Maminka.czVideo recept

VIDEO RECEPT: Naučte se langoše přímo od profesionálů

len 11.  2.  2023
Dobře, nejedná se o to nejzdravější jídlo. Ale pořád lepší udělat si langoše doma než riskovat u stánku s rychlým občerstvením. Kuchaři z brněnské školy vaření Kuliner vám v tomto video návodu ukážou, že poctivé langoše z bramborového těsta zvládne opravdu každý.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Smažená klasika původem z Maďarska se rychle rozšířila i k nám. Langoše fungují jako příloha, ale klidně i jako hlavní chod, který navíc můžete neustále obměňovat. Nejčastěji se dochucují česnekem a sýrem, eventuálně kečupem. Ale dají se udělat i nasladko.

Když vás přepadne chuť na langoše někde na ulici, zkuste chvilku vydržet a dopřát si je doma podle tohoto videa od skvělých kuchařů z brněnské školy vaření Kuliner. Díky bramborovému těstu se navíc vyhnete pracnému formování za neustálého podsypávání moukou. 

A jak na jejich tvar? Někdo langoše tvaruje na pracovní ploše, někdo je raději drží ve vzduchu a vytahuje, jiní je zase vykrajují skleničkou. Každopádně byste ale měli docílit asi dva centimetry širokých placek, protože když jsou moc tenké, trhají se.

Suroviny:

Na těsto (9 kusů):
400 g hladké mouky
150 g uvařených nastrouhaných brambor
40 g cukru
300 ml mléka
7 g soli
olej na smažení
30 g droždí
60 ml slunečnicového oleje

Na česnekový olej:
4 prolisované stroužky česneku
60 ml oleje 
špetka soli

Postup: 

  1. Nejprve si udělejte kvásek: do misky rozdrobte droždí, přilijte 250 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a poprašte trochou hladké mouky. Nechte na teplém místě vzejít.
  2. V míse smíchejte 150 g brambor, 400 g hladké mouky, zbytek cukru, 60 ml slunečnicového oleje a vzešlý kvásek. Vypracujte do tužšího těsta, které jde od stěn mísy. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Na pomoučněném vále vytvořte z vykynutého těsta válec a nakrájejte ho na 9 dílů. Z každého dílu udělejte kouli, přikryjte utěrkou nechte ještě 20 minut kynout.
  4. Vytvořte rukama placku, prsty ji od středu protáhněte a smažte dozlatova na rozpáleném oleji. Před vyjmutím z pánve nechte langoše důkladně okapat a pak je položte na savý papír, aby se zbavily přebytečného tuku.
  5. Potřete česnekovým olejem a osolte.
Klepněte pro větší obrázek


 

Témata: Recepty, Výživa a stravování, Jídelníček, Praktické rady, Děti a jídlo, jídlo, Vaření, Dětský jídelníček, Video recept, Cukr, Vaření pro rodinu, Nejlepší video, Náš tip, suroviny, Vid, Maďarsko, Olej, Těsto, Langoš, Rychlé občerstvení, Hladká mouka, Prof