Maminka.czVideo recept

VIDEO: Řízky bez masa: Kedlubna ho hravě nahradí

Simona Formánková 8.  6.  2021
Kedlubna nepatří jen do salátu! Pokud seženete krásnou a svěží, zkuste ji tentokrát upéct. Dokonalým parťákem nám bude sýr Taleggio. Je podobný českému romaduru, jen ne tolik aromatický a ke kedlubně se skvěle hodí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tento recept můžete připravit jako samostatný předkrm nebo hlavní chod například s bramborovou kaší. Pokud nejste fanoušky plně vegetariánských receptů, tak nezoufejte. Máme skvělou variantu receptu i pro vás. 

Suroviny:

  • menší mladá kedlubna
  • 80 g sýra Taleggio
  • 4–5 lžic hrubé strouhanky
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • pár snítek čerstvých bylinek (např. rozmarýn, tymián nebo saturejka)
  • případně dva plátky slaniny nebo trochu lemu z pražské šunky

Postup:

Kedlubnu okrájejte. Zbavte listů, které rozhodně nevyhazujte. Můžete si z nich připravit tyto skvělé rolky. A nakrájejte ji na maximálně půlcentimetrové plátky. Připravte si zapékací mísu nebo pánev, která je vhodná pro pečení v troubě. Dno pokapejte trochou olivového oleje se snítkami připravených bylinek. Tím olej získá skvělé aroma. 

Plátky kedlubny rozložte na dno připravené nádoby. Z vrchní strany je posolte, opepřete a navrch přidejte plátky sýru Taleggio. Aby byly řízečky opravdu křupavé, zasypejte na hrubo nastrouhanou strouhankou a ještě zakápněte trochou olivového oleje. 

Vložte do předehřáté trouby na 180 °C, nastavte ideálně na horký vzduch a pečte zhruba 20 minut. Ihned servírujte. 

Pokud netrváte na vyloženě vegetariánském receptu, položte na plátky kedlubny ještě kousek slaniny nebo lemu z Pražské šunky. 

VIDEO: Potřebujete zpracovat zbylé brambory? Tento recept rozhodně oceníte
Losos netradičně? Zkuste ho s rajčaty, fenyklem a bramborovými rohlíčky
Témata: Recepty, Video, jídlo, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Mall.tv, Vrch, Salát, Bylinky, Řízek, Plátek, Maso, Předkrm, Vid, Sýr, Olivový olej, Recept, Saturejka, Slanina, Snítka, Strouhanka

Video