Maminka.czTipy a rady porod

VIDEO: Termín porodu. Víte, která metoda ho stanoví nejpřesněji?

Tereza Víchová 21.  5.  2021
Je to to první, co napadne každou těhotnou ženu hned poté, co jí vyjde pozitivní test. Kdy miminko přijde na svět? Podívejte se na video, které vám v tom udělá jasno.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Existuje několik způsobů, jak vypočítat termín porodu. Od méně přesných až k těm, které to stanoví čím dál detailněji. A to především díky tomu, že se vyvíjejí stále dokonalejší ultrazvukové přístroje.

Hrát si s čísly  baví asi každou nastávající maminku – termín porodu tak může odhadovat třeba podle poslední menstruace. Dřív to byl ostatně jeden z nejpřesnějších údajů, a pokud má žena menstruační cyklus „jako hodinky”, může výpočet i vyjít.

Spíš věštění z karet je pak podobné počítání termínu podle pohybů. Prvorodička je obvykle necítí dříve než ve dvacátém těhotenském týdnu, vícerodička už o dva týdny dříve. A i když maminka nezjistí termín, určitě je krásná zábava sledovat své bříško, jestli už „něco hlásí”.

Nejspolehlivější metodou je ultrazvuk ve třináctém těhotenském týdnu, s tím momentálně „počítají“ i lékaři jako s hlavním. Pokud zná žena přesný termín početí, může jí vyjít další číslo – celkem tedy i čtyři termíny, které se občas liší o týdny. Ve výsledku ale stejně o všem rozhoduje spíš samo miminko a do přesného „dne P” se tak trefí jen mizivé procento porodů.

Sedm triků, jak vyvolat porod, když se miminku nechce na svět
Co musíte stihnout před porodem? Třeba i kadeřníka a dámskou jízdu
Témata: Porod, Miminko, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Tipy a rady porod, Menstruace, Ultrazvukové vyšetření, Termín, Vít, Jasno, Těhotná žena, Vid, Metoda, Pozitivní test, Menstruační cyklus, Menstruační kalhotky na Heureka.cz