Maminka.czRecepty

VIDEO: Těsto na francouzský quiche: Vyzkoušejte jeho odlehčenou verzi

Simona Formánková 12.  6.  2021
Ať už milujete francouzský slaný koláč tradiční, tedy se slaninou a aromatickým sýrem, nebo je vaším favoritem naprosto odlišná náplň, jedno je jisté – aby byl quiche dobrý, musí být dobré těsto. A díky tomuto receptu zjistíte, že dobré těsto nemusí být žádná věda.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Navíc si tentokrát vyzkoušíme odlehčenou verzi těsta. A to nejen pokud jde o množství tuku. Dá také méně práce a to se právě maminkám hodí.

Suroviny:

  • 180 g hladké špaldové mouky
  • 1 menší vajíčko (+ 1 na potření těsta před pečením)
  • 60 g nakrájeného másla
  • 90 g zakysané smetany
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

Do mixéru vsypte mouku, máslo, zakysanou smetanu, sůl i vajíčko a rozmixujte do hladka. Vzniklé těsto přesuňte na pracovní plochu, posypte moukou a pořádně propracujte. Jakmile je kompaktní, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte minimálně 30 minut odpočívat v lednici. 

Odpočinuté těsto vyválejte dokulata a zhruba na výšku 1 cm. Přesuňte ho do připravené mísy na pečení. Nezapomeňte bohatě propíchat vidličkou nejen po dně, ale i po stranách, aby se při pečení nevyboulilo. Dejte na pár minut odpočinout do lednice a přitom zapněte troubu na 180 °C. 

Rozklepněte vajíčko a pomocí mašlovačky potřete celou plochu těsta. Dejte na asi 10 minut do předehřáté trouby zatáhnout. Takto je těsto připravené na jakoukoli náplň. 

Aby se vám těsto lépe přenášelo z pracovní plochy do mísy na pečení, válejte ho na dostatečně širokém pruhu potravinářské fólie.  

Recepty pro těhotné: Vyzkoušejte tresku s rukolovým pestem a kuskusem!
Rychlý oběd nebo večeře? Lilkový kaviár s rajčaty a pošírovaným vejcem
Témata: Recepty, Video, jídlo, Vaření, Video recept, Mall.tv, Vajíčko, Těsto, Quiche, Slanina, Recept, Vid, Pečení, Sýr, Mouka, Koláč