Maminka.czRecepty

VIDEO: Tradiční špagety carbonara. Připravte si je podle pravého italského receptu i u vás doma

Simona Formánková 10.  4.  2022
Máte doma skvělý domácí špek nebo pancettu a chcete si pochutnat na vynikajícím jednoduchém jídle? Pak zvolte těstoviny carbonara. Ikonický recept všech italských restaurací. A nemusí být nutně se špagetami, protože sami Italové nejsou v tomto receptu jednotní.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těstoviny carbonara, u nás též označované jako uhlířské špagety, pochází z oblasti okolo Říma. Během druhé světové války se toto jídlo stalo díky jednoduchosti přípravy a pár ingrediencím velmi populárním – vajíčka měl doma každý a slaninu dostávali Italové od amerických vojáků. Nejčastěji se vaří se špagetami, lze použít ale i linguine nebo třeba bucatini. Diskutuje se, zda tu má své místo i česnek, smetana by do nich ovšem patřit neměla.

Suroviny:

  • 160 g těstovin (linguine nebo klasické spaghetti)
  • lžíce soli do 2 l vody na vaření těstovin
  • 80 g domácího špeku (nebo guanciale či pancetty)
  • 1 neoloupaný stroužek česneku (možno vynechat)
  • 2 celá vejce
  • 20 g strouhaného pecorina či parmazánu
  • hrnek škrobové vody, ve které se vařily těstoviny (reálně použijete na  omáčku cca 100–150 ml)
  • čerstvě mletý černý pepř
  • další pepř a pecorino k servírování 

Postup:

Nakrájejte si špek na centimetrové plátky a poté na větší kostičky. Těstoviny vložte do vroucí osolené vody na 10 minut. Do misky rozklepněte 2 vajíčka, trochu osolte, nastrouhejte najemno sýr pecorino a vyšlehejte. 

Na pánev rozehřátou na střední plamen vhoďte nakrájený špek, neoloupaný stroužek česneku jen pro vůni, který po orestování slaniny vyhoďte. Než slijete vodu z uvařených těstovin, nezapomeňte si jí trochu odebrat a přilít k orestované slanině. Opepřete a počkejte, až se slanina přestane restovat. Sundejte z rozehřáté plotny a přidejte okapané těstoviny.

Nakonec přilijte směs z vajíček a těstoviny neustále prohazujte nebo promíchávejte, aby se z vaječné směsi nevytvořila míchaná vajíčka. Pokud by se vám zdálo, že je omáčky málo, můžete přilít trochu vody, ve které se vařily těstoviny. Servírujte ihned posypané trochou pecorina a mletého černého pepře. 

Vodu na těstoviny carbonara solte méně než při přípravě jiných těstovinových receptů. Přidáním sýru pecorino a slaniny byste jídlo mohli jednoduše přesolit.

Témata: Recepty, Výživa a stravování, jídlo, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Mall.tv, servírování, špagety, Slanina, Špek, Vajíčko, Přidání, Restaurace, SPA, Dom, Omáčka, Recept, Voda, Řím, PRÁV, Těstoviny, Vid, Ital, Parma