Maminka.czZajímavosti

VIDEO: Toužíte shodit kila? Předkové hubli třeba s půlkilem tvarohu denně

Simona Formánková 30.  5.  2021
Máte s nadcházejícím létem pocit, že potřebujete shodit pár kilo a dostat se zase trochu do formy? Zaručených diet, které slibují okamžitý efekt, je plný internet. Pojďme se podívat, jaké v minulosti podstupovali naši předci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Od středověku až do 19. století se diety využívaly často. Spíš ale jako léčba nebo prevence. Například vynecháním kořeněných jídel se léčili cholerici. Redukční diety, tak jak je známe dnes, vstoupily do podvědomí až o něco později. S první, ryze českou dietou, přišel v roce 1936 slavný internista a endokrinolog Josef Charvát. Zakládala se na přesném vyvážení jednotlivých složek potravy. 

Zlatá éra různých diet nastala až od 60. let 20. století. Ve vymýšlení se činili hlavně pracovníci Ústavu pro výzkum výživy lidu. Jeden z nich, Přemysl Doberský, přišel s dietou, kterou nazval "dieta s kontrastními a tukovými dny". Principem je sedmidenní cyklus, kde se střídají dny relativně běžné redukční diety se dny, kdy jíte pouze určitou potravinu. Co byste řekli na "tvarohové pondělí", které znamenalo sníst půl kilogramu tvarohu? Je asi nad míru jasné, že zrovna tato dieta se nezařadila mezi oblíbené. 

Ze dne na den se rozhodla se sebou něco udělat. Iveta zhubla více než 30 kilo
Hit jménem přerušovaný půst: Nezaručuje hubnutí, hodí se jen pro někoho
Témata: Zajímavosti, Hubnutí, pořad, Mall.tv, Pár kilo, Kilo, Předek, Léto, Léčba, Středověk, Okamžitý efekt, Internet, Dieta, Vid, Tvaroh, Půl