Maminka.czPodcasty

VIDEO: Trauma u porodu není žádná rarita. Největší způsobuje odebírání dětí matkám, říká odbornice

Tereza Víchová 7.  4.  2022
Že chcete rodit třeba na boku, a ruce vás nakonec vtlačí na porodnické lůžko? Že vám po porodu odeberou miminko a rozhodují o něm bez vás? A že vám to připadá jako praktiky dob minulých? Bohužel je to stále kousek reality. A manipulace ze strany některých zdravotníků v některých porodnicích jsou stále běžnou věcí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přežily jsme všechny! Ale s následky?

Nedůstojné zacházení, nerespektování a výsměch. Zásahy do porodu, o kterých matka ani neví. Nebo se jí nikdo na souhlas nezeptá. Výsledkem je ale zdravé miminko, tak mají být všichni spokojení? O traumatu, které může vzniknout u porodu, jsme si povídali s Petrou Sovovou, předsedkyní Hnutí za aktivní mateřství.

"Porod není matějská pouť. Pokud je rodička evidentně hysterka, jsou zdravotníci odměření a někdy i hrubí. Ale jak jinak zvládat uječenou ženskou, která nechce spolupracovat?!" 

"Vždyť jste oba zdraví, tak co chceš?"

Tyhle i další věty zaznívají mezi ženami stále. Ta, která chce porod podle svých představ a s personálem porodnice komunikuje, je ještě stále někde brána jako "ta sobecká", která myslí na sebe, a ne na dítě.

"Odmítání aktivity žen u porodu a jejich shazování (i vzájemně mezi sebou) vyplývá jednoznačně právě z traumatu," říká Petra Sovová. "Stejně tak další komentáře typu: taky jsme vás neměli u sebe, a vyrostli jste. Nebo: lékař na mě křičel, a přežila jsem to."

Porodnické násilí v 21. století? Ženy ho zažívají stále. Pomůže jim nové centrum

Porodnické násilí se týká i psychiky

Ženy v České republice poporodní traumata zažívají, týká se jich i porodnické násilí. Tenhle – podle Petry Sovové – hodně troufale znějící, ale mezinárodně uznávaný termín zahrnuje mnohé. Od rutinních nástřihů hráze až po psychický nátlak na rodičku.

Jakkoliv je to překvapivé až děsivé, ještě stále se někde dějí těžko uvěřitelné věci.

"Žena chce porodit v nějaké poloze, a najednou ji ruce dvou porodních asistentek doslova vtlačí do porodnického lůžka," popisuje odbornice.

Nejen o přípravě na porod, o porodním plánu a dalších okolnostech bude každoroční akce Festival o těhotenství, porodu a rodičovství, která proběhne 16. až 22. 5. v rámci Světového týdne respektu k porodu. Podrobnosti i s programem naleznete zde.

Dítě patří mámě

Kdyby se měl vybrat jeden stěžejní problém, který se jako tenká červená nitka line příběhy s poporodním traumatem, má Petra Sovová jasno:

"Ženy mají přímo noční můry z toho, že se jim stále odebírají děti. Po porodu bývají miminka odnášena, zdravotníci vše organizují a rozhodují, kdy ženě dítě vrátí, zda ho budou nosit na kojení. Kdybych měla stanovit jednu jasnou položku porodního plánu, byla by to věta: Moje dítě se ode mě nehne ani na krok. Každé odloučení může být traumatické, i když trvá třeba jen vteřiny."

Daleko častěji než fyzické zásahy do třeba i normálně běžícího porodu se ale dějí manipulace. A je to vlastně logické, že žena v obavě o miminko nebo o sebe často kývne na cokoliv.

Jak se nenechat vmanipulovat do něčeho, co nechcete? Proč je nezbytné komunikovat s personálem a jak moc důležitý je porodní plán? Podívejte se na video nebo si poslechněte podcast třeba na Spotify.

Témata: Podcasty, Porod, Rozhovor, Miminko, Porodnice, Psychika, Nejlepší video, Trauma, Matějská pouť, Odebírání dětí, Petra Sovová, TRAUMA U PORODU, Odbornice, Rarita, Česká republika, Spotify, Realita, Odebírání, VMA, Zdravotníci, Vid