Maminka.czDům Ronalda McDonalda

VIDEO: V těžkých chvílích je rodina zásadní, říká herečka Veronika Arichteva

Michaela Láchová 30.  11.  2022
Rodiny by měly být spolu, to je jasná věc. O to více v nelehké životní situaci, kterou je hospitalizace dítěte. Právě proto se v areálu Fakultní nemocnice Motol v Praze otevřel první český Dům Ronalda McDonalda. „Jsem strašně ráda, že něco takového vzniklo, že můžu být u toho a že mě nadační fond přizval jako svou patronku," řekla na slavnostním otevření herečka Veronika Arichteva.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První český Dům Ronalda McDonalda poskytne zdarma zázemí až 21 rodinám těžce nemocných dětí. Vytvoří prostředí, kde si budou moct odpočinout, načerpat sílu do dalších dnů a zároveň být v neustálé blízkosti svého dítěte. To vše v duchu filozofie péče zaměřené na rodinu (Family Centered Care), kterou nadační fond Dům Ronalda McDonalda dlouhodobě celosvětově i lokálně propaguje.

Proč právě v Motole?

To, že Dům Ronalda McDonalda vznikl právě ve FN Motol, není náhodou. Za specializovanou léčbou sem přijíždí malí pacienti z celé země. Vedle řady pracovišť, která v tomto zařízení jsou jakožto jediná svého druhu v zemi, je v motolské nemocnici i největší onkologické a hematologické centrum pro děti. Mnoho dětských pacientů je zde hospitalizováno dlouhodobě a v 7 z 10 případů jde o mimopražské děti, za nimiž musí rodina dojíždět.

VIDEO: Přemek Forejt o otevření Domu Ronalda McDonalda

Možnost ubytování v Domě Ronalda McDonalda dovoluje rodičům zůstat v blízkosti hospitalizovaného dítěte a být součástí procesu léčby, což má na celkový stav dítěte velmi zásadní pozitivní vliv. Zároveň se nebudou muset zabývat zvýšenými výdaji za ubytování a dopravu, které jsou spojeny s častým dojížděním.

Tam budu chodit i povlékat postele! Veronika Arichteva pomáhá s projektem, který bude sloužit rodinám dlouhodobě nemocných dětí

„První rodiny v domě budou moct být již od poloviny prosince letošního roku. Poskytneme jim bezplatně komfort a péči v bezprostřední blízkosti dětské nemocnice. Zároveň si uvědomujeme, že poskytnutí ubytování, jakkoliv je důležité a prospěšné, je jen částí toho, co koncept péče zaměřené na rodinu může zahrnovat. My se nadále budeme snažit, aby se tato filozofie stala standardem v každé tuzemské nemocnici, a budeme rádi nápomocni při jejím zavádění do praxe,“ uvedla Ivana Pešatová, výkonná ředitelka nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda.

Klepněte pro větší obrázek

Rodina je při léčbě zásadní

Přítomnost rodinného příslušníka u nemocného a hospitalizovaného dítěte je klíčová. Nemocniční prostředí není nikterak příjemné pro dospělé, natož pro malé dětské pacienty. Boj s nemocí nebo s nepříjemným zákrokem je velkou zátěží pro křehkou dětskou psychiku a negativní vliv se může promítat až do dospělosti. „Právě psychická pohoda je velmi důležitým faktorem při samotném uzdravování, vedle toho klidný dětský pacient lépe spolupracuje se zdravotníky, více se soustředí na léčebné úkony a také snáz rehabilituje. Pozitivní duševní naladění má proto vždy a bezesporu kladný vliv na uzdravování,“ řekl MUDr. Vladimír Komrska, lékař a člen správní rady nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda.

O tom, jak důležité je pro rodiny těžce nemocných dětí být spolu, je přesvědčená i ambasadorka domu Veronika Arichteva: „Myslím, že to ani nemusím říkat z pohledu matky, nemusím být doktor ani psycholog, ale je mi jasné, že když je nemocné dítě, jedna věc je zdravotnická péče a druhá věc je psychika a to, že to dítě nemá nikoho víc, než je rodina. A v takhle těžkých chvílích je rodina zásadní. Divím se, že tenhle dům nevznikl dřív.“

Veronika Arichteva: Mrzelo mě, že jsem rodila císařem, měla jsem pocit selhání. Plánují s manželem další miminko?

„Celková myšlenka je naprosto boží. Když je rodina pospolu, vždycky toho zvládne nejvíc,“ uvedl na otevření domu šéfkuchař olomoucké restaurace Entrée a porotce soutěže MasterChef Přemek Forejt.

Nadační fond Dům Ronalda McDonalda je součástí mezinárodní organizace Ronald McDonald House Charities a v České republice byl založen v roce 2002. Za dobu své existence se soustředil na realizaci několika projektů pro rodiny vážně nemocných dětí. Největším projektem nadačního fondu je právě otevřený dům. Celkové náklady na jeho stavbu a vybavení přesáhly částku 100 milionů korun. Stavbu, vybavení a následný provoz domu kompletně financuje nadační fond z příspěvků veřejné sbírky. Ta je různými způsoby dlouhodobě realizována především v restauracích generálního partnera – společnosti McDonald´s a jejích provozovatelů – stejně jako z jeho přímých finančních darů i podpory dalších firemních a individuálních dárců.

Témata: Rodina, Děti a nemoci, herečka, Rodiče, Nemoc, Nadace, šéfkuchař, Veronika Arichteva, Dům Ronalda McDonalda, Nadační fond, Vid, MasterChef, Přemek Forejt, Česká republika, Motol, Rona, Fakultní nemocnice Motol, Těžká chvíle, Ronald McDonald, Pacient, Praha, McDonald's, Životní situace, Motolská nemocnice