Maminka.czSlavné maminky

VIDEO: Veronika Kašáková o diagnóze syna: Stokrát radši bych byla znovu v děcáku

Tereza Víchová 23.  6.  2021
„Měla jsem pocit, že už mám za svůj život ‚vybráno’, než jsme se dozvěděli o tom, že je Matyášek nemocný,” svěřila se nám ve studiu časopisu Maminka modelka Veronika Kašáková. Patnáct let strávila v dětském domově a dětem, které z něj dnes odcházejí, pomáhá díky své nadaci. Jak prožívala porod a chvíle, kdy se s partnerem dozvěděli, že je syn vážně nemocný? A co dělá pro mladé lidi, kteří potřebují pomoct? Podívejte se na video.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Veronika je příkladem člověka, ze kterého si spousta dalších může brát příklad. Neměla lehké dětství a nezapomněla na to. Pomáhá dětem odcházejícím na prahu dospělosti z dětského domova. A samotnou ji postihla noční můra všech rodičů: V euforii z narození krásného syna se dozvěděla, že je vážně nemocný.

„Měli jsme krásný porod, to byl jeden z nejhezčích momentů mého života,” vzpomíná Veronika na jedinečné okamžiky. „Kamarádka mi říkala, že všechno pochopím, až budu miminko držet v náručí. A s každou vlnou kontrakce jsem si říkala, že už Matyáše za chvíli uvidím.”

Chvíle, kdy Veroniku zastihl telefonát z nemocnice se špatnou zprávou o podezření na fenylketonurii u syna, ji ochromila na první procházce s kočárkem. A trefila se dokonce do Matyášova svátku – na ten první tak Veronika podle svých slov nikdy nezapomene.

Chcete-li si poslechnout audioverzi rozhovoru, klikněte na bílou šipku:

00:00:0000:00:00

„Nemůžete se ale zhroutit, když máte malé miminko. To by neudělala žádná máma. Bolí to a bude bolet. Nemohla jsem věřit, že se to děje mně. Měla jsem pocit, že jsem si zkrátka už v životě vybrala. Toužila jsem po velké šťastné rodině a normálním životě. A najedou tu byly diagnózy, fatální hrozba následků, když se nemoc neléčí,” popisuje Veronika.

Matyáš je ale při vší té smůle děťátko „za odměnu”. I my v redakci jsme ho viděli jen usměvavého a potvrzuje to i Veronika. 

„Často jsem dostávala otázku, co mi třeba v dětském domově chybělo, co jsem tam neměla. Ano, fungující máma chyběla, ale až s narozením syna jsem poznala bezmeznou lásku, kterou cítíme vzájemně. Říkám, že jsme nemocní láskou, ne fenylketonurií. Matyáše miluju, udělám pro něj všechno a zařídím, aby měl šťastný život,” zdůrazňuje Veronika.

Její nadační fond pomáhá dětem z dětských domovů, organizuje výpomoc tzv. průvodců, kteří doprovázejí mladé lidi na cestě do normálního dospělého života. Díky vybudovaným vztahům s průvodci se jim děti z dětských domovů neváhají svěřit ve složitých situacích, do kterých se často dostanou – třeba když se zadluží nebo setkají s drogami.

O nadačním fondu veroniky kašákové

Nadační fond Veroniky Kašákové se už 5 let stará o to, aby měly děti z dětských domovů možnost obrátit se na někoho, kdo jim v případě potřeby pomůže při jejich přechodu do dospělého života.

Takovou pomoc běžně využívají děti z normálních rodin.

4 z 10 českých dětí opustí rodinné hnízdo, než oslaví 20. narozeniny.

90 % mladých ale zůstává s rodinou v kontaktu a i nadále chodí za svými rodiči pro radu, pomoc s domácností nebo i pro peníze. 

Zjišťovala to firma Oriflame, se kterou Nadační fond Veroniky Kašákové spolupracuje, v instantním průzkumu agentury IPSOS.

Dětí z dětských domovů odchází „do světa” každý rok asi 700. A právě na pomoc s tímto krokem nadační fond přispívá.

Podívejte se na celý rozhovor a také do galerie – tady vás čekají momentky z focení pro časopis Maminka. Veronika bude zdobit obálku srpnového čísla a těšit se můžete na velký rozhovor s ní.

Děti po čtyřicítce, mladší partner. Co na takové mateřství říkají dvě Martiny, Pártlová a Gavriely?
Martina Pártlová porodila! Partner Josef jí poslal krásné vyznání
 
 
Témata: Podcasty, Video, Porod, Rozhovor, Slavné maminky, Miminko, Syn, Veronika Kašáková, Veronika, Martina Pártlová, Momentky, Klik, Maminka, Vero, Matyášek, Vid, Praha, Studium, Děcák, Nadační fond, Postižení, Oriflame, Matyáš, Dětský domov