Maminka.czPodcasty

VIDEO: Výběr porodnice: Někde vám slíbí, že si zvolíte polohu tlačení, a pak vás „vmanipulují” do porodního křesla. Rozdíly jsou propastné, říká odbornice

Tereza Víchová 7.  12.  2021
V některých porodnicích ještě stále panují „socialistické” poměry. Žena a dítě tu nejsou jedna nedělitelná jednotka, používají se věty „my si miminko půjčíme a dokrmíme”. Kde a jak přivede žena na svět své dítě, má přitom význam pro celý další proces kojení, adaptace a souznění celé vznikající rodiny. Jak nešlápnut vedle a co při výběru porodnice pomůže více, než její webové stránky? Podívejte se na video.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co je pro nás opravdu důležité?

Miloslava Kramná ze Spolku pro zdravé rodičovství Aperio je mimo jiné koordinátorkou projektu Průvodce porodnicemi, který vznikl už v roce 2002. 

„Výběr porodnice je důležité téma. Jsou rodiče, kteří mají doma už dvě děti a volí jednoduše podle toho, která porodnice je nejblíž. Ale jinak je vhodné zaměřit se na kritéria, která považují za důležitá,” říká Miloslava Kramná. Kdo chce přirozený porod pokud možno bez zásahů a v klidu, přiklání se k menší porodnici, kdo už předem třeba ví, že nastane nějaká komplikace ohledně miminka, rodí v perinatálním centru.

Atmosféra..tu na webu nenajdete

„Osobní návštěvu porodnice by měl absolvovat každý rodič,” doporučuje Miloslava Kramná. Nejde ale zdaleka jen o to, abyste věděli, kde pak ve zmatku z porodu zaparkujete nebo do kterých dveří rychle zamířit.

„Každá porodnice má také svou atmosféru. Hodně poznáte z toho, jak s námi hovoří, jak jsou ochotni respektovat vaše přání a rozhodnutí,” podotýká odbornice. „To vše je důležitá součást přípravy na porod.”

České porodnice jsou podle Miloslavy Kramné na špičkové úrovni pokud jde o vybavení a zázemí. Přístup k ženě, dítěti i doprovodu porodu se ale na mnoha místech dost liší.

Vyvolání porodu musí mít závažné důvody:  K jakým metodám lékaři nejčastěji přistupují?

Chci rodit přirozeně. Můžu?

Zásadním tématem se v posledních několika letech stalo soukromí. Čím dál více žen chce rodit v intimitě, ne všude to ale jde:

„Dokonce i v jedné velké pražské porodnici ještě stále ženy rodí jen oddělené plentami,” popisuje Miloslava Kramná. „Soukromí je ale zásadní pro fyziologii porodu. Aby se vyplavovaly ty správné hormony, které průběh porodu podporují.”

I možnost zvolit polohu u porodu zatím významným vývojem neprochází. 

„V tomhle náš dotazník prozradí dost věcí,” upozorňuje Miloslava Kramná. „Když je totiž někde téměř stoprocentně od všech klientek vyplněné, že rodily v pololeže na porodnickém křesle, mnohé to vypovídá.”

Třeba i to, že na schůzce předem například vidíte míče, žebřiny nebo porodní stoličku a další pomůcky a je vám přislíbeno, že budete rodit tak, jak je vám příjemné. A v závěru skončíte často doslova vmanipulovaná do porodního křesla.

Harmonický porod, to vážně jde? Tady je čtrnáct tipů, jak na to!

Výběr má vliv na všechno

„Nemám univerzální radu, jak vybrat nejlepší porodnici,” konstatuje Miloslava Kramná, že jednoduché to určitě není. „Ale nepřeceňovala bych registrace, často probíhají už v prvním trimestru, kdy žena na porod ještě ani nemyslí a jeho okolnosti neřeší.”

Mezi porodnicemi jsou stále ještě propastné rozdíly především v přístupu k ženě i dítěti, ty se objevují i mezi jednotlivými odděleními (porodnice, novorozenecké oddělení atd.).

„Vstup do rodičovství by ale měl být pozitivní. Jakým způsobem přichází miminko na svět, má vliv ma kojení, péči o něj a spoustu dalších věcí,” uzavírá Miloslava Kramná.

Podívejte se na video nebo si najděte podcast na všech platformách. Dozvíte se také, jak je to s podporou kontaktu kůže na kůži po porodu (bonding) a co dalšího se můžete dozvědět z Průvodce porodnicemi spolku Aperio.

Témata: Podcasty, Porod, Rozhovor, Kojení, Miminko, Porodnice, Tipy a rady porod, Chci si rodit po svém, Výběr, Vid, Ohled, Odbornice, VMA, Aperio, Poloha, Křeslo, Miloslava Kramná, Zásadní téma