Maminka.czPodcasty

VIDEO: Zdravé zuby u dětí: Odkdy chodit k dentální hygienistce? A který kartáček a péče pomůžou k o polovinu hladším zubům?

Tereza Víchová 13.  6.  2022
Víte, že dentální hygienistka dokáže hodně pomoct, i když je potřeba vyvrtat nějaký kaz? Všechno – pro zdravé zoubky podstatné – nám prozradila dentální hygienistka Aneta Stryjová. Přidala rady, jak vybrat kartáček, a představila i high-tech pomůcky, s kterými děti čištění zubů prostě musí bavit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zuby a boje? Rodiče, nepolevujte

„Rodiče s čištěním zubů dětí někdy opravdu zápasí,” připouští Aneta Stryjová, že zdravý úsměv dětí je vlastně do velké míry vizitkou rodičů a jejich trpělivosti. S miminky si poradíte relativně lehce a malý kartáček mohou zkoušet už v období, kdy si dávají do pusinky úplně všechno.

„Ideální je pozitivní motivace i ve věku, kdy už děti tolik nespolupracují. Sama mám dvě a vím, že to není občas jednoduché. Ale doporučuji rodičům nepolevit,” říká rozhodně Aneta Stryjová.

Půjdeme za tetou a ukážeme zoubky

Víte, že vám v téhle práci pomůže právě dentální hygienistka? Ideálně k ní berte dítě už odmalička, když se jdete nechat ošetřit sami. Prohlédne si ordinaci, vidí všechny svítící a vrnící nástroje a hravou formou si na tohle prostředí zvyká.

„Buduje se pozitivní psychologie,” říká odbornice a potvrzuje, že už dvouletému dítěti se dají zoubky třeba vyleštit. Dentální hygienistka může být velkým pomocníkem, když je potřeba zásah zubaře, se kterým se děti samozřejmě málokdy dobrovolně smíří.

„Dentální hygienistka má čas. A třeba za několik návštěv umí dítě přesvědčit, aby se pak u lékaře ošetřit nechalo,” popisuje své zkušenosti odbornice.

Věda jménem zubní kartáček

Podle Anety Stryjové neexistuje jeden, který by byl ideální pro všechny děti. Z obecných pravidel pak doporučuje malou hlavičku kartáčků a co nejjemnější vlákna.

„Pokud jde o elektrické kartáčky, jsou ideální volbou nejdříve kartáčky s tužkovou baterií. Jen jemně vrní, vypadají jako manuální kartáčky a rozhodně baví třeba kluky jako všechno technické, co svítí a bliká,” říká Aneta Stryjová. 

Mezi novinky pak patří kartáčky, které umí téměř zázraky.

„To jsou kartáčky Ionickiss, které v sobě mají také baterii a titanovou tyčinku. Produkují záporné ionty, které k sobě přitahují povlak ze zubů. Studie dokazují, že jsou pak zuby až o polovinu hladší,” popisuje novinku Aneta Stryjová.

Chytře na zoubky

  • Zubní kartáčky Ionickiss mají patentovanou technologii, díky které se zubní plak efektivněji dostává z povrchu zubů. 
  • Vestavěná baterie zubního kartáčku usměrňuje negativní tok iontů na špičkách vláken kartáčku a uvolňuje vazbu mezi povrchem zubu a zubním plakem.
  • Díky tomu je možné jednodušeji odstranit zubní plak. 
  • Klinické studie dokazují, že zubní plak odstraní kartáček až o polovinu účinněji.


Kdy začít čistit mezizubním kartáčkem? S čím rodičům pomůže dentální hygienistka, jak jednoduše poznáte, že jsou zuby čisté, a jak se dá dětem hezky vysvětlit, že bakteriím nemají dávat šanci? Podívejte se na video nebo si poslechněte podcast třeba na Spotify.

Témata: Podcasty, Rozhovor, Zuby, Rodiče, Nejlepší video, Péče o zuby, Mléčné zuby, Kartáček, Vid, Technolog, Zoubek, Chod, Děti, Rada, Hygienistka, Zub, Spotify, Čištění zubů, Péče o zuby na Heureka.cz