Maminka.czLOH21

VIDEO: Životy slavných - Vydřené vítězství, tvrdý trénink a silná vůle. Takový byl Emil Zátopek

Kristýna Juřicová 28.  7.  2021
Přinášíme vám premiéru pořadu o životních osudech významných žen a mužů. Na Mall.tv vzniká pod taktovkou Pavla Zuny a na jeho tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? Při příležitosti Letních olympijských her 2020 si připomeneme naši běžeckou hvězdu Emila Zátopka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Emil se narodil v roce 1922 do chudé rodiny. Studoval Baťovu školu práce, která byla proslulá svým přísným režimem. Na své první běžecké závody byl téměř donucen jít, opravdu se mu nechtělo. Při běhu ale poznal, že se mu adrenalin a běh líbí a začal tak běh trénovat. Nešlo mu to snadno a lehce, dřel na tvrdých trénincích a časoval si intervalový běh. Z jeho stylu bylo patrné, že mu běh dává docela zabrat, nicméně díky vůli a dřině se dostal tam, kam se dostal.

V roce 1944, to mu bylo pouhých 22 let, překonal československé rekordy a stal se mistrem republiky. Později, na olympiádě v Londýně, v roce 1948 vyhrává závod na 10 kilometrů s neuvěřitelným náskokem. Ze Zátopka se pomalu stává běžecká hvězda – na závodech mu fandí desetitísícové davy, překonává první světové rekordy a z Mistrovství Evropy v Bruselu přiveze dvě zlaté medaile. Světoví novináři jej třikrát zvolí nejlepším sportovcem planety.

Svou přezdívku „Česká lokomotiva" si vysloužil na olympiádě v Helsinkách, kam kvůli minulému režimu málem neodletěl. Kromě výher na dvou běžeckých tratích se sám přihlásil i ke třetímu závodu, a to maratonskému běhu. Všichni nad tímto rozhodnutím kroutili hlavou, říkali si, že tři závody na jedné olympiádě prostě není možné vyhrát. Očekávané předsudky byly tak trochu na místě, Emil tento maratonský závod ještě nikdy neběžel, a neměl tak vůbec zkušenost se stylem a vytrvalostí.

Emil se rozhodne sebrat všechny síly a tento závod k neuvěření diváků vyhrává! Jeho tři zlatá vítězství jsou unikátní poctou pro českou sportovní scénu.

Na další životy slavných se podívejte zde, na Mall.tv v pořadu Životy slavných.

Životy slavných: Franz Kafka a jeho nešťastná cesta ke slávě
VIDEO: Nejmladším olympionikům bylo pouhých 11 let! Podívejte se na příběhy dětí
Témata: Video, Životy slavných, pořad, sportovci, Historie, Trénink, Škola on line, medaile, olympiáda, Dějepis, Zátopek, Předsudky, OH2021, LOH21, Londýn, Běh, Vůle, Vít, Závod, Brusel, Emil Zátopek, Síl, Živo, Baťov, Evropa