Maminka.czŽivoty slavných

VIDEO: Životy slavných –⁠ Walt Disney a sláva jeho kreslených dětských filmů

Kristýna Juřicová 24.  5.  2021
Nevíte už, jak doma pomoci dětem s dějepisem? Máme skvělou pomůcku. Seriál o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall.tv pod taktovkou Pavla Zuny. Na jeho tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. V dnešním díle se můžete podívat na vznik kreslených filmů od Walta Disneyho.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Walt se narodil v roce 1901 v Chicagu. Jeho rodina se poté přestěhovala do Kansas City, kde každou sobotu trávil v uměleckém institutu a učil se komiksové kresbě. Dokonce na střední škole ilustroval studentské noviny.

Ve své kariéře se stal reklamním kreslířem a založil si své vlastní studio. Očekávání bylo ale veliké, a tak studio bohužel zbankrotovalo. Disney se tedy rozhodl, že své štěstí zkusí v Hollywoodu, kde tehdy kreslené filmy neměly žádnou podstatnou hodnotu. Se svým bratrem založil Disney Brothers Studio a jeho slavnou postavičkou se stala Mickey Mouse. Studio začalo prosperovat.

V roce 1932 získal Walt svého prvního Oscara v kategorii krátkých filmů. V tu dobu už pomýšlel na celovečerní film, na Sněhurku. Postupně také během třicátých let studio pracovalo na filmech jako Pinocchio, Dumbo, Bambi či Fantazie.

Disney si pohrával také s myšlenkou zábavního parku. A tak později koupil parcelu u města Anaheim a vybudoval unikátní zábavní park, který milují všechny děti. Během deseti let poté Disneyho studio vyrobilo filmy jako Šípková Růženka, 101 dalmatinů či Marry Poppins.

Za svůj život obdržel celkem 26 Oscarů. A to je unikát, protože tolik cen Americké filmové akademie nikdo nezískal. 

O dalších zajímavých osudech se dozvíte více na Mall.tv v pořadu Životy slavných.

Životy slavných: Jak si Miloš Forman vyjel z Kroměříže do Los Angeles převzít Oscara
Životy slavných: Ernest Hemingway a jeho slavný život
Témata: Děti, Video, Životy slavných, Zajímavosti, film, Historie, Disney, Škola on line, Mall.tv, Dějepis, akademie, Slavná dna, Pinocchio, Vid, Sla, Dis, Kansas, Disney +, Mickey Mouse, Studio, Živo, Forman, Walt, Bambi, Pavel Zuna