Maminka.czŽivoty slavných

VIDEO: Životy slavných: Bismarck - tvrdý diplomat, kterého se bála celá Evropa

Kristýna Juřicová 22.  1.  2022
Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall.tv pod taktovkou Pavla Zuny. Na jeho tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? Dnes zavzpomínáme na jednoho diplomata, kterého se bála celá Evropa. O kom že je řeč? O Ottu von Bismarckovi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dětství a dospívání

Otto se narodil v roce 1815 ve velkostatkářské pruské rodině. V té době skončily Napoleonské války vedly k rozpadu Svaté říše římské, která udržovala vládu rakouských Habsburků. Tehdy situace dala vzniknout Německému spolku, ve kterém již Rakousko nemělo vůdčí úlohu, jako tomu bylo doposud. Otto mezitím studoval v Göttingenu práva a užíval si mladého bouřlivého života. Dokonce jednou strávil za mřížemi 18 dní. Po ukončení studia se ale musí vrátit zpět domů, jelikož mu umírá maminka a jeho otec onemocní. Jako mladý muž musí tedy převzít panství, správu velkostatku... A zjistí, že mu tato pozice opravdu vyhovuje.

Kariéra

Později si bere za ženu Johannu von Puttkamer, která ho přivede k pruské královské rodině. Tyto kontakty mladému Ottovi náramně prospívají, protože díky nim ve 32 letech usedne do pruského sněmu v Berlíně a poté i do říšského sněmu Německého spolku ve Frankfurtu. Ve 44 letech je dále jmenován pruským velvyslancem v Rusku a tři roky poté zase ambasadorem ve Francii.

Tvrdá vláda a války

Bismarcka si oblíbí pruský císař Vilém I. a zanedlouho se stává novým pruským kancléřem. Ottovi je 47 let, když se chopí moci a káže tzv. "sjednocení Německa krví a železem" pod pruským vedením. Bismarck náhle poté nařkl Rakušany z protipruských nálad, a tak se započala prusko-rakouská válka roku 1866. Pruská armáda pak zvítězila... 

V dalších letech ho čeká ještě jedna válka, a to s francouzskou armádou, kterou si ale tak nějak vymyslel on sám.

Jaké byly jeho osud a život, se podívejte ve videu v úvodu článku. Další osudy našich slavných předků najdete na Mall.tv v pořadu Životy slavných.

VIDEO: Životy slavných: Relikviář – druhý nejcennější český poklad
VIDEO: Životy slavných: Marie Antoinetta a Velká francouzská revoluce
VIDEO: Životy slavných: Přemysl Otakar II. Proč byl král „Železný a zlatý“ ?
Témata: Životy slavných, Domácí škola, Zajímavosti, Vzdělání, osud, pořad, Historie, Střední škola, Škola on line, revoluce, Domácí výuka, Mall.tv, Dějepis, válka, Ott, Vid, Berlín, Frankfurt, Rakousko, Diplomat, Vilém, Německo, Sla, Živo, Francie

Video