Maminka.czŽivoty slavných

VIDEO: Životy slavných: Gustáv Husák, zrazen vlastními komunisty

Kristýna Juřicová 10.  2.  2022
Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall.tv pod taktovkou Pavla Zuny. Na jeho tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? V dnešním díle si připomeneme život Gustáva Husáka, prezidenta Československa.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dětství a dospívání

Gustáv Husák se narodil v roce 1913 u Bratislavy. Jeho původní jméno je Augustín Husák. Jeho dětství nebylo vůbec jednoduché, maminka mu umřela v pouhých 2 letech a jeho otec byl částečný invalida, který se živil jako rolník. Na základní i střední škole se mu dařilo moc dobře, patřil mezi premianty třídy. Na střední se začal zajímat o politiku a v 16 letech vstoupil do Komunistického svazu mládeže a poté v roce 1933 jako student práv se stal členem Komunistické strany Československa.

Jako mladý student přispíval do časopisu s názvem DAV a sdružoval kolem sebe levicové osobnosti. Politický zlom přinesla druhá světová válka. Koncem války se Husák začal podílet na přípravě Slovenského národního povstání. V červnu 1946 se mu podařilo donutit Demokratickou stranu k podpisu Třetí pražské dohody (podle ní musela  všechna slovenská rozhodnutí schválit československá vláda). Stal se tak vlivným aktérem komunistického převratu v roce 1948. Organizoval politické provokace proti demokratům, nátlakovými akcemi vyháněl nekomunistické pověřence z jejich úřadů.

Upevňování komunistické moci

50. léta patřila upevňování komunistické moci, do nově zřízených lágrů byli zavíráni nekomunističtí váleční odbojáři. Nejvíce známý vykonstruovaný proces je ten s Miladou Horákovou. Politické čistky se ovšem začínaly týkat i samotných členů strany – zatčen byl komunistický poslanec Otto Šling, ústřední tajemník ÚV KSČ Rudolf Slánský.

Zatčení a 60. léta

6. února roku 1951 byl zatčen i Husák, ve vězení byl mučen a vyslýchán. Nakonec z toho ale vyšel dobře. Ve vězení reálně strávil 9 let. V 60. letech podporoval vládu Dubčeka a v roce 1968 se stal místopředsedou československé vlády.

Srpen – nastupující normalizace

Byl u zrodu nastupující normalizace a jako nejmocnější muž v zemi ji začal provádět opravdu důsledně. Nezastavila ho ani zkušenost z 50. let. Pod jeho vedením se Československo naprosto podřídilo Sovětskému svazu – nastala cenzura, uzavíraly se hranice, kritici byli vyhazováni z práce nebo končili ve vězení. V roce 1975 nahradil prezidenta Ludvíka Svobodu a hlavou státu byl pak zvolen ještě dvakrát.

Další osudy historických postav najdete v pořadu Životy slavných na Mall.tv.

Témata: Životy slavných, Domácí škola, Vzdělání, Střední škola, pořad, Historie, Škola on line, Domácí výuka, Dějepis, válka, Slavná dna, Premiant, Československo, Živo, Vid, Donut, Významná žena, Vězení, Husák, DAV, Pavel Zuna, Mall TV, Vlast, Vláda, Sla