Maminka.czŽivoty slavných

VIDEO: Životy slavných: Hašek nebyl žádný šašek aneb kdo byl vlastně Švejk?

Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall.tv pod taktovkou Pavla Zuny. Na jeho tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? V dnešním článku si přiblížíme světově známou postavu Švejka. Kdo byl jeho stvořitel?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaroslav Hašek se narodil v roce 1883. V dětských letech mu byla diagnostikována srdeční vada a zakrnělá štítná žláza. Ani osud rodiny nebyl zcela šťastný, jeho otec trpěl rakovinou, a když bylo Haškovi 13 let, jeho otec se upil k smrti.

Kariéra

Hašek je prototypem bohéma, rád si posedí jak v hospodě u piva, tak i v přírodě mezi prozpěvujícími ptáky. Svou kariéru začíná jako úředník banky Slavie, nicméně později se stává novinářem na plný úvazek, a to redigováním časopisu Ženský obzor. O rok později už píše do časopisu Svět zvířat.

Později spolu s kamarády zakládá právě u milovaného piva Stranu mírného pokroku v mezích zákona. Ta má být parodií na rakousko-uherskou politickou scénu a také na poměry v monarchii. Hospodský život je pro Jaroslava zásadní, zde debatuje o všem možném, čerpá inspiraci a příběhy pro své humoresky.

Po první světové válce

Hašek se zúčastní na několika frontách bojů, kde dělá vše možné. Tři roky poté, co válka skončila, má sepsáno zhruba 1200 povídek, některé mu vycházejí v časopisech i novinách. Jeho hlavní dílo, které ho poté pak nejvíce proslaví, je právě román, ve kterém se hlavní hrdina jmenuje Švejk. Ten se z prvního pohledu sice chová jako hlupák, ale dokonale paroduje rakousko-uherskou vojenskou mašinerii.

Tento román – Osudy dobrého vojáka Švejka – je dodnes nepřekládanější knihou české literatury.

Poslední Haškova léta nejsou nijak veselá ani spokojená. Na váze přibírá několik kil, nemůže se moc pohybovat, a navíc je dost opuchlý. V roce 1923 ve 40 letech umírá na ochrnutí srdce. 

Další životy významných světových a českých osobností najdete na Mall.tv v pořadu Životy slavných.

VIDEO: Životy slavných: Neobyčejná panovnice a katolická legenda Isabela Kastilská
VIDEO: Životy slavných: Marie Antoinetta a Velká francouzská revoluce
VIDEO: Životy slavných: Od nehody po nejslavnější ženu světa. Život Fridy Kahlo
Témata: Životy slavných, Školství, Domácí škola, Vzdělání, Střední škola, osud, Historie, pořad, Škola on line, revoluce, Student, Dějepis, spisovatel, novinář, baňky, Ze světa, Živo, Slavia, Ochrnutí, Jaroslav, Sašek, Šašek, Pivo, Švejk, Časopis