Maminka.czŽivoty slavných

VIDEO: Životy slavných: Marie Antoinetta a Velká francouzská revoluce

Kristýna Juřicová 22.  10.  2021
Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall TV pod taktovkou Pavla Zuny. Na jeho tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? Dnes si připomeneme francouzskou královnu, která byla jednou z nejkontroverznějších žen v Evropě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Marie Antoinetta se narodila na císařském dvoře ve Vídni jako Marie Antonie Josefa Johana rakouské císařovně Marii Terezii a Františku Lotrinskému. Narodila se jako patnáctý potomek do mnohočlenné rodiny. 

Vzdělání a učení nebyl zrovna její koníček, v deseti letech neuměla prý ani psát. Její pozornost si získaly hudební nástroje a okolí ji milovalo za její výřečnost. Když dovrší 11 let, rozhodne se její matka provdat ji za následníka francouzského trůnu, jen o rok staršího Ludvíka XVI. právě z důvodu zpevnění křehkého vztahu s Francií. Když tedy ve 14 letech dostane první menstruaci, Marie Terezie posílá svou dceru na cestu za svým budoucím mužem Ludvíkem. Svatba se uskutečnila v květnu 1770.

V roce 1774 umírá dosavadní král Ludvík XV., a Marie Antoinetta se tak stává po boku svého manžela francouzskou královnou v pouhých 18 letech. Co ale trápí nejen Antoinettu, ale i její matku Marii Terezii, je stvrzení sňatku potomkem, proto také posílá svého syna Josefa – budoucího císaře Josefa II. za svou sestrou do Francie zjistit, co se mezi mladým párem odehrává. Po jeho návštěvě konečně Antoinetta přivádí na svět dceru Marii Terezii Šarlotu a tři roky po ní také dalšího následovníka trůnu Ludvíka Josefa a také Ludvíka Karla. 

Situace se pomalu začne hroutit ve chvíli, kdy končí francouzská pomoc Američanům v jejich válce za nezávislost, která je stála státní rozpočet. V roce 1783 se tedy bohatství zdárně uchyluje k chudobě. Této situaci nepomůže ani vybuchnutí sopky Laki, která zahalí Evropu do sopečného popela, kvůli kterému se nedaří úrodě. Prostý lid tedy najednou nesklízí úrodu jako doposud a postihne ho hladomor. V té chvíli se začíná probouzet nenávistný postoj ke královské rodině a pomalu začíná Velká francouzská revoluce započatá útokem prostých lidí na pařížskou pevnost Bastilu v roce 1789. Revolucionáři požadují volnost, bratrství a řešení záležitosti země v rukou obyčejných lidí. 

Královský pár situaci neuměl ukočírovat ani ji nijak vyřešit, proto se rozhodli všemu utéct. Na své cestě za "svobodou" byli ale chyceni a poté odsouzeni k smrti. 

Více o životech slavných se dozvíte v pořadu Životy slavných na Mall.tv.

VIDEO: Životy slavných: Příběh jednoho génia – Albert Einstein
VIDEO: Životy slavných: Přemysl Otakar II. Proč byl král „Železný a zlatý“ ?
Témata: Školák, Životy slavných, Domácí škola, Vzdělání, pořad, revoluce, Student, Historie, Škola on line, Dějepis, hudební nástroje, Mall TV, Královna, Evropa, Johan, Ludvík, Pavel Zuna, Živo, Marie Terezie, Slavná dna, Sla, Významná žena, Vid, Francouzsko, Máří