Maminka.czžioty slavných

VIDEO: Životy slavných: Příběh jednoho génia – Albert Einstein

Kristýna Juřicová 26.  9.  2021
Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall.tv pod taktovkou Pavla Zuny. Na jeho tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? Dnes si připomeneme život slavného vědce Alberta Einsteina.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Albert Einstein se narodil v roce 1879 do židovské rodiny v německém Ulmu. V pěti letech dostal od svého tatínka kompas, který ho poznamenal na celý život. Právě ten v něm vyvolal touhu po fyzikálním a matematickém světě.

Z pracovního hlediska se mu ze začátku moc nedařilo, proto si našel míso úředníka na Švýcarském patentovém úřadu v Bernu, kde se najednou ocitá mezi prvními, kteří ví o novinkách v elektrotechnice. A protože práci zvládá levou zadní, má čas se věnovat svým myšlenkám a teoriím. 

V roce 1905 začne posílat své články a úvahy do časopisu Annalen der Fyzik. V prvním článku popíše princip například tzv. fotoelektrického jevu, na jehož základě začnou fungovat třeba fotobuňky, lasery či fotovoltaické panely. V dalším popíše třeba tzv. Brownův pohyb v molekulách – čímž doloží skutečnou existenci atomů.

A právě 26. září přijde na svět článek, který se věnuje teorii relativity. Díky sepsání tohoto článku si sám myslí, že jeho práce vzbudí ve společnosti velké haló. Opak je ale pravdou. Jedno mu to ale přeci jen přineslo, stává se profesorem fyziky na pražské Karlo-Ferdinandově univerzitě.

V roce 1919 Einstein sklízí první velké uznání – jsou ho plné noviny právě díky jeho teorii relativity. Nobelovu cenu získal v listopadu roku 1921 za vysvětlení fotoelektrického jevu. Obecná teorie relativity byla v té době ještě příliš kontroverzní.

Na další zajímavé osudy a životy slavných osobností se můžete podívat na Mall.tv v pořadu Životy slavných.

VIDEO: Životy slavných: Od nehody po nejslavnější ženu světa. Život Fridy Kahlo
VIDEO: Životy slavných: Záhadná smrt Marilyn Monroe
Témata: Domácí škola, Vzdělání, Základní škola, pořad, Historie, Albert Einstein, Škola on line, Dějepis, žioty slavných, fyzika, Pavel Zuna, Článek, Kompas, Brown, Živo, Génius, Sla, Teorie, Slavná dna, Významná žena, Vid, Domácí výuka, Nobelova cena, Bern

Video