Maminka.czŽivoty slavných

VIDEO: Životy slavných: Relikviář – druhý nejcennější český poklad

Kristýna Juřicová 6.  11.  2021
Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall TV pod taktovkou Pavla Zuny. Na jeho tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? Dnes si zavzpomínáme na cenný poklad, který by se možná doposud ani neukázal, kdyby se neobjevil jeden rakouský obchodník. Jste zvědaví, co to je?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Koncem prvního století po Kristu jsou křesťané pronásledováni a všem, kdo věří v Krista, hrozí trest smrti. V dnešním Remeši se ve vězení sejdou tři muži, kteří byly později prohlášeni za svaté – svatý Maur, svatý Timotej a svatý Apolinář. Svatý Timotej byl osobně požehnán svatým Petrem, jedním ze svatých apoštolů. Setkání těchto tří mužů můžeme vidět v šesti vyobrazeních, všechny ale spojuje jedno: šíření jejich víry. Jenže jejich příběh končí mučednicky – všem je sťata hlava a v křesťanské komunitě začnou mít pověst svatých mučedníků.

Příběh ale pokračuje o mnoho století později, kdy v remešské katedrále uloží do hromadného hrobu ostatky tří mučedníků a označí místo za svatostánek. Toto místo je později dějištěm korunovace všech francouzských králů. Později ale, od konce 11. století, koupí ostatky zakladatel benediktinského kláštera a přidá k nim ještě jeden vzácný ostatek, a to malíček svatého Jana Křtitele. Mezi lety 1180–1220 vzniká mistrovské dílo románského umění v klášteře – Relikviář sv. Maura, sv. Jana Křtitele, sv. Timoteje a sv. Apolináře. Vznikl tak třetí největší relikviář tehdejší Evropy.

Bohužel tyto ostatky jsou po Francouzské revoluci převedeny do místního kostela ve Florennes, kde místní děkan nabídne památku belgickému rodu Beaufort-Spontinů. Tento rod se poté rozhodne přestěhovat do rodového sídla Rakouska-Uherska, na západočeský zámek Bečov nad Teplou, který zakoupil na počátku 19. století. 

2. světová válka

Před počátkem druhé světové války rod doposud nikomu své bohatství neukazoval. Jediné, k čemu přistoupil, bylo pár fotografií z roku 1932 do německého soupisu památek kraje. Po ukončení druhé světové války byl zámek znárodněn – Bečov se totiž stal za války součástí Sudet, tedy říše. Rodina, která zde žila, prchla narychlo do Rakouska a relikvie tedy na zámku zůstávají ukryty.

Československo

V listopadu 1984 se najednou na našem velvyslanectví ve Vídni hlásí host – obchodník Danny Douglas s tím, že nabízí státu čtvrt milionu amerických dolarů, když bude moci odvézt jeden umělecký předmět, který nikomu nechybí a nemá žádnou souvislost s českou historií. To se komunistickému aparátu zdá podivné a ihned začnou Dannyho vyslýchat, co by to tak mělo být, když je za to nabízena taková suma. Relikviář se nakonec našel a stal se nejcennějším předmětem, hned po originálu českých korunovačních klenotů.

Další zajímavé příběhy si pusťte na Mall.tv v pořadu Životy slavných.

Životy slavných: Astrologický génius Tycho Brahe
Životy slavných: Zakladatel mormonské církve Joseph Smith
Témata: Životy slavných, Školství, Domácí škola, Školák, Vzdělání, Střední škola, Historie, Apolinář, Škola on line, válka, Domácí výuka, Dějepis, Čtvrt milionu, Pozadí, Výuka dějepisu, Beau, Danny, Bohatství, Remeš, Slavná dna, Rakousko-Uhersko, Poklad, Maur, Douglas, Mistrovské dílo