Maminka.czSex

VIDEO: Nebojte se sexu v těhotenství, je prospěšný, říká porodní asistentka

Tereza Víchová 18.  5.  2021

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Strach, nechuť, pocit, že se to teď nehodí. Sex v těhotenství je pro mnoho žen i mužů tabu. A přitom je to zbytečné, když je průběh těhotenství fyziologický.

„Pánové, není proč se bát,” říká rozhodně porodní asistentka Alžběta Samková. „Když sdílíte intimní chvilky, žena se uvolňuje a ví, že je milovaná. A dítě má pak jednodušší cestu na svět.“

Poslední měsíc těhotenství, kdy se schyluje k porodu, už zní doporučení Alžběty Samkové jasně: Čím víc sexu, tím líp! A když není chuť přímo na sex, stačí se mazlit, masírovat, být spolu… Aby žena věděla, že je v bezpečí. „Hladkému průběhu porodu může pomoci třeba to, že se spolu žena a muž líbají,” přibližuje Alžběta Samková. „Uvolní se tím mimické svaly a tím také svaly pánevního dna. Vždycky říkám, že když se žena usmívá nahoře, usmívá se pak i dole.”

O co více doporučuje odbornice sex během těhotenství, o to opatrnější by ale byla po porodu – šestinedělí tak zdaleka není jen termín a mělo by se dodržet a počkat, až žena na sex bude mít opravdu chuť. Některá šestinedělí těžko dodrží, u jiné to chce trpělivost třeba i dlouhé měsíce. 

Na další zajímavé pořady se můžete podívat na Mall.tv

Prolaktin: Hormon, který ovlivňuje plodnost, imunitu i chuť na sex!
Sex je náš! Julie Gaia Poupětová vám poradí, jak se vyhnout rutině v posteli
Máte děti? I tak můžete mít skvělý sex. Pokud nevěříte, čtěte!
Sex
Témata: Těhotenství, Porod, Láska a vztahy, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, Sex, Porodní asistentka, Pánevní dno, Žena, Vid, Gaia, Asistentka, Chuť, Alžběta Samková

Video