Maminka.czVýživa a stravování

Víkend láká ke grilu! Připravte si italské menu

Pohodu italského venkova navodíte i u vás na zahradě. Nezapomeňte, že oběd v Itálii má více chodů. Máme pro vás tipy na první a druhé chody - primo a secondo. Tak si pochutnejte.
, Časopis F.O.O.D.
3. 7. 2015

Salát s opečeným chlebem a kapary - primo

4 porce, 25 minut

Potřebujeme: 450 g bílého chleba, 400 drobných rajčat, sůl a mletý černý pepř, 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 50 g másla, 150 g kaparů v nálevu

Chleba nakrájejte na plátky. Položte na rozpálený gril a opečte dozlatova z obou stran. Rajčata překrájejte na poloviny. Osolte je, opepřete a naskládejte řezem na plech vymazaný asi lžící olivového oleje. Plech dejte na gril a rajčata pečte asi 10 minut, až začnou pouštět šťávu.

Opečené plátky chleba potřete oloupanými stroužky česneku a máslem. Pak krajíce nalámejte na kousky a vsypte do mísy. Přidejte opečená rajčata i s vypečenou šťávou a kapary. Pokapejte zbylým olejem a nálevem z kaparů. Promíchejte a podle chuti dosolte a opepřete. Můžete dozdobit drobnými listy salátu. 

Klepněte pro větší obrázek

Nudlové taštičky s pestem – primo 

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: Těsto - 200 g hladké mouky, 1 vejce, 3 žloutky, 1 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli; Náplň - 200 g grilovaných paprik, 2 lžíce ricotty; Pesto - svazek bazalky, 1 lžíce hrubozrnné mořské soli, 40 g piniových oříšků, 4 stroužky česneku, 100 ml panenského olivového oleje, 80 g parmazánu; Na dokončení - 1 vejce, 1 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 50 g piniových oříšků

Mouku, vejce, žloutky, 1 lžíci oleje a sůl zpracujte na těsto. Podle potřeby můžete přidat 1 až 2 lžíce studené vody. Těsto zakryjte utěrkou a nechte v pokojové teplotě 15 minut odpočinout. Mezitím si připravte náplň. Grilované papriky nasekejte a smíchejte s ricottou. Podle chuti osolte a opepřete.

Připravte si i pesto. Do hmoždíře nebo do mixéru natrhejte listy bazalky. Přidejte sůl, piniové oříšky, česnek, olej a rozdrťte. Pak přidejte nastrouhaný parmazán a ještě společně podrťte.

Odleželé těsto vyválejte na tenký plát. Rádýlkem nakrájejte na 5 cm široké pruhy a ty nakrájejte na čtverce. Do středu každého z nich dejte trochu náplně. Okraje potřete rozšlehaným vejcem. Přehněte přes náplň do tvaru trojúhelníku a okraje přitlačte k sobě. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte připravené taštičky a vařte asi 4 minuty, na skus.

Mezitím na pánvi na zbylé lžíci oleje orestujte česnek nakrájený na plátky a piniové oříšky. Uvařené taštičky na talíři pokapejte bazalkovým pestem a posypte orestovanými piniovými oříšky a česnekem. 

Klepněte pro větší obrázek

Bifteky s omáčkou z balzamika – secondo 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 4x 200 g hovězího vysokého roštěnce, 2 lžíce olivového oleje, sůl a hrubě mletý pepř, 400 g keříčkových rajčat; Omáčka - 4 šalotky, 2 lžíce panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, 100 ml balzamikového octa, 100 ml červeného vína, 1 bobkový list

Šalotky oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Vložte je do zahřátého oleje a na mírném ohni je opékejte asi 2 minuty. Pak přidejte drcený česnek. Přidejte balzamikový ocet, víno a bobkový list. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte asi 10 minut, až omáčka zhoustne.

Plátky masa potřete z obou stran olejem, osolte a opepřete. Rozložte je na rozpálený gril a pečte z každé strany asi 2 minuty. Pak nechte pár minut odpočinout v teple. Na gril rozložte i keříčková rajčata a pečte je asi 2 až 3 minuty. Grilované hovězí maso podávejte s grilovanými rajčaty a omáčkou ze šalotek, balzamikového octa a vína. 

Náš tip: Ke grilovanému bifteku se hodí i paprikové omáčky z dalšího receptu. Jako přílohu můžete servírovat salát. 

Klepněte pro větší obrázek

Klobásky salsiccia s paprikovou omáčkou a polentou – secondo 

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 1 kg mletého vepřového masa, 1 lžička nakrájené chilli papričky, 1 stroužek česneku podrcený najemno, 1 lžička drcených fenyklových semínek, 100 ml červeného vína, sůl a pepř; Na potírání - 4 lžíce olivového oleje, 1/2 červené chilli papričky, 1 lžička nasekaného rozmarýnu; Polenta -  200 g instantní polenty, 50 g másla, 20 g strouhaného parmazánu; Omáčka - 2 velké červené papriky, 2 velké žluté papriky, 1/2 červené chilli papričky, 3 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, sůl 

Vepřové maso smíchejte s chilli, česnekem, fenyklem, vínem, solí a pepřem. Rukama prohněťte, až bude maso držet pohromadě. Nechte rozležet v chladu. V hrnci přiveďte k varu 400 ml vody. Za stálého míchání vsypte polentu a vařte asi 10 minut. Pak odstavte. Vmíchejte máslo a parmazán a nechte vychladnout.

Papriky na omáčku potřete olivovým olejem. Rozložte je na gril a opékejte ze všech stran, až se na nich udělají puchýřky. Pak je dejte do skleněné misky. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte zapařit. Pak je oloupejte a očistěte. Červené papriky umixujte s chilli papričkou, špetkou soli a lžící oleje. Žluté papriky utřete se stroužkem česneku, lžící oleje a špetkou soli.

Odleželé maso rozdělte na 12 kousků. Rukama vytvarujte klobásky, rozložte je na rozpálený gril. Potřete je směsí z oleje, posekané chilli papričky a rozmarýnu. Opékejte ze všech stran. Z polenty vytvarujte placičky a opečte je na grilu. Klobásky a polentu podávejte společně s omáčkami z paprik. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Nina Novák

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Bobkový list, Stálé míchání, Tenký plát, Menu, Hovězí maso
Přidat příspěvek
Komentáře k článku
Mohlo by vás zajímat
Kojený otesánek: Může se kojené dítě „přejídat“?
Od kdy děti potřebují kamarády? Batole se díky nim učí, předškolák je vyhledává
Proč má tak špatné známky?
Libuška Rohlíčková (dříve Vojtková) porodila holčičku

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu