Maminka.czKam s dětmi

Víkend ve znamení umění, vědy i zábavy

Iva Endrychová 26.  9.  2014
Poslední zářijový víkend můžete strávit v galerii i v přírodě. Inspirujte se našimi tipy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tvůrčí dílny v GUD

Pražská galerie umění pro děti zve všechny na tvůrčí dílny. Všechny workshopy se konají vždy od 14:00 do 16:00 a vstupné je zdarma v rámci běžného vstupného na výstavu Viktorka a vesmírná dobrodružství.

"Zpíváme si cestou z Kroměříže do Paříže"
Vydejte se na cestu se spisovatelem Robinem Králem a skladatelem Jiřím Pazourem. Putování si zpestříme spoustou her a písniček. Vezmeme to přes moře, zastavíme se na karnevalu v Riu a občerstvíme se ve slepicérii. A sami přitom složíte vlastní písničku!

"Putujeme komiksovým vesmírem"
Z planety na planetu, společně s vesmírnou holčičkou Viktorkou a jejími kamarády! Se spisovatelkou Klárou Smolíkovou a za pomocí komiksových bublin a jednoduchých rekvizit vytvoříme příběhy a živé obrazy z dalekého vesmíru, ze kterých vznikne jedinečný komiks.

Viktorka a vesmírná dobrodružství je název nové komiksové knihy a současně interaktivní výstavy pro děti. Od 4. září do 12. října vezme Viktorka, žákyně galaktické školy, děti do své lodi Lítavice a v Galerii umění pro děti GUD v Praze s ní mohou prozkoumat vesmír. Návštěvníky čekají hry, zábavné aktivity a víkendové tvůrčí dílny. Jak je v Galerii GUD zvykem, dotýkat se vystavených exponátů je více než žádoucí.

Doporučeno pro děti ve věku 3 až 14 let.
Veškeré pomůcky pro workshopy jsou k dispozici na místě.
Rezervace nutná předem na rezervace@galeriegud.cz

Za burčákem na bobovou dráhu na Proseku

Ve dnech 26. - 28.9. si můžete užít 7. Jízdu zdarma na bobové dráze. A na přilehlé vinici Máchalka můžete ochutnat letošní burčák. Pro děti bude k dispozici dále skákací hrad a opékání špekáčků spolu s bohatým kulturním programem v rámci Vysočanského vinobraní.

Více informací: TADY

Víte, jak funguje mozek?

Na mozku jsme závislí celý život, je to orgán, který řídí naši paměť, chování i tělesné funkce. Jak vlastně funguje? To se dozvíte na interaktivní instalaci z dílny National Geographic.

Instalaci najdete v pasáži Myslbek (Na příkopě 19-21 a Ovocný trh 8, Praha 1)

Ve dnech: 25. září – 15. října 2014

Akce probíhá u příležitosti uvedení 3. řady jednoho z nejúspěšnějších dokumentárních seriálů Mozek v akci (premiérové díly vysílány každou neděli ve 21:30 hodin).

Máte možnost si prohlédnout různorodé fotografie mozku, dozvíte se zajímavosti o tom, jak mozek funguje a prostřednictvím hádanek a klamů si otestujete svoje schopnosti. Pomocí optických klamů výstava vysvětluje, jak je lidské chápání věcí propojeno s očima, co by se stalo, kdyby naše oči nespolupracovaly s mozkem nebo jak funguje periferní vidění.

Zasportujte si u Lipna

Máte rádi kola, in-line brusle? Pak určitě nesmíte chybět na 3. Ročníku Lipenského KOLO-toče, který se koná v neděli 28. září 2014. Akce začíná v 10:00 v Lipně nad Vltavou v Přístavu Marina Lipno u budovy Kapitanátu.  

Na účastníky čeká nejen spousta úkolů, ale i zábavy a sleva a neodolatelných benefitů.

Více informací: Infocentrum Lipno

Houbový poklad v Roseči

Víkend ve znamení dobrodružství můžete zažít v Houbovém parku u Jindřichova Hradce.  Pro rodiče s dětmi je připravena interaktivní stezka, na které se vydají na výzkumnou expedici, kde zažijí mnoho dobrodružství při překonávání nástrah. Potkají se při tom se skřítky pomocníčky, postavičkami z pohádek a také dinosaury.

Zábavnou formou se naučí rozpoznávat české houbičky a v botanické stezce budou hledat kytičky nejen z pohádek.

Více informací: Houbový park

Pouštění draků v Příboru

Užijte si tradiční podzimní zábavu. Ranč u Michálků, Městský úřad Příbor a středisko volného času „Luna“ vás zvou na pouštění draků. Akce se uskuteční v sobotu 27. Září 2014 na letišti pro modely letadel ve městě.

Program:

  • 13:30 až 14:30 hod. Pouštění draků na letišti
  • 14:30 až 15:30 hod. Vystoupení skupiny sokolníků Zayferus
  • 14:30 hod. Hry a soutěže, zajištěno občerstvení. Ti, kdo se zúčastní programu na letišti, mají občerstvení zdarma.

Více informací: Pouštění draků

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, umění, National Geographic, Kroměříž, Víkend, In-line brusle, Žába, Roseči, Vik, Burčák, Jindřichov, Periferní vidění, Lipno, Vinobraní, Městský úřad, Smolík, Infocentrum, Optický klam, Znamení, Žákyně