Maminka.czZdraví

Viry a bakterie: Poznejte, co trápí vaše dítě!

Helena Míková 4.  2.  2017
A je tady. Sezóna zvýšeného výskytu viróz, angín, chřipek a dalších onemocnění typických pro konec roku a začátek toho nového…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klasické období akutních respiračních onemocnění představuje zejména konec října a poté celý zimní čas, s koncem někdy v průběhu března,“ říká úvodem MUDr. Vlastimil Jindrák ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

„To, zda nás ‚navštíví‘ akutní respirační onemocnění, chřipka či angína, závisí na mnoha faktorech, přičemž v první linii stojí správně fungující obranyschopnost našeho organismu (tedy imunita) a citlivost (vnímavost) vůči jednotlivým mikroorganismům (původcům infekcí).

Virózy nedostanou šanci!

Pokud je odolnost našeho obranného systému vysoká, daná choroba může probíhat bezpříznakově či s minimem projevujících se obtíží (organismus se s vetřelcem snadno vypořádá). Primární, vcelku „nevinná“ virová infekce se však může u rizikových osob zkomplikovat souběžnou infekcí bakteriální, kdy vznikne kupříkladu zánět plic, který už je závažným onemocněním, někdy dokonce ohrožujícím život,“ dodává. 

Témata: Zdraví, Časopis Moje zdraví, Streptokok, Cash, Střevní infekce, Respirační onemocnění, C-reaktivní protein, Nemocniční prostředí, Běžný vir, ATB, Etiketa, Madla, Spolknutí, Ohrožující život, Okolní prostředí, Zažívací trakt, Zvýšený příjem, Bakteriální infekce, Nový typ, Zdravotní ústav, Bakterie, Vysoká daň, Mikroby, Zimní období, Angína, Zdraví na Heureka.cz