Maminka.czKoronavirus

Vitamín D pomáhá proti Covidu. Jak ho do sebe dostat teď v zimě?

redakce 27.  1.  2021
Jíst vitamín D je trendy. A ne, nejde jen o nějakou hloupou módu, on je totiž skutečně důležitý. Hraje zásadní roli ve fungování naší imunity, a proto nás může ochránit mimo jiné před koronavirem. V zimě nám přitom obvykle chybí. Kde ho najdeme?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Česká zima s sebou nese nižší příjem ovoce a zeleniny i méně pobytu na slunci. Vedoucí lékař oddělení léčebné výživy FN Motol Petr Tláskal ve videu mluví o vitaminu D a jeho spojitosti s tuky ve výživě.

Oproti létu, kdy organismus vytváří vitamin D po vystavení kůže slunci, jsme v zimě odkázáni na vitamíny z jídla. Podle doktora Tláskala můžeme mít nedostatek vitaminu D už během listopadu. Jeho zásoba totiž přetrvá v těle nejvýše tři až čtyři týdny a poslední vydatné sluníčko si většinou užijeme koncem září. 

Přitom má velký vliv na kosti, svaly, zuby, imunitu i genetiku, dal by se klidně považovat za vitamin dlouhověkosti.

Vitamin D není samozřejmě samospasitelný a před možnou nákazou nedokáže ochránit na sto procent, jako prevence funguje ale na jedničku. Pokud jste v dobré zdravotní kondici, máte menší pravděpodobnost, že onemocníte, a v případě že ano, lze očekávat mírný průběh nemoci a rychlejší uzdravení. Jeho efekt není prvoplánovitě „protivirový“, ale spočívá v tom, že účinně podporuje a posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Prostřednictvím tzv. cytokynů mohou totiž některé omega-3 mastné kyseliny snižovat zánětlivé procesy v těle a k jejich kontrole přispívá také vitamin D. „Dlouhodobý nedostatek vitaminu D je prokazatelně spojen s vyšší náchylností k akutním respiračním infekcím,“ říká Jan Boženský, primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice.

Potraviny s obsahem vitaminu D

Ideálním zdrojem jsou mořské ryby, ale najdeme ho i ve vejcích, mléce a mléčných výrobcích. Výhodou dnešní doby je obohacování některých potravin vitaminem D. V Čechách ještě nejde o tak častou praktiku jako v některých jiných státech, ale i tak najdete na trhu výrobky, které vitamin D obsahují.

Polykání denní lžičky rybího oleje už je minulostí. A kdybyste se přeci jen rozhodli pro tuto cestu, najdete mnoho doplňků stravy ochucených třeba skořicí, aby chutnaly i dětem.

Vitamin D jedině s tukem!

Některé vitaminy jsou rozpustné pouze v tucích, se kterými se v těle vstřebávají. Kromě vitaminu D je to například vitamin A. V živočišných produktech je tento problém vyřešen – obsahují rovnou i tuky. Lidské tělo si umí vitaminy vytvořit i z takzvaných provitaminů. Pokud se rozhodnete pro obohacení jídelníčku zeleninou bohatou na provitaminy A, jako je mrkev, kapusta, špenát a další, zpracujte je do salátu s rostlinným olejem nebo do pomazánky s margarínem.

Projevy nedostatku vitaminu D

*nechutenství nebo zažívací obtíže

*únava, pocit vyčerpání

*vysoký krevní tlak

*chronické krvácení dásní

*bolest svalů a kloubů až svalová ochablost

*podrážděnost, časté výkyvy nálad

*nevysvětlitelné hubnutí

Vitamín D je důležitý pro maminku i miminko. Najdete ho v rybách
15 nejlepších potravin pro děti. Budou po nich zdravější a chytřejší!

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Imunita, Hubnutí, Hubnutí po porodu, Móda, lidské tělo, covid, Čechy, Jan Boženský, Vitamín, Fakultní nemocnice Motol, Vítkovická nemocnice, Ted, Trend, Spojitost, Petr Tláskal, Zima, Vít, Organismus, Kapusta, Vitamín d, Zažívací obtíž, Oblečení a móda na Heureka.cz