[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Česká zima s sebou nese nižší příjem ovoce a zeleniny i méně pobytu na slunci. Vedoucí lékař oddělení léčebné výživy FN Motol Petr Tláskal ve videu mluví o vitaminu D a jeho spojitosti s tuky ve výživě.
Oproti létu, kdy organismus vytváří vitamin D po vystavení kůže slunci, jsme v zimě odkázáni na vitamíny z jídla. Podle doktora Tláskala můžeme mít nedostatek vitaminu D už během listopadu. Jeho zásoba totiž přetrvá v těle nejvýše tři až čtyři týdny a poslední vydatné sluníčko si většinou užijeme koncem září.
Přitom má velký vliv na kosti, svaly, zuby, imunitu i genetiku, dal by se klidně považovat za vitamin dlouhověkosti.
Vitamin D není samozřejmě samospasitelný a před možnou nákazou nedokáže ochránit na sto procent, jako prevence funguje ale na jedničku. Pokud jste v dobré zdravotní kondici, máte menší pravděpodobnost, že onemocníte, a v případě že ano, lze očekávat mírný průběh nemoci a rychlejší uzdravení. Jeho efekt není prvoplánovitě „protivirový“, ale spočívá v tom, že účinně podporuje a posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Prostřednictvím tzv. cytokynů mohou totiž některé omega-3 mastné kyseliny snižovat zánětlivé procesy v těle a k jejich kontrole přispívá také vitamin D. „Dlouhodobý nedostatek vitaminu D je prokazatelně spojen s vyšší náchylností k akutním respiračním infekcím,“ říká Jan Boženský, primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice.
Ideálním zdrojem jsou mořské ryby, ale najdeme ho i ve vejcích, mléce a mléčných výrobcích. Výhodou dnešní doby je obohacování některých potravin vitaminem D. V Čechách ještě nejde o tak častou praktiku jako v některých jiných státech, ale i tak najdete na trhu výrobky, které vitamin D obsahují.
Polykání denní lžičky rybího oleje už je minulostí. A kdybyste se přeci jen rozhodli pro tuto cestu, najdete mnoho doplňků stravy ochucených třeba skořicí, aby chutnaly i dětem.
Některé vitaminy jsou rozpustné pouze v tucích, se kterými se v těle vstřebávají. Kromě vitaminu D je to například vitamin A. V živočišných produktech je tento problém vyřešen – obsahují rovnou i tuky. Lidské tělo si umí vitaminy vytvořit i z takzvaných provitaminů. Pokud se rozhodnete pro obohacení jídelníčku zeleninou bohatou na provitaminy A, jako je mrkev, kapusta, špenát a další, zpracujte je do salátu s rostlinným olejem nebo do pomazánky s margarínem.
*nechutenství nebo zažívací obtíže
*únava, pocit vyčerpání
*vysoký krevní tlak
*chronické krvácení dásní
*bolest svalů a kloubů až svalová ochablost
*podrážděnost, časté výkyvy nálad
*nevysvětlitelné hubnutí
Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v čínském městě Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19. Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.