Maminka.czVýživa a stravování

Vitaminová bomba

Ivana Ašenbrenerová 24.  6.  2009
Vitaminová bomba
Ne, že byste neměla jíst zdravě po celou dobu čekání na miminko, ale potřebujete dvakrát tolik vitaminů. Dopřejte si proto zdravou marockou pochoutku, která potěší vaše smysly i bříško...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Základem tohoto marockého exotického salátu je cizrna a spousta zeleniny. Proto po právu patří do těhulkovského jídelníčku a můžete si ho bez obav dovolit. Cizrna je vhodná nejen do salátů, ale také polévek, kaší, pomazánek i jako příloha. Má jemně oříškovou chuť a poskytuje mnoho možností pro kulinářské využití. Patří mezi luštěniny a znali ji už lidé před 12 tisíci lety. Zatímco naši předci baštili čočku a fazole, v arabských zemích či Indii patří cizrna ke královnám. Velmi významný je podíl vlákniny, který tvoří jednu pětinu celkové hmotnosti (u čočky je to jen jedna desetina). Takže dáte-li si k obědu stogramovou porci cizrny, dodáte tělu poloviční denní dávku vitaminu B9 (kyseliny listové), čtvrtinu dávky železa a fosforu. Pro budoucí maminky je tedy jako stvořená.

Jak na to?

Budeme potřebovat: 1 konzervu cizrny (400 g), 200 g strouhané mrkve, svazeček koriandru, 1 menší zelenou nebo červenou papriku, 1 svazek šalotky, nakrájené nadrobno, kousek nasekané okurky, hrst rozinek, čerstvou mátu na ozdobu, sůl, pepř, olivový olej, kmín, 1 lžičku hnědého cukru a 1 citron Na zálivku: kůru z 1 pomeranče, jemně nasekanou, 1 lžíci máty, nasekané, 150 ml bílého jogurtu

Postup:

  • Cizrnu necháme okapat, vsypeme ji do salátové mísy a promícháme se strouhanou mrkví, nakrájenou paprikou, šalotkou, okurkou a rozinkami. Opepříme, osolíme podle chuti a zlehka promícháme.
  • Zálivku připravíme tak, že promícháme všechny uvedené suroviny (kmín, cukr, sůl, olivový olej, kůra z pomeranče, nasekaná máta a jogurt) a přelijeme jí cizrnovou směs v misce. Ostrým nožem oddělíme vršek z citronu (lze nahradit pomerančem), vydlabeme dužninu (pomerančovou rozdělíme na dílky a odstraníme nahořklou blanku).
  • Připravenou cizrnovou směs vložíme do vydlabané dužniny od citronu nebo pomeranče a podáváme samostatně nebo s pečivem. Ozdobíme snítky máty.

Tip:

K cizrně můžeme přidat ještě kuskus, který přijímá dobře chutě zálivek a je k dostání téměř všude. Kuskus lze zaměnit i za bulgur.

Stačí přelét horkou vodou a za chvíli je hotovo.


Více o…

...šalotce Říká se jí posvátná cibulka, protože ji dříve používali lidé při náboženských obřadech. I dnes jí dávají kuchaři velmi často přednost před klasickou cibulí. Chuťově je jemnější než ta běžná cibule, postrádá typickou palčivou cibulovou chuť. Je spíše nasládlá a chutná mírně po česneku. Konzumuje se i šalotková nať, která zase připomíná vzhledem pažitku. Výborná je k dochucení zvěřiny a grilovaného masa, ale lze ji použít i do salátů a polévek. Oblíbené je také šalotkové máslo. Nevyvolává plynatost (proto se hodí v těhotenství), obsahuje vitaminy A, B a C, minerály (draslík, železo, zinek, fosfor, vápník, selen, jod) a silice s protibakteriálními účinky. Zlepšuje trávení, vyrovnává hladinu cukru v krvi i krevní tlak.

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Vít, Vitamínová bomba, Vitamín, Vitamín B, Bomba