[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Základem tohoto marockého exotického salátu je cizrna a spousta zeleniny. Proto po právu patří do těhulkovského jídelníčku a můžete si ho bez obav dovolit. Cizrna je vhodná nejen do salátů, ale také polévek, kaší, pomazánek i jako příloha. Má jemně oříškovou chuť a poskytuje mnoho možností pro kulinářské využití. Patří mezi luštěniny a znali ji už lidé před 12 tisíci lety. Zatímco naši předci baštili čočku a fazole, v arabských zemích či Indii patří cizrna ke královnám. Velmi významný je podíl vlákniny, který tvoří jednu pětinu celkové hmotnosti (u čočky je to jen jedna desetina). Takže dáte-li si k obědu stogramovou porci cizrny, dodáte tělu poloviční denní dávku vitaminu B9 (kyseliny listové), čtvrtinu dávky železa a fosforu. Pro budoucí maminky je tedy jako stvořená.
Budeme potřebovat: 1 konzervu cizrny (400 g), 200 g strouhané mrkve, svazeček koriandru, 1 menší zelenou nebo červenou papriku, 1 svazek šalotky, nakrájené nadrobno, kousek nasekané okurky, hrst rozinek, čerstvou mátu na ozdobu, sůl, pepř, olivový olej, kmín, 1 lžičku hnědého cukru a 1 citron Na zálivku: kůru z 1 pomeranče, jemně nasekanou, 1 lžíci máty, nasekané, 150 ml bílého jogurtu
Postup:
Tip:
K cizrně můžeme přidat ještě kuskus, který přijímá dobře chutě zálivek a je k dostání téměř všude. Kuskus lze zaměnit i za bulgur.
Stačí přelét horkou vodou a za chvíli je hotovo.
...šalotce Říká se jí posvátná cibulka, protože ji dříve používali lidé při náboženských obřadech. I dnes jí dávají kuchaři velmi často přednost před klasickou cibulí. Chuťově je jemnější než ta běžná cibule, postrádá typickou palčivou cibulovou chuť. Je spíše nasládlá a chutná mírně po česneku. Konzumuje se i šalotková nať, která zase připomíná vzhledem pažitku. Výborná je k dochucení zvěřiny a grilovaného masa, ale lze ji použít i do salátů a polévek. Oblíbené je také šalotkové máslo. Nevyvolává plynatost (proto se hodí v těhotenství), obsahuje vitaminy A, B a C, minerály (draslík, železo, zinek, fosfor, vápník, selen, jod) a silice s protibakteriálními účinky. Zlepšuje trávení, vyrovnává hladinu cukru v krvi i krevní tlak.