Maminka.czZdraví

Vitamínová bomba: Kysané zelí

, Časopis Maminka
15. 3. 2016
Vitamínová bomba: Kysané zelí
Podporuje totiž imunitu, obsahuje vitamin C a jeho pořizovací cena není vůbec vysoká, takže na každodenních večeřích pro celou rodinu si nejen pochutnáte, ale ještě ušetříte!

Zelný koláč 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 100 g špeku, 2 červené cibule, 500 g kysaného zelí, 1 lžička kmínu, 1 lžíce medu, sůl a pepř, 2 balení listového těsta, 250 g anglické slaniny

Nadrobno nakrájený špek orestujte na pánvi, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a restujte dozlatova. Vmíchejte vyždímané kysané zelí, kmín, med, sůl a pepř a poduste.

Do formy rozprostřete první část těsta, poklaďte zelím i na plátky nakrájenou anglickou slaninou a přiklopte druhou částí těsta. Ostrým nožem nakrojte vrchní část, aby se vypařila přebytečná vlhkost. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25 minut. 

Knedlíky se zelím a uzeným 

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 10 rohlíků, 2 lžíce sádla, 2 červené cibule, 250 g uzeného masa, 1 lžička soli a pepře, plocholistá petržel, 150 ml plnotučného mléka, 100 g polohrubé mouky, 3 vejce; Na dokončení: 800 g kysaného zelí, 1 cibule, 1 lžíce sádla, sůl a pepř

Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte na 10 minut schnout do trouby při 200 °C. Na pánvi opečte na sádle nasekanou cibuli, přidejte nakrájené uzené a restujte. Dochuťte a přidejte petrželku. Smíchejte s těstíčkem připraveným z mléka, mouky a vajec, přidejte rohlíky a vypracujte těsto.

Z něj tvořte koule o velikosti tenisových míčků. Vařte asi 10 minut. Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte kysané zelí a poduste. Dochuťte, dejte do formy a navrch položte uvařené knedlíky, zakápněte sádlem a prohřejte v troubě při 180 °C.

Zelné placky 

asi 4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 600 g kysaného zelí, 250 g sádla, 100 g škvarků, 500 g hladké mouky, 1 lžíce kmínu, sůl a pepř

Vyždímejte zelí, přidejte sádlo, nasekané škvarky, hladkou mouku, kmín, sůl a pepř. Vypracujte těsto, to vyválejte na zhruba 1 cm silnou placku a vykrajujte formičkou nebo hrnkem placky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. 

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Uzené maso, Zelí, Kysané zelí, Morava, Vitamínová bomba, Vitamín

Mohlo by vás zajímat
Čekáte miminko? Oznámit to můžete vtipně a s nápadem. Třeba takto
Miminko po císaři mějte co nejvíce u sebe. Co vás po operaci čeká?
Miminko v manželské posteli? Nedělejte to, varuje tahle máma. Proč?
Matka kojila dceru neuvěřitelných devět let! Čekala, až se sama odstaví
100 mimořádných fotek z porodu! Podívejte se, jak ho rodiny prožívají
Tělo po porodu je jiné! 7 změn, které vás mohou zaskočit nebo vystrašit
Zpověď nešťastného manžela: Žena se mnou po narození dětí nechce spát
Doma beránci, ve školce vlci. A mohla jsem za to já, perfektní matka!
Rodičovské vychytávky. Co dospělí nevymyslí, aby měli klid od dětí?

Horoskopy

Vodnář Sobotu prožije Vodnář nejlépe sám, protože s rodinou nemá momentálně nejlepší vztahy. Zadaní se budou…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Radana, Radovana, Ivica





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu