Maminka.czZdraví

Vitamínová bomba: Kysané zelí

, Časopis Maminka
15. 3. 2016
Vitamínová bomba: Kysané zelí
Podporuje totiž imunitu, obsahuje vitamin C a jeho pořizovací cena není vůbec vysoká, takže na každodenních večeřích pro celou rodinu si nejen pochutnáte, ale ještě ušetříte!

Zelný koláč 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 100 g špeku, 2 červené cibule, 500 g kysaného zelí, 1 lžička kmínu, 1 lžíce medu, sůl a pepř, 2 balení listového těsta, 250 g anglické slaniny

Nadrobno nakrájený špek orestujte na pánvi, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a restujte dozlatova. Vmíchejte vyždímané kysané zelí, kmín, med, sůl a pepř a poduste.

Do formy rozprostřete první část těsta, poklaďte zelím i na plátky nakrájenou anglickou slaninou a přiklopte druhou částí těsta. Ostrým nožem nakrojte vrchní část, aby se vypařila přebytečná vlhkost. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25 minut. 

Knedlíky se zelím a uzeným 

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 10 rohlíků, 2 lžíce sádla, 2 červené cibule, 250 g uzeného masa, 1 lžička soli a pepře, plocholistá petržel, 150 ml plnotučného mléka, 100 g polohrubé mouky, 3 vejce; Na dokončení: 800 g kysaného zelí, 1 cibule, 1 lžíce sádla, sůl a pepř

Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte na 10 minut schnout do trouby při 200 °C. Na pánvi opečte na sádle nasekanou cibuli, přidejte nakrájené uzené a restujte. Dochuťte a přidejte petrželku. Smíchejte s těstíčkem připraveným z mléka, mouky a vajec, přidejte rohlíky a vypracujte těsto.

Z něj tvořte koule o velikosti tenisových míčků. Vařte asi 10 minut. Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte kysané zelí a poduste. Dochuťte, dejte do formy a navrch položte uvařené knedlíky, zakápněte sádlem a prohřejte v troubě při 180 °C.

Zelné placky 

asi 4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 600 g kysaného zelí, 250 g sádla, 100 g škvarků, 500 g hladké mouky, 1 lžíce kmínu, sůl a pepř

Vyždímejte zelí, přidejte sádlo, nasekané škvarky, hladkou mouku, kmín, sůl a pepř. Vypracujte těsto, to vyválejte na zhruba 1 cm silnou placku a vykrajujte formičkou nebo hrnkem placky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. 

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Zelí, Kysané zelí, Vitamínová bomba, Morava, Vitamín, Uzené maso

Mohlo by vás zajímat
Chci už konečně dítě! Ale partner má pořád důvody, proč ještě počkat
Rodičovské vychytávky. Co dospělí nevymyslí, aby měli klid od dětí?
9krát o bolestech břicha v těhotenství. Víte, co která bolest znamená?
To je ale bříško! Takhle vypadá těhotenství s trojčaty týden po týdnu
Děti mají náš smysl pro humor, takový drsnější, říká Aňa Geislerová
Mahulena Bočanová: Epileptický záchvat dcery přišel zničehonic, změnil mi život!
Mateřská je někdy vojna. A Mates není žádná uťáplina, říká Nikol Štíbrová
Má za sebou sedm operací hlavy, přesto je Karolínka usměvavé dítě
Nestudoval jsem dvacet let medicínu, abych si k vám klekal! Šup na kozu

Horoskopy

Býk Středa přinese lepší pohled na svět a nové pracovní příležitosti. Stále jste na koni. Ať už se jedná o…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Emil, Emanuela, Emilián





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu