Maminka.czZdraví

Vitamínová bomba: Kysané zelí

, Časopis Maminka
15. 3. 2016
Vitamínová bomba: Kysané zelí
Podporuje totiž imunitu, obsahuje vitamin C a jeho pořizovací cena není vůbec vysoká, takže na každodenních večeřích pro celou rodinu si nejen pochutnáte, ale ještě ušetříte!

Zelný koláč 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 100 g špeku, 2 červené cibule, 500 g kysaného zelí, 1 lžička kmínu, 1 lžíce medu, sůl a pepř, 2 balení listového těsta, 250 g anglické slaniny

Nadrobno nakrájený špek orestujte na pánvi, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a restujte dozlatova. Vmíchejte vyždímané kysané zelí, kmín, med, sůl a pepř a poduste.

Do formy rozprostřete první část těsta, poklaďte zelím i na plátky nakrájenou anglickou slaninou a přiklopte druhou částí těsta. Ostrým nožem nakrojte vrchní část, aby se vypařila přebytečná vlhkost. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25 minut. 

Knedlíky se zelím a uzeným 

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 10 rohlíků, 2 lžíce sádla, 2 červené cibule, 250 g uzeného masa, 1 lžička soli a pepře, plocholistá petržel, 150 ml plnotučného mléka, 100 g polohrubé mouky, 3 vejce; Na dokončení: 800 g kysaného zelí, 1 cibule, 1 lžíce sádla, sůl a pepř

Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte na 10 minut schnout do trouby při 200 °C. Na pánvi opečte na sádle nasekanou cibuli, přidejte nakrájené uzené a restujte. Dochuťte a přidejte petrželku. Smíchejte s těstíčkem připraveným z mléka, mouky a vajec, přidejte rohlíky a vypracujte těsto.

Z něj tvořte koule o velikosti tenisových míčků. Vařte asi 10 minut. Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte kysané zelí a poduste. Dochuťte, dejte do formy a navrch položte uvařené knedlíky, zakápněte sádlem a prohřejte v troubě při 180 °C.

Zelné placky 

asi 4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 600 g kysaného zelí, 250 g sádla, 100 g škvarků, 500 g hladké mouky, 1 lžíce kmínu, sůl a pepř

Vyždímejte zelí, přidejte sádlo, nasekané škvarky, hladkou mouku, kmín, sůl a pepř. Vypracujte těsto, to vyválejte na zhruba 1 cm silnou placku a vykrajujte formičkou nebo hrnkem placky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. 

Finále
Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Kysané zelí, Vitamín, Morava, Zelí, Vitamínová bomba, Uzené maso, Bomba

Mohlo by vás zajímat
Říkadla a říkanky: Proč je děti potřebují a jak jim škodí, když je neznají?
Matky influencerky. Které vládnou sociálním sítím? Znáte je všechny?
Takhle to dopadne, když se o děti starají tatínci
Veronika Arichteva má syna Luka Christa. Dvě nohy, dvě ruce a boží nos!
Jsem v tom? Jak poznáte, že jste těhotná, i bez testu
Jak se konečně rozloučit s dudlíkem? Stačí jednoduchý trik. Inspirujte se!
Představy vs. mateřská realita! Děkujeme za tu upřímnost
Tohle nejím! 40 vážně podivných důvodů, kvůli nimž děti odmítají jídlo
Nejčastější mateřské hříchy: Tímhle brzdíte vývoj dítěte a možná to nevíte

Horoskopy

Ryby Vykašlete se na povinnosti a hoďte je za hlavu. Pokud se budete hned první týden v prosinci honit, tak…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Jitka, Herwig, Nives





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné