Maminka.czZdraví

Vitamínová bomba: Kysané zelí

Helena Hladíková 15.  3.  2016
Podporuje totiž imunitu, obsahuje vitamin C a jeho pořizovací cena není vůbec vysoká, takže na každodenních večeřích pro celou rodinu si nejen pochutnáte, ale ještě ušetříte!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zelný koláč 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 100 g špeku, 2 červené cibule, 500 g kysaného zelí, 1 lžička kmínu, 1 lžíce medu, sůl a pepř, 2 balení listového těsta, 250 g anglické slaniny

Nadrobno nakrájený špek orestujte na pánvi, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a restujte dozlatova. Vmíchejte vyždímané kysané zelí, kmín, med, sůl a pepř a poduste.

Do formy rozprostřete první část těsta, poklaďte zelím i na plátky nakrájenou anglickou slaninou a přiklopte druhou částí těsta. Ostrým nožem nakrojte vrchní část, aby se vypařila přebytečná vlhkost. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25 minut. 

Knedlíky se zelím a uzeným 

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 10 rohlíků, 2 lžíce sádla, 2 červené cibule, 250 g uzeného masa, 1 lžička soli a pepře, plocholistá petržel, 150 ml plnotučného mléka, 100 g polohrubé mouky, 3 vejce; Na dokončení: 800 g kysaného zelí, 1 cibule, 1 lžíce sádla, sůl a pepř

Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte na 10 minut schnout do trouby při 200 °C. Na pánvi opečte na sádle nasekanou cibuli, přidejte nakrájené uzené a restujte. Dochuťte a přidejte petrželku. Smíchejte s těstíčkem připraveným z mléka, mouky a vajec, přidejte rohlíky a vypracujte těsto.

Z něj tvořte koule o velikosti tenisových míčků. Vařte asi 10 minut. Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte kysané zelí a poduste. Dochuťte, dejte do formy a navrch položte uvařené knedlíky, zakápněte sádlem a prohřejte v troubě při 180 °C.

Zelné placky 

asi 4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 600 g kysaného zelí, 250 g sádla, 100 g škvarků, 500 g hladké mouky, 1 lžíce kmínu, sůl a pepř

Vyždímejte zelí, přidejte sádlo, nasekané škvarky, hladkou mouku, kmín, sůl a pepř. Vypracujte těsto, to vyválejte na zhruba 1 cm silnou placku a vykrajujte formičkou nebo hrnkem placky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. 

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Zelí, Vít, Sádlo, Bomba, Morava, Vitamínová bomba, Uzené maso, Vitamín, Kysané zelí, Zdraví na Heureka.cz