Maminka.czVýživa a stravování

Vitamínová bomba v zimních měsících. Pohrajte si v kuchyni s pomeranči

Pomeranče k zimě patří a všude jich je dostatek a za pakatel. Byla by škoda je využít jen na džus. Pozvěte je i do teplé kuchyně - nasladko i naslano
, Časopis F.O.O.D.
8. 3. 2016

Pomerančový pudink 

forma o Ø 22 cm, 50 minut + pečení a chlazení

Potřebujeme: 250 g sušených meruněk, 1 lžička jedlé sody, 125 g másla + na formu, 100 g krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, 3 vejce, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 180 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 100 g lískových oříšků, 3 pomeranče, šťáva z 1 citronu, 2 cl pomerančového likéru, 2 lžičky kukuřičného škrobu 

Meruňky pokrájejte a svařte s 300 ml vody. Vmíchejte sodu, nechte zchladnout a rozmixujte. Měkké máslo utřete s cukrem a vanilkovými semínky. Postupně zašlehejte vejce o pokojové teplotě. Pak vmíchejte i meruňkové pyré ochucené zázvorem. Mouku prosejte s práškem do pečiva a mletými oříšky. Zapracujte do základu těsta a nalijte ho do vymazané formy. Tu překryjte alobalem a utěsněte.

Do hlubokého pekáče postavte formu s těstem. Pekáč zalijte horkou vodou, ta by měla být asi do poloviny výšky těsta ve formě. Pečte 2 hodiny na 150 °C. Pudink vyjměte, sundejte alobal a nechte vychladnout.

Z jednoho pomeranče oškrábejte kůru, část dlouhých kousků dejte stranou. Druhý pomeranč nakrájejte i s kůrou na kolečka a 4 z nich odložte. Ze zbylého ovoce vykrájejte dužninu a vymačkejte šťávu. Tu smíchejte se zbylou kůrou, šťávou z citronu a likérem a svařte. Vmíchejte škrob a nechte zhoustnout. Dílky vložte do svařené šťávy a prohřejte. Nalijte na pudink a nechte ztuhnout. Ozdobte kolečky pomeranče, kůrou a mletými oříšky. 

Klepněte pro větší obrázek

Kachna na pomerančích 

4 porce, 3 hodiny + marinování

Potřebujeme: 4 kachní stehna, 1 lžička celého černého pepře, 1 lžička jalovce, 80 g soli, 800 g kachního nebo husího sádla, 2 mrkve, 3 pomeranče, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, 150 ml kachního nebo drůbežího vývaru, 4 cl pomerančového likéru, 250 g rýže basmati, 1 snítka šalvěje 

Kachní stehna omyjte a osušte. Pepř a jalovec plochou stranou nože rozdrťte a smíchejte se solí. Směs vetřete do masa, uložte do pekáče a nechte přes noc marinovat v chladu.

Troubu zapněte na 180 °C. Ráno maso otřete papírovou utěrkou dosucha. Na horní straně stehen (s kůží) zprudka opečte na troše sádla dozlatova. Narovnejte zpět do pekáče a zalijte zbylým sádlem (jen asi 1 lžíci si nechte stranou). Všechno maso by mělo být ponořené v sádle. Vložte do trouby a pečte asi 2,5 hodiny.

Mezitím nakrájejte mrkev na tenké nudličky. Dva pomeranče oloupejte a nakrájejte na kolečka. Z posledního pomeranče oškrábejte oranžovou část kůry a vymačkejte z něj šťávu. Šalotku a česnek nakrájejte najemno. Šalotku zpěňte na zbylé lžíci sádla. Přidejte mrkev a česnek a nechte také zpěnit. Zalijte pomerančovou šťávou, vývarem a likérem a nechte zredukovat asi na polovinu. Dochuťte solí a pepřem. 

Stáhněte z plamene a jen na prohřátí vložte plátky pomeranče. Rýži uvařte podle návodu na obalu. Kachnu vyjměte z konfitu a nechte okapat. Podávejte s rýží, pomerančovou omáčkou a ozdobené jemně nasekanou šalvějí. 

Klepněte pro větší obrázek

Pomerančová marmeláda se skořicí 

6 sklenic po 350 ml, 25 minut

Potřebujeme: 2 kg pomerančů, 750 g krupicového cukru, 12 g citrusového pektinu, šťáva z 1 citronu, 1 celá skořice, 3–4 hřebíčky 

2 pomeranče (s chemicky neošetřenou kůrou) omyjte, osušte a ostrouhejte oranžovou část kůry. Ze všech pomerančů vykrájejte dužninu – nesmí na ní zůstat ani mezidílkové blanky. Zbylou šťávu vymačkejte z vykrájené a pokrájené slupky. Cukr smíchejte s pektinem. 

Pomeranče přiveďte k mírnému varu, přidejte citronovou šťávu, rozlámanou skořici a hřebíčky. Vmíchejte i směs cukru a pektinu a nechte chvíli provařit, dokud marmeláda nezačne želírovat (lžičkou trochu nalijte na vychlazený talířek – tak poznáte, jestli už má správnou konzistenci).

Horkou směs plňte do čistých sklenic. Otřete hrdlo, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout. 

Náš tip: Před nandaváním do sklenic můžete přidat trochu rumu nebo pomerančového likéru. 

Klepněte pro větší obrázek

Creme karamel s pomerančem 

4 porce, 60 minut + chlazení

Potřebujeme: 120 g krupicového cukru, 2 vejce, 2 žloutky, 1 vanilkového lusku, 200 ml smetany ke šlehání, 200 ml plnotučného mléka, 2 pomeranče, 2 lžíce třtinového cukru 

Troubu zapněte na 140 °C. Polovinu cukru nechte v pánvi zkaramelizovat dozlatova a nalijte na dno 4 formiček o průměru asi 8 cm. Vejce, žloutky, zbylý cukr, semínka z vanilky, smetanu a mléko dejte do mísy a metlou prošlehejte. Směsí zalijte karamel ve formičkách.

Položte je do hlubokého plechu a ten zalijte horkou vodou – její hladina by měla být zhruba do výšky, ve které je hladina směsi ve formičkách. Vložte do trouby a pečte přibližně 45 minut, dokud krém neztuhne. Vyjměte a nechte asi 3 hodiny chladnout, nejdříve na pokojovou teplotu, pak přendejte na zbylý čas do ledničky. 

Pomeranče oloupejte a dužninu zbavte veškerých bílých blanek a zbytků kůry. Šťávu slijte do hlubší pánve a přidejte vymačkanou šťávu z pomerančových slupek. Zasypte třtinovým cukrem a zahřívejte, až zhoustne na sirup. Na pár okamžiků vložte dílky pomeranče, aby se trochu prohřály.

Vychlazený creme karamel vyklopte z formičky na talíř (podle potřeby ji můžete nejdřív na chvilku vložit do horké vody, aby kraje povolily). Podávejte s pomeranči a pomerančovou omáčkou. 

Náš tip: Zkuste část pomerančů vyměnit za mandarinky, dezert tak získá zase trochu jiný šmrnc! 

Klepněte pro větší obrázek
Přidat příspěvek
Komentáře k článku
Mohlo by vás zajímat
Opomíjený čtvrtý trimestr. Miminko se během něj vyrovnává s příchodem na svět
Galerie: 50 úžasných venkovních domečků a bunkrů, které si děti zamilují
Porod v USA: „Spíš než v nemocnici jsem si připadala jako na wellness víkendu“
GALERIE: Nádhera! Krásnější fotky miminek jste ještě neviděli

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu