Hutné rozmixované ovocné a zeleninové koktejly zná celý svět pod jménem „smoothies“. Jsou plné vitáminů a jejich příprava je tou nejsnadnější věcí.
Nápoj z kiwi s granátovými zrnky – osvěžující
1 sklenička, asi 300 ml; příprava: 5 minut
3 kiwi
1 lžíce hnědého cukru
limetková šťáva podle potřeby
1 hrnku ledu
minerálka podle potřeby
na dokončení:
1 granátového jablka
Kiwi oloupejte a nakrájejte na kousky. Všechny ingredience pak společně rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, minerálky nalijte jen trochu. Koktejl na závěr dořeďte podle potřeby a ještě jednou promixujte.
Místo minerálky můžete použít vodu. Z granátového jablka vydlabejte zrníčka a nakonec jimi koktejl ozdobte.
Náš tip: Pokud chcete, aby vás nápoj více zasytil, nahraďte jedno kiwi třeba banánem.
Zeleninový smoothie s celerem – tekutá zelenina
1 sklenička, asi 300 ml; příprava: 5 minut
2 rajčata
1 salátové okurky
2 stonky řapíkatého celeru
špetka římského kmínu
sůl podle potřeby
1 hrnku ledu
minerálka podle potřeby
Račata, okurku a celer omyjte, očistěte (okurku oloupejte) a nakrájejte na kousky. Všechny ingredience potom společně rozmixujte dohladka a zalijte minerálkou nebo pitnou vodou. Na závěr můžete nápoj ještě jednou promixovat.
Náš TIP: Jestli máte rádi pikantní chuť, zkuste do koktejlu přidat špetku chilli koření. Pro ještě výraznější barvu přidejte očištěnou a nakrájenou mrkev nebo červenou řepu. Část minerálky je také možné nahradit bílým jogurtem nebo kefírem.
Okurkový nápoj s mrkví a koriandrem – orientální
1 sklenička, asi 300 ml; příprava: 5 minut
1 salátové okurky
2 mrkve
1 celeru
2–3 snítky čerstvého koriandru
limetková šťáva podle chuti
1 hrnku ledu
sůl podle chuti
minerálka podle potřeby
Okurku, mrkev a celer omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Všechny ingredience potom společně rozmixujte dohladka, osolte a dolijte minerálkou nebo stolní vodou. Pak můžete ještě znovu rozmixovat.
Náš tip: Pokud do nápoje přidáte 3 lžíce bílého jogurtu nebo kefíru, jeho chuť se zjemní a koktejl vás opravdu zasytí. Můžete jej použít třeba jako dopolední svačinku. Máte-li raději ostřejší chuť, přidejte trochu mletého pepře.
Grepovo-banánový koktejl s mangem – výživný
1 sklenička, asi 300 ml; příprava: 5 minut
1 grepu
1 banán
1 zralého manga
med podle potřeby
1 hrnku ledu
minerálka nebo voda podle potřeby
Grep oloupejte, rozdělejte na dílky, zbavte je bílých vláken a vnitřních hořkých slupek a nakrájejte na kousky. Banán oloupejte a nakrájejte na kolečka.
Všechny ingredience potom společně rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Minerálky nalijte podle potřeby a koktejl na závěr důkladně promíchejte nebo znovu rozmixujte.
Minerálku můžete nahradit pitnou vodou.
Náš tip: Místo minerálky můžete také použít na ředění kefír nebo podmáslí, nápoj bude zajímavější a můžete si ho dát třeba k snídani nebo ke svačině.
Rajčatovo-pomerančový koktejl s mátou – regenerující
1 sklenička, asi 300 ml; příprava: 5 minut
1 malý pomeranč
2–3 cherry rajčátka
pár lístků máty
1–2 lžíce medu
1 hrnku ledu
minerálka podle potřeby
Pomeranč oloupejte, rozdělejte na dílky, zbavte je bílých vláken a nakrájejte. Rajčátka omyjte a rozpulte. Všechny ingredience potom společně rozmixujte a na závěr dolijte minerálkou nebo pitnou vodou. Nakonec ještě můžete dosladit medem podle chuti nebo naopak zakápnout troškou čerstvé citronové šťávy.
Náš tip: Do nápoje můžete rozmixovat lžíci nasekaných mandlí nebo oříšků, zlepšíte jeho chuť a zvýšíte vydatnost. Zkuste také přidat lžičku šťávy z limetky, která nápoji dodá na exkluzivnosti. Místo máty můžete použít jiné čerstvé bylinky.
Řepný slaný koktejl s celerem – na imunitu
1 sklenička, asi 300 ml; příprava: 5 minut
1 bulva červené řepy
1 salátové okurky
1 stonek řapíkatého celeru
1 hrnku ledu
sůl a mletý pepř podle chuti
minerálka podle potřeby
Červenou řepu, salátovou okurku a řapíkatý celer omyjte (řepu a okurku navíc oloupejte) a vše nakrájejte na menší kousky. Potom všechny ingredience společně rozmixujte dohladka. Nakonec osolte, opepřete a dolijte minerálkou nebo stolní vodou.
Náš tip:Pokud do nápoje přimixujete pár lžic ovesných vloček (můžete je předem namočit, aby změkly), promění se zdravý zeleninový drink v plnohodnotnou svačinu.
Pro změnu můžete do nápoje také přidat několik lžic smetanového bílého jogurtu nebo kefíru.
Brokolicový smoothie se zeleným pepřem – extravagantní
1 sklenička, asi 300 ml; příprava: 5 minut
hrst růžiček
brokolice
1 lžičky nakládaného zeleného pepře
1 hrnku ledu
3 lžíce bílého jogurtu
sůl podle chuti
minerálka podle potřeby
Brokolici omyjte a rozeberte na růžičky. Zbytek uschovejte pro další kuchyňské zpracování. Potom všechny ingredience společně rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a osolte. Minerálky nebo vody nalijte jen trochu a teprve na závěr koktejl dořeďte podle potřeby a ještě jednou promixujte.
Náš tip:Chuť můžete ještě vylepšit snítkou čerstvého kopru nebo jiných čerstvých zelených bylinek, kterou najemno nasekáte a přidáte do hotového nápoje.
Zajímavou chuť také získáte, když do nápoje přidáte drcený česnek.
Vitaminová bomba pro zdraví – proti chřipce
1 sklenička, asi 300 ml; příprava: 5 minut
3 velké listy zelí
2 stonky řapíkatého celeru
3 menší mrkve
1 hrnku ledu
sůl a pepř podle potřeby
minerálka nebo voda podle potřeby
Zelí, celer a mrkev omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Potom je společně s ledem rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Nápoj pak ještě podle potřeby dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a dolijte minerálkou nebo stolní vodou. Nakonec můžete koktejl ještě jednou rozmixovat.
Náš tip: Zkuste do zeleninového nápoje přidat pro změnu ještě několik lžic bílého smetanového jogurtu nebo kefíru bez příchutě a navrch ho ozdobit čerstvými či zmraženými sekanými bylinkami – výborná je třeba pažitka, máta či bazalka.
Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 11/2013