[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Samozřejmě, že obranyschopnost neposílíme pouze pomocí zvýšeného přísunu vitamínů a minerálů, ale kupříkladu také péčí o zdravou střevní flóru (kvašená zelenina, zakysané výrobky), otužováním, sportováním, pobytem v přírodě, rozumným opalováním a v neposlední řadě i pozitivním pohledem na život. Svou roli pak pravděpodobně hraje i dědičnost, kojení, stravovací návyky a řada dalších faktorů. „Hlavní spouštěče imunitního oslabení jsou chyby ve stravování a dlouhodobé psychické a fyzické zatížení,“ podotýká v jedné ze svých publikací německý lékař a odborník na výživu Jörg Zittlau. A dále dodává: „Náš imunitní systém je v úzkém kontaktu s psychikou. Posiluje jej naděje, radost ze života, klid, spokojenost a naproti tomu jej oslabuje smutek, strach, neklid, zoufalost a beznaděj.“
A které vitamíny, minerály a některé další látky mohou vyrovnanou mysl a zdravý životní styl podpořit? Které jsou pro silnou obranyschopnost důležité?
Odborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) vyzdvihli zejména roli vitamínu D, který hraje velmi významnou roli v aktivaci protizánětlivých procesů v organismu. „Vědci dále vědí, že zlepšení hladiny vitamínu D může pomoci snížit záněty v těle. Vitamín D je přirozeně tvořen v kůži díky UV záření ze slunce, ale ne každý může takto získat veškerý vitamín D. Zdrojem v zimě jsou ryby,“ uvádí profesor Ruprich v materiálech publikovaných SZÚ. Odborníci ze SZÚ pak dále doporučují dbát na přísun Omega 3 mastných kyselin (skvělým zdrojem je rybí tuk a lněné, konopné i slunečnicové semínko a vlašské ořechy.). Podobná doporučení zaznívají i v souvislosti s vitamínem C, zatím tedy spíše ze zahraničí, například ze Spojených států a Číny. Nicméně odborníci zdůrazňují, že v rámci prevence nedoporučují dlouhodobé užívání vysokých dávek vitamínů bez přímé lékařské kontroly!
Vitamín A a karotenoidy jsou nezbytné pro správné fungování lymfatických orgánů, ve kterých se tvoří a ukládají lymfocyty (druh bílých krvinek, podílí se na imunologické obraně organismu). zdroje: všechny druhy ovoce a zeleniny žluto-oranžové barvy, ale i zelí, hlávkový salát, špenát a rybí tuk
Vitamín B6 je dalším důležitým vitamínem pro dobré fungovaní imunitních pochodů v organismu. zdroje: luštěniny, pšeničné otruby, losos, sardinky, knäckebrot
Vitamín B9 (kyselina listová) je nepostradatelný pro dělení bílých i červených krvinek a tvorbu protilátek. zdroje: listová zelenina, naklíčené fazole mungo, buráky, vlašské ořechy, sardinky, sójové boby a výrobky z nich, ovesné vločky
Vitamín C je jedním z nejznámějších a nejvlivnějších vitamínů s pozitivním účinkem na imunitu. zdroje: papriky, kiwi, citrusy, květák, brokolice, růžičková kapusta, petržel, černý rybíz, šípky, rakytník
Vitamín D je vedle „Céčka“ jeden z nejzásadnějších „imunitních“ vitamínů, o kterém se v posledních letech v souvislosti s jeho deficitem v populaci stále více mluví. zdroje: rybí játra (hlavně tresčí), maso tučnějších mořských ryb, rybí olej, mléko, máslo, žloutky Tělo si umí vitamín D též syntetizovat samo, v takovém případě potřebuje jediné: sluneční paprsky dopadající na pokožku.
Vitamín E hraje důležitou roli při tvorbě protilátek a také do určité míry chrání před tzv. volnými radikály. zdroje: olej z pšeničných klíčků, buráky i burákové máslo, lískové oříšky, slunečnicová semena i olej
Magnezium (hořčík) je nutné pro tvorbu lymfocytů, zvláště je-li člověk pod neustálým stresem. zdroje: mák, slunečnicová a piniová semena, ovesné vločky, zelený hrášek, tofu, kakao
Měď je naprosto nepostradatelný pomocník při vstřebáváni „imunitního“ vitamínu C. zdroje: kakao, kešu oříšky, mák, pšeničné klíčky
Zinek je zásadní pro specifickou imunitní ochranu. zdroje: mák, sezam, hovězí maso, zelený hrášek, buráky, bílé fazole, sýry
Tryptofan není ani vitamín, ani minerál, ale aminokyselina působící regulačně na imunitní systém. zdroje: slunečnicová semena, sezam, buráky, kešu, luštěniny, brambory, sýry
Cystein je aminokyselina, kterou si umí lidské tělo částečně vyrábět. Cystein má specifickou úlohu při rozpouštění hlenů a uplatňuje se též jako jakýsi aktivátor T-leukocytů, bílých krvinek důležitých kupříkladu pro potírání virů. zdroje: drůbež, quinoa, merlík, kukuřice, rýže a celozrnné výrobky
Polyfenoly, které najdeme prakticky ve všech rostlinách a mnoha bobulích jsou v posledních letech považovány za výrazné posilovače imunitního systému. zdroje: šípky, černý rybíz, hroznové víno, borůvky, brusinky, grapefruit, brokolice, kiwi, švestky, zelený čaj
Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v čínském městě Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19. Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.