Maminka.czTěhotenství

Vitaminy v těhotenství: Raději ovoce a zeleninu, nebo tabletku?

Simona Procházková 11.  2.  2023
Pro své nenarozené miminko chcete samozřejmě to nejlepší. Jenže stačí spoléhat na to, že veškeré prospěšné a důležité živiny mu dodáte zdravým a vyváženým jídelníčkem? Nebo je vhodné užívat ještě navíc nejrůznější tabletky? Lékaři je nezatracují, ale důrazně varují: nepřehánějte to s nimi!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pravdou je, že většinu zdraví prospěšných látek (pro vás i pro rostoucí plod v děloze) získáte z pestré a nutričně bohaté stravy. Přesto to ale v některých případech nemusí stačit (jako třeba v případě maminek vegetariánek, kuřaček, chronicky nemocných či alergických na některé potraviny).

Těhotenství představuje pro váš organismus velkou zátěž a během své „těžké práce“ na růstu a vývoji dítěte spotřebovává tělo zvýšené množství některých látek a živin, které mu mohou chybět. Pokud se tedy rozhodnete jakékoli vitaminové tablety nebo jiné doplňky stravy užívat, v první řadě proberte svůj záměr s ošetřujícím lékařem, který vám doporučí takové, které jsou určeny speciálně pro těhotné ženy. A nikdy nepřekračujte doporučenou denní dávku!

VIDEO: Podcast Maminka: Potravinové doplňky v těhotenství

Narodí se obřík?

Žádné obavy. Lékaři se shodují, že obecně rozšířený mýtus o tom, že pokud nastávající maminka pravidelně užívá vitaminové preparáty a doplňky stravy, narodí se jí miminko s vyšší porodní vahou, není pravdou.

„Jednoznačná spojitost vitaminových doplňků s vyšší porodní váhou miminka není prokázána. V dnešní době díky tomu, že se máme velmi dobře a naše strava je všeobecně bohatší a pestřejší, se rodí běžně děti s o něco vyšší porodní hmotností, než tomu bylo dříve,“ říká gynekolog MUDr. Pavel Turčan a pokračuje: „Zdravá a vyvážená strava, která obsahuje velké množství různých druhů čerstvé zeleniny a ovoce a případně alespoň dvakrát týdně mořskou rybu, je pro nastávající maminku to nejlepší. Ale i když se budete hodně snažit, ne vždy je příjem živin a vitaminů zcela vyvážený. Proto doporučuji nějaké přípravky s vitaminy pro těhotné užívat. Pokud má žena opravdu pestrou stravu, není to nutné každý den, ale postačí alespoň ob den, jednou za dva nebo tři dny, abyste doplnila i to, co se vám v každodenní stravě nepodařilo.“

Jezte podle trimestrů! Které potraviny vám v těhotenství udělají dobře?

Železo proti předčasnému porodu

Pokud se poctivě snažíte jíst zdravě, váš jídelníček je bohatý na ovoce, zeleninu, ryby, mléčné výrobky a luštěniny, nemusíte tedy za speciální vitaminové preparáty utrácet. Platí totiž, že vitaminy a další tělu prospěšné látky obsažené v běžné stravě se lépe vstřebávají než jejich syntetické formy. Výjimkou jsou ale kyselina listová a železo, které se podílejí na správné krvetvorbě a podporují růst a zdárný vývoj plodu. Proto je v období těhotenství potřeba dodávat je do těla ve zvýšeném množství.

Nedostatek železa může být důvodem mnoha problémů, nejčastěji se projevuje únavou či bolestmi hlavy. Pokud se těhotná cítí často unavená, bývá to v mnoha případech právě důsledkem nízkého příjmu železa. Jeho nedostatek může být dokonce důvodem předčasného porodu či nízké porodní váhy dítěte. V tabletách by mělo být podáváno pouze ženám s prokázanou chudokrevností, jeho nadužívání totiž způsobuje zažívací potíže a zácpu, což může velmi zkomplikovat život.

(Nejen) pro bystrý mozek

Kyselina listová, někdy se označuje také jako folát či vitamin B9, je důležitá pro vývoj centrální nervové soustavy miminka, funguje jako prevence vrozených vývojových a rozštěpových vad, potratu a předčasného porodu. Pomáhá při tvorbě červených krvinek, její nedostatek může vést k vrozeným vývojovým poruchám. Bylo prokázáno, že její užívání také snižuje riziko vzniku vrozených vad srdce, močových cest i končetin.

Ve kterých potravinách ji najdete nejvíce? Dopřávejte si zelený hrášek, kapustu, brokolici a květák, vejce, mléko, luštěniny, ořechy, obilné vločky, celozrnné pečivo, sušené fíky a datle. Kyselinou listovou se nemůžete předávkovat, patří k vitaminům rozpustným ve vodě a její přebytky vyloučí tělo močí.

Kyselina listová: Je důležitá v těhotenství i v době, kdy miminko teprve plánujete!

Co ještě skutečně potřebujete?

Pro zdárný vývoj plodu je potřeba ještě několik základních živin, na které byste neměla zapomínat. Dbejte na to, abyste jich svému tělu dodávala dost. „Zajištění dostatečného množství všech tzv. mikroživin je předpokladem pro správný vývoj plodu a následně i růst miminka. Zároveň maminka předejde problémům, jako jsou lámavost nehtů, vypadávání vlasů, akné či záněty ústní dutiny, které jsou právě spojeny s nedostatkem vitaminů,“ uvádí gynekolog MUDr. Vladimír Slavík. Které to tedy jsou?

  • Omega-3 mastné kyseliny: starají se o normální rozvoj mozkové kůry, a tím i paměti, vnímání, zraku a myšlení. Děti, které v prenatálním období přijímají dostatečné množství těchto kyselin, mívají vyšší IQ, lepší psychomotorický vývoj a vyšší porodní hmotnost. Najdete je zejména v mořských rybách.
  • Jod a vitamin D3:  jod zajišťuje správné fungování nervového systému a štítné žlázy, která produkuje hormony řídící látkovou výměnu, růst a psychomotorický vývoj plodu, vitamin D3 se zase podílí na tvorbě kostní hmoty a na správném fungování imunitního systému. Na jod jsou bohaté mořské ryby, zdrojem vitaminu D3 jsou rostlinné oleje, margarín, mléko a vejce.
  • Vitamin E: pomáhá chránit buňky a tkáně před volnými radikály, hraje významnou roli při krvetvorbě a pomáhá tělu využívat omega-3 mastné kyseliny. Najdete ho v rostlinných olejích, ořeších a semenech.
Témata: Zdraví, Těhotenství, Výživa a stravování, Miminko, Praktické rady, Jídelníček, jídlo, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Bolest hlavy, Psychomotorický vývoj, diabetes, Mléčný výrobek, Základní živina, Sušený fík, Červená krvinka, Vypadávání vlasů, Bystrý mozek, Vrozená vada, Mořská ryba, Maminka, Ošetřující lékař, Zelení, Celozrnné pečivo, Železo, Zdraví na Heureka.cz