Maminka.czPraktické rady

Vítání občánků: Víte, jak probíhá a co si na sebe obléct?

Markéta Novák Matějková 13.  3.  2019
Máte doma čerstvé miminko a přišla vám do schránky pozvánka na Vítání občánků? Přečtěte si, jak takový obřad probíhá, koho na něj pozvat a co si vzít na sebe.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vítání občánků si organizuje každá obec nebo město podle svých zvyklostí. Takže zatímco někde rozesílají dětem narozeným v dané obci pozvánky bez předchozí domluvy, jinde si budete muset termín vítání občánků domluvit sami.

Je vítání občánků povinné?

Vítání občánků není povinnost, takže je na vás, jestli se ho zúčastníte, nebo ne. Jedná se spíš o milý obřad, kdy je vaše děťátko přivítáno jako nový člen obce nebo města, kde máte trvalý pobyt. S sebou nepotřebujete žádné úřední dokumenty. Někde po vás možná budou chtít po příchodu vidět občanský průkaz. Většinou to ale není potřeba.

Jak probíhá vítání občánků?

Jak jsme se zmínili výše, každá obec si vítání občánků organizuje podle svého. Zatímco ve větších městech se vítání občánků může konat i několikrát do měsíce a v různých časech, v menších městech se koná třeba jednou za měsíc v předem stanovený čas. V nejmenších obcích může probíhat jen párkrát do roka. Veškeré informace by vám měli poskytnout na oddělení matriky příslušného úřadu.

Samotný ceremoniál probíhá tak, že se rodiče s dětmi v náručí usadí do první řady v obřadní síni. Poté má projev zástupce města, na který často navazuje recitace dětí z místní mateřské školy. Následně zástupce města vyzve rodiče, aby si s miminkem přišli převzít pamětní list od obce a zároveň se podepsali do pamětní knihy. Často děti dostanou drobný dárek, někde to je pozlacený šperk, jinde třeba plyšové zvířátko.

Někde bývá zvykem, že se během obřadu děťátko pokládá do kolébky a profesionální fotograf, který je ve většině případů na akci přítomen, jej vyfotí. Součástí slavnostního ceremoniálu jsou gratulace od zástupců úřadu.

Jak „staré“ děti se účastní vítání občánků?

V zásadě je to na vás, který termín si vyberete (pokud je to možné). Ze zkušeností vyplývá, že ideální období je mezi třetím a devátým měsícem.

Co na sebe?

Vítání občánků má slavnostní ráz, proto je vhodné se podle toho také obléknout. Není ale nutné trápit se v koktejlových šatech a na podpatcích a muži v obleku. Naprosto postačí šaty nebo sukně na denní nošení a muži mohou obléct kalhoty s košilí nebo svetrem.

Malí občánci mívají velmi často oblečené v případě chlapců košili nebo svetřík a kalhoty a holčičky sukýnky nebo šatičky.

Křest dítěte: Jaká je cena a průběh. Musejí být rodiče manželé?

Koho na obřad pozvat?

Pokud nemáte za sebou křest, je vítání občánků ideální příležitostí k oslavě narození dítěte a jeho přivítání v rodině. Pozvat tak můžete nejen prarodiče, ale i sourozence nebo kamarády. Společně si potom můžete zajít na slavnostní oběd nebo do cukrárny.

Vlastní zkušenost

Vítání občánků jsem absolvovala již čtyřikrát. Třikrát v Praze na třech různých místech a jednou v Příbrami minulý týden s nejmladší dcerou. Samotný obřad byl všude velmi podobný. Jen s tím rozdílem, že dvakrát jsme dostali pozvánku rovnou do schránky a dvakrát jsem musela termín domluvit přímo na matrice. Všechny čtyři děti dostaly pamětní listy a dárečky.

Vzhledem k tomu, že se nejmladší syn narodil 1. ledna, tak se účastnil vítání občánků dvakrát. Jednou na radnici městské části Praha 1, která připravila setkání pro všechny děti narozené v Praze první den v novém roce, a podruhé v příslušné části obce podle našeho trvalého bydliště. A jaká je délka trvání obřadu? Záleží na počtu přítomných dětí. Obvykle je to kolem třiceti minut maximálně.

Bizarní tradice: Ve Španělsku přeskakují miminka. Víte, proč?
Témata: Miminko, Rodina, Kojenec, Praktické rady, Céline Dion, Bizár, Praha, Vít, Vítání občánků, Obec, Papírování, Gratulace, Příbram, Matrika, Obřad, Přivítání, Celine, Ceremoniál, Schránka, Céline, Pamětní list, Page, Vítání, Člen, Občánek