Maminka.czPředškolák

Víte, co jí vaše děti? Nejvíc šizenou cukrovinkou je mléčná čokoláda

Martina Machová 24.  7.  2012
V atraktivním obalu a za atraktivní cenu se vás snaží přesvědčit, že je lahodnou mléčnou čokoládou. Dokonce i tak vypadá, někdy i tak voní. První sousto vás poněkud překvapí, druhé vyděsí a třetí, pakliže nejste na pokraji fyzického či nervového vyčerpání vyplivnete. Podivná pachuť levného tuku smíchaného s cukrem a špetkou kakaa vás upřímně vyděsí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud chcete potěšit chuťové buňky, popřípadě uklidnit svou nepokojnou mysl lahodnou
chutí mléčné čokolády, nevyplácí se do regálu sáhnout „naslepo“. Například pro tabulku s tím největším vyobrazeným džbánkem mléka, bujně kvetoucí loukou či roztomilým přežvykujícím býložravcem. Ukolébat v ostražitosti by vás neměl ani velký nápis „mléčná“, „čokoládová“ či poněkud tajemně se tvářící a barvami zářící obal jakékoliv označení. Za těmito vábivými slůvky totiž obvykle následuje slovo pochoutka, nebo dokonce nic. Doslova lupu si pak musíte vzít, chcete-li dítkům koupit nějakou opravdu čokoládovou figurku. Malý bílý štítek na atraktivním lesklém obalu vám možná prozradí udivující informace; čokoládově se tvářící panáček obsahuje 5% kakaové sušiny, hlavní ingredience jsou cukr a tuk, následují jakási dochucovadla.

I čokoláda musí splňovat vyhlášku!

Mléčná je dobrá, hořká je zdravá a obě musí splňovat vyhlášku. Ač se v poslední době objevuje celá řada tvrzení o prospěšnosti čokolády pro lidské zdraví, je nutné zdůraznit, že to platí pouze pro kvalitní hořké čokolády s vysokým podílem kakaa, v němž se ukrývá celá řada látek s kladnými účinky na lidský organismus. Mléčná čokoláda prostě bude ze své podstaty vždy obsahovat více cukru (někdy až polovinu gramáže výrobku) než kakaa. U hořké je to naopak. Chceme-li si tedy pochutnat na kvalitní „mléčné“, nezbývá nic jiného, než pečlivě studovat obaly, nebo se uchýlit k nákupu osvědčených značek, i ty se ovšem vyplatí čas od času prolustrovat, zda nedošlo k nějaké změně v náš neprospěch.

S EU přišel zákon, ze kterého plyne…

  1. Obsah kakaové sušiny v mléčné čokoládě je stanoven na nejméně 25 % kakaa, v jakostní neboli extra mléčné čokoládě až 30 %.
  2. Obsah tukuprosté kakaové sušiny musí být minimálně 2,5 %.
  3. Mléčná čokoláda by měla obsahovat nejméně 25 % tuku. Ten je součtem obsahu kakaového másla a mléčného tuku.
  4. Mléčného tuku musí být nejméně 3,5 %, v mléčné čokoládě s označením „extra“ nebo „vysoká jakost“ minimálně 4,5 %.
  5. Podíl rostlinných tuků nesmí překročit 5 %.
  6. Obsah mléčné sušiny musí být nejméně 14 %, u jakostních mléčných čokolád pak 18 %.
  7. Pozor! Pokud výrobek obsahuje potravinové alergeny (nejčastěji oříšky, vejce, sója, mléko nebo lepek) měl by tuto skutečnost výrobce dle vyhlášky vždy uvést!

Legislativní pravidla pro čokoládu jsou stanovena směrnicí 2000/36/ES a českou vyhláškou 76/2003 Sb

A tak, milí milovnici hnědého zlata, ač si mnohdy při nákupech možná připadáte jako filatelisté či pracovníci detektivní kanceláře, kvalitní „úlovek“ za to rozhodně stojí!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Výživa a stravování, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, Cukr, Čokoláda,, Panáček, Lidské zdraví, Size, Hlavní ingredience, Čok, Vít, Čokoláda, Mléčná čokoláda, NEJ, Úlovek, Vaš