Maminka.czZdraví

Víte, co škodí dětským zoubkům?

Barbora Neubergerová 7.  8.  2014
Zdraví a kazivost zubů do značné míry ovlivňuje jídlo a pití. U malých dětí toto platí dvojnásob.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Prevence vzniku zubního kazu nespočívá pouze v tom, kolikrát denně, čím a jak si čistíme zuby. Podstatné je i to kdy a co jíme či pijeme. A právě tento faktor je významný u malých dětí. „Jídlo a nápoje nejsou rizikové pouze proto, že obsahují cukry, ale i proto, že mění pH v dutině ústní. Oba tyto faktory optimalizují podmínky pro život kazotvorných bakterií a vznik zubního kazu,“ popisuje lékařka Taťjána Dostálová, přednosta Stomatologická klinika dětí a dospělých 2. LF UK a FN Motol.

Nepřítel cukr je i v mateřském mléku

První dětskou stravou je u většiny miminek mateřské mléko. Je plné vitaminů, minerálů, tuků, bílkovin, obsahuje protilátky, tekutinu a další látky důležité pro vývoj dítěte. Vedle nich ale obsahuje i cukr, který všichni v určitém množství potřebujeme. A právě on může být problém.

„Mateřské mléko je samozřejmě z pohledu výživy malých dětí nenahraditelné, ovšem pravdou je i to, že v době, kdy u dítěte dojde k prořezání zubů, je neomezené noční kojení rizikovým faktorem pro rozvoj zubního kazu. Pokud by maminka chtěla dítě v noci kojit a zároveň by chtěla předejít vzniku kazivosti, musela by po každém nočním kojení dítěti vyčistit zoubky, což je ale nereálné,“ vysvětluje lékařka.

Pozor na noční žízeň

Pokud má roční dítě potřebu v noci pít, je namístě mu dát pouze čistou neperlivou vodu nebo dětský čaj. Obojí zažene žízeň bez toho, aby došlo k vytvoření podmínek pro rozvoj kazivosti.
Velmi podobné je to i v případě pití sladkých limonád, ovocných šťáv či džusů u větších dětí. Zde roli kromě cukrů hraje i změněna pH v dutině ústní, která je způsobena kyselinami obsaženými v těchto nápojích.

Určitě si přečtěte: Rady, jak zamezit kazivosti prvních dětských zoubků

„Pokud dítě dostane limonádu či džus výjimečně, nejde o žádnou tragédii. V případě, že však tento typ nápojů konzumuje neustále, a během celého dne je po doušcích upíjí a usrkává, je velký předpoklad narušení zubní skloviny a vzniku kazivosti,“ popisuje lékařka.

U žíznivých dětí jsou opět nejvhodnějším prostředkem k zahnání žízně nesladké nápoje.

Je dobré vědět, že:

  • i tzv. light nápoje obsahují sladidla a kyseliny, které mění pH v dutině ústní.
  • změna pH v dutině ústní narušuje zubní sklovinu, což podporuje tvorbu zubního kazu a vznik erozí.
  • pokud dojde ke změně pH v dutině ústní, trvá 20 – 30 minut, než se prostředí zneutralizuje a navrátí na normální hodnotu.
  • okamžitou neutralizaci lze navodit vypláchnutím úst čistou vodou.
  • zrychlení změny pH napomůže žvýkání žvýkaček bez cukru.
  • při změně pH v dutině ústní (po vypití sladkých a kyselých nápojů) není vhodné si jít čistit zuby. Mechanické působení kartáčku může poškodit oslabenou zubní sklovinu a vytvořit na ní plochy se zmenšeným obsahem tvrdých zubních tkání.
Témata: Zdraví, Prevence vzniku, Dostálová, Určité množství, LF UK a FN, Vít, Dětský, Zdraví na Heureka.cz