Maminka.czChci si rodit po svém

Víte, jak a kde chcete rodit? Důležitý je respekt a komunikace!

Tereza Víchová 20.  1.  2020
Už víte, kde budete rodit? A víte také, jak chcete rodit? Máme pro vás inspiraci. Duly a porodní asistentky z celé republiky se s námi podělily o své zkušenosti a tipy. Ty vám budeme postupně na webu Maminka.cz zveřejňovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když nás v redakci napadlo zmapovat si porodnice v České republice a zjistit, které jsou ty NEJ v jednotlivých krajích, vypadalo to zprvu jako jednoduchý úkol. Oslovíme duly a porodní asistentky, které sem doprovázejí ženy k porodům, a každá z nich nám dá svůj soukromý tip, kde se dá zažít hezký porod. Následoval nespočet e-mailů a telefonátů. U některých jsem se až dojímala, jak hezky už se tu či jinde k maminkám chovají a ony pak rodí s větou: „To bych si zítra zopakovala!“ (Ano, ještě hodně „ovíněné“ tou krásnou hormonální smrští, která následuje díky bondingu.) Pak jsem ale jinde třeba i hodně narazila: „Já bych vám ráda pomohla, ale tip nemám. Tady u nás to jde zatím jen medicínsky, se zásahy, nás duly tu nevidí rádi…“

Chci rodit po svém! Projekt časopisu Maminka pomáhá najít vlastní cestu

Smutná litanie chvíli pokračovala a já si říkala, že takové rozdíly snad ani nejsou možné, v tak malé republice, v jaké žijeme. Výsledek? Určitě už je to s našimi porodnicemi mnohem lepší než před deseti či dvaceti lety. Pořád je sice na čem pracovat, ale bez toho vývoj prostě není (nejen v porodnictví). Nezaručíme vám našimi tipy, že právě TADY krásně porodíte a zůstane vám zážitek, ke kterému se budete v myšlenkách vracet. 

Porod a vy

Duly nebo porodní asistentky jsou ženy, které ženu provázejí těhotenstvím i porodem. Už z toho vyplývá, že se kolem těchto profesí soustředí těhotné, které chtějí, aby je někdo tímhle životním obdobím doprovázel. Ještě jich asi není většina, ale určitě přibývá těch, které tuší, jak moc může průběh porodu ovlivnit vybavenost informacemi. A fakt, že mít na věci názor, znamená z velké míry psát osud narození svého dítěte. Můžete ale klidně patřit do skupiny, které úplně stačí pravidelná péče v gynekologické poradně, porodnici si vyberete tu, která je nejblíž vašemu domovu a k porodu přistupujete stylem „nějak to zvládneme“.
A je to v pořádku.

Vychází nová Maminka s výzvou: Chci rodit po svém!

Anebo?

Nebo od počátku řešíte, co a jak chcete. Máte svá porodní přání, pečlivě se připravujete, navštěvujete kurzy, využíváte soukromých služeb ženských odbornic. Děláte všechno pro to, aby se z porodu stal krásný zážitek. A takové příběhy jsou i na následujících stránkách. A jsou v nich skvělé zprávy – v České republice se dá porodit vaginálně i po dvou císařských řezech. Miminko může přijít na svět i v poloze koncem pánevním bez nutnosti operace.

Respektující přístup už není chiméra ani nějaká „podivnost“, kterou vyžadují „alternativní“ matky. Občas musí být mámy s názorem rozhodné, protože na sebe berou velkou zodpovědnost. Občas je tak možná přístup „nechám to jen na lékařích“ v lecčem jednodušší. Že ale my ženy rodit umíme, pokud nezasáhnou nějaké vnější okolnosti a komplikace, tuší znovu po generaci „nemocničních“ rodiček stále více z nás.

Žebříček porodnic:

  • Pokud toho chcete o porodnicích v ČR zjistit co nejvíce, podívejte se na Průvodce porodnicemi na aperio.cz
  • Obsahuje porovnání informací, které o sobě poskytují porodnice, a zkušeností, které si z porodnic rodiče skutečně odnesli.
  • Profily porodnic se tu generují z dotazníků, které jednotlivá pracoviště vyplnila.
  • Dále tu jsou vyplněné dotazníky na téma „Ohodnoťte svoji porodnici“, které poskytují rodiče.
  • Průvodce vám pomůže v lepší orientaci, pokud se rozhodujete, kde rodit.

Přístroje nejsou v kurzu

Na našem malém republikovém výzkumu byla zajímavá jedna věc: ani jedna z dul, porodních asistentek či maminek nezmiňovala jako hlavní kritérium svého výběru třeba vybavenost porodnice. Nejmodernější přístroje a další podobné náležitosti (samozřejmě ale i kvůli tomu, že nám společně šlo o fyziologické porody donošených dětí a maminek, které jsou zdravotně v pořádku, což je většina) nebyly to, o čem bychom mluvili. Nejčastěji zaznívala slova „je to o lidech“ a jejich různé modifikace. A třeba fakt, že porodní asistentka zůstala u probíhajícího porodu, i když její směna dávno skončila, nebo domluva, že sympatická lékařka z poradny dorazí k porodu maminky, která ji o to poprosila, mi utkvěly ze všech vyprávění nejvíce…

Respekt k přání

Porodní přání (či plán) už začíná být automatickou součástí našich předporodních příprav. Máme názor na to, zda chceme klystýr, jestli nám u porodu mají nabízet prostředky k tišení bolesti, koho chceme u porodu. Máme představu o různých porodních polohách, o tom, jak by mohlo vše proběhnout. Dula už přestává být tím, kdo za nás „bojuje“.

Tedy na většině míst, bohužel, jsme slyšeli i příběhy o tom, jak dula musí zůstat sedět na chodbě. Stále více ale zaznívá slovo RESPEKT – k rodičce, porodnímu přání, jejím aktuálním potřebám. A také KOMUNIKACE. Ale právě ta vyžaduje onu přípravu na porod, o které už byla řeč v úvodu, a vybavenost informacemi. Aby bylo o čem komunikovat.

Rodila poprvé, do nemocnice nechtěla. Syn přišel na svět v přírodě

Bonding jako norma

Je dalším bodem, který je společný všem, maminkám i odbornicím napříč republikou. Pro všechny, kdo řeší svůj porod a jeho průběh, je normou, se kterou počítají. Ani žádost o nepřerušovaný kontakt s miminkem po dobu prvních dvou hodin po porodu už na většině míst není nic nového. Některé maminky mluvily i o tom, že o něj ani nemusely zdravotníky žádat. Jak je bonding důležitý, dokazují i některé příběhy – s prvním miminkem se nepovedl a bylo uplakanější ono i maminka. S druhým proběhl přesně tak, jak má, a doma je pohodové miminko a spokojená máma. Může to být náhoda. A nemusí.

Bonding: První spojení, které má zásadní vliv na kojení a vývoj

Perly a smutky porodnic

Díky virtuálnímu cestování republikou jsme našli perly, se kterými vás postupně na webu Maminka.cz seznámíme. Třeba bylinnou napářku, která může zabránit poranění nebo nástřihu, nabízenou v jedné porodnici jako standard. Nadstandardní pokoje, určené pro maminku a miminko po císařském řezu, aby mohly být hned spolu. Bohužel jsme narazili i na neochotu, strašení, přístup, který byl respektujícímu na hony vzdálený. Rodící žena má být partnerem, není nemocná. Vždycky si vzpomenu na rozhovor s jednou porodní asistentkou těsně před důchodem, která se vševědoucím zkušeným úsměvem říkala: „Když jsou ty holky v klidu, většina jich porodí absolutně bez problémů.“ „Holky“ musí mít zdravé sebevědomí, dostatek informací, odvahu pracovat s bolestí, touhu přivést své miminko na svět hezky. 

Článek vyšel v časopise Maminka. Na webu Maminka.cz budeme postupně mapovat kraje a ty nejlepší porodnice, ve kterých se dá porodit důstojně a vzpomínat na porod jako na krásný zážitek.

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka
Témata: Porod, Miminko, Porodnice, Tipy a rady porod, Císařský řez, Domácí porod, Komunikace, Bulovka, Chci si rodit po svém, porodní poloha, Průvodce porodnicemi, Porodní asistentka, Centr porodní asistence, Přání, Česká republika, Asistentka, Vít, Respekt, Vybavenost, Tip, Žebříček, Krajíc, Maminka, Porodnicemi, DŮL