Víte, jak doplnit železné zásoby?

Reklama 26.  4.  2017
V těhotenství a období kojení si ženy více hlídají stavu. Nejde však jen o to živiny ve stravě sníst, ale také je vstřebat. Poradíme, jak podpořit vstřebávání železa, které maminky tolik potřebují.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tělo železo nutně potřebuje, ale neumí ho vytvořit. Proto jej potřebuje průběžně doplňovat. Ve stravě denně přijímáme přibližně 10 až 15 mg tohoto stopového prvku, z toho naše tenké střevo vstřebá jen 10 až 15 %. Zbytek se vyloučí.

Železo u dětí a maminek

Děti přicházejí na svět se zásobou železa přibližně pro první čtyři měsíce. Poté už jej potřebují ve stravě doplňovat, aby dobře rostly a vyvíjely se. Kojená miminka mají v mateřském mléce železa dostatek. V tomto případě jsou to maminky, jejichž tělo má zvýšenou potřebu tohoto stopového prvku, a to přibližně 20 mg denně (v období těhotenství jde přitom přibližně o 30 mg železa denně).

Optimální jídelníček však často nemají právě těhotné ženy, zpravidla vlivem těhotenských nevolností a chutí, ani maminky malých dětí, které na vlastní zdravou stravu nemají čas. Železo proto mohou tělu dopřát i ve formě doplňku stravy. Ke komplexním přípravkům patří Floradix Železo+, který nabízí nejen dobře vstřebatelné organické železo, ale i řadu dalších tělu prospěšných látek.

Na vstřebatelnosti záleží

Nejlépe vstřebatelné, tzv. biologicky dostupné, je hemové železo, které je obsaženo v mase. Velmi bohatá na železo jsou játra, ale také červené maso, například libové hovězí. Cenným zdrojem železa, i když v hůře vstřebatelné formě, jsou potraviny rostlinného původu, například ořechy, luštěniny, obiloviny, broskve, meruňky, hroznové víno a rozinky, mořské řasy nebo datle.

Klepněte pro větší obrázek

Vstřebávání železa můžete skladbou jídelníčku podpořit například současnou konzumací zdroje vitamínu C.

Naopak tanin, který obsahuje například čaj nebo káva, biologickou dostupnost železa snižuje, a proto je lepší se těmto nápojům ihned po jídle bohatém na železo vyhnout. Vstřebávání železa snižuje také fytin, který se vyskytuje například v obilovinách, kyselina šťavelová obsažená například ve špenátu a rebarboře nebo vápník v mléčných výrobcích.

Tip pro vás:

K doplnění železa je určený doplněk stravy Floradix Železo+ vyrobený z přírodních surovin. Obsahuje organické železo v tekuté formě. Vstřebatelnost železa podporují vitamín C a výtažky z ovocných šťáv, které navíc dodávají příjemnou chuť a přispívají ke snížení rizika zácpy a zažívacích potíží.  Nechybí ani další tělu prospěšné látky jako vitamíny skupiny B a výtažky z bylin, které aktivují metabolismus a posilují organismus. Tekutá forma a unikátní technologický postup zaručují kvalitu a stabilitu výrobku i bez použití konzervačních a přídatných látek a barviv. Slazen je výhradně ovocným cukrem, medem a ovocnými šťávami. Více na www.floradix-zelezo.cz

Klepněte pro větší obrázek