Maminka.czKrása a styl

Víte jak na bezvadnou pleť? Rady pro každý věk

Jana Knaislová 20.  3.  2015
Starat se pravidelně o svou pleť by žena měla v každém věku. Jen je třeba s přibývajícími roky vyměnit hydratační krémy za protivráskové či liftingové. Také pleť stárne a má svá určitá specifika, kterým je nutné péči podřídit a věnovat se jim. Zjistěte proto, jak co nejlépe pečovat o pleť, pokud je vám 20, 30 nebo 40 let.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
2. Když je vám 30 let...

Tenhle věk by už měl na pleti být znát. Nebo ještě ne? Záleží na typu pleti, genetice i péči. Ne vždy už musí být vrásky viditelné, ale obvykle kolem očí už bývají patrné drobné vějířky vrásek. Jestliže se o pleť pečlivě staráte, měla by být i nadále hezky pružná a hydratovaná. Nadále je však hydratace důležitá, takže kombinace pravidelný pitný režim a hydratační krém platí stále. Vlastně dvojnásob, protože kůže již nemá takovou schopnost vázat vlhkost, může být sušší a tak má vyšší potřebu hydratace.

Správný výběr krému

Také pro toto období platí stejná pravidla – večer vždy pleť odlíčit a nanést noční krém. Výběr krému již záleží na konkrétném stavu pleti – protože se v této době již objevují jemné vrásky, není od věci pořídit si nyní protivráskový krém určený právě na první vrásky. Oblíbenými produkty pro tuto věkovou skupiny jsou přípravky s obsahem kyseliny hyaluronové. Ta má nejenom vysoké hydratační schopnosti, ale zároveň působí i proti vráskám.

Důležité jsou také antioxidanty, které eliminují volné radikály a tím oddalují stárnutí pleti. Mezi ně patří kromě vitaminu C a E také koenzym Q10. Hodí se hlavně na unavenou pleť, protože dodává energii a navíc zlepšuje pružnost pokožky. Po třicítce začíná postupně ubývat z kůže kolagen a dochází tím k jejímu postupnému ochabování. Proto se doporučují i přípravky s kolagenem, které podpoří její elasticitu. Nezbytná je také správná výživa a regenerace pleti.

K takové péči jsou ideální noční krémy, protože právě během spánku probíhají v pleti ozdravné regenerační procesy. Konkrétní krémy vybírejte také podle typu své pleti, řada značek totiž nabízí protivráskové péče na suchou, mastnou či normální pleť a tomu obvykle přizpůsobuje i texturu krému (na suchou bývají hutnější, na mastnou lehčí, případně gelové konzistence).

Věčný boj se sluncem

Slunce je vlastně celoživotní nepřítel zdravé pleti bez vrásek, navíc se kvůli jeho působení může objevit nestejnoměrná pigmentace pleti. Jejímu rozšíření zamezí krémy s SPF faktorem a také depigmentační přípravky. Při líčení používejte make-upy nebo tónovací krémy, které sjednocují barevný tón pleti.

Vhodné je také do své obvyklé péče zařadit peeling a pleťové masky. Protože každá pleť má jiné potřeby, masku volte podle toho, co vaše pleť potřebuje aktuálně nejvíce podpořit, zda je to hydratace, čištění, rozjasnění nebo například vypnutí.

Nezapomínejte na každodenní péči o okolí očí. Právě na něm se obvykle nejdříve projeví stárnutí pleti, tedy vrásky. Hydratační oční krém střídejte s krémem proti vráskám.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Témata: Krása a styl, pleť, Vypnutí, Oční okolí, Tónovací krém, Jak, Každodenní péče, Nadbytečný tuk, Kaz, Jemná kůže, Škodlivý UV, Douglas, Miracle, Sérum, Cigaretový kouř, Okamžitý efekt, Celkový vzhled, Věk, Správná výživa, Zpevnění, Řád, Vít, Vráska, Regenerace, Dlouhodobý stres

Video