Maminka.czSpánek

Víte, jak poznat, že miminko tvrdě spí? Tady jsou tři tipy

Tereza Víchová 10.  12.  2021
Také mate často pocit, že miminko už tvrdě usnulo a hned poté, co ho opatrně odložíte do postýlky, se ozve znovu pláč? Máme pro vás tři osvědčené triky, jak poznat, že si spánkem na nějaký delší úsek můžete být jistí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odložíte uzlíček v zavinovačce do postýlky, natáhnete se na chvíli k vystydlému čaji a těšíte se na ten klid a malou chvilku nicnedělání. Za pár minut se ozve zlověstné eh-eh-eh, uzlíček se začne vrtět a vám místo toho čaje začne další fáze pohupování (skákání na míči, nošení v šátku atd.). Postupně se dostanete do fáze, kdy se bojíte, že je slyšet i váš dech a máte přesně vychytané, která parketa na zemi vrže a musíte se jí obloukem vyhnout? Děti mají radary a maminku z dosahu hned tak pustit nechtějí. Takže to v mnoha domácnostech vypadá přesně, jak v tomhle vtipu:

Klepněte pro větší obrázek

Dětská spánková poradkyně a finalistka naší ankety Maminka roku Anna Růžičková se spánkem a vším, co s ním souvisí, zabývá podrobně. A prozradila nám tři osvědčené způsoby, jak odhalit, že teď můžete miminko (samozřejmě s nejvyšší opatrností) odložit do postýlky a užít si svou chvilku klidu také.

VIDEO: Jak uspat miminko?

Trik č. 1  - Ukazováček

Když máte pocit, že miminko už tvrdě spí, vsuňte opatrně svůj ukazováček do jeho dlaně. Pokud ho stiskne, žádný tvrdý spánek se zatím nekoná, takže vytrvejte v uspávání. Když miminko ukazováček pustí, už by mělo být ve fázi hlubokého spánku.

Trik. č. 2 - Ručička

Chytněte ručičku miminka a opatrně ji zvedněte. Hned poté ji zkuste pustit. Pokud spadne volně, můžete si být jistí, že miminko už usnulo tvrdě.

Království za trochu spánku! Co radí pediatr a osvědčilo se v praxi?

Trik č. 3 - Do postýlky až po nějaké době

Sotva vám zavře oči během houpání nebo zpívání a už  se snažíte ho odložit do postýlky? Chyba. Podle Anna Růžičkové se vyplatí počkat, ideální doba, kdy můžete miminko odložit, je asi 20 - 30 minut poté, co vám usne třeba na rukou.

Klepněte pro větší obrázek

„Je velmi zajímavé sledovat, jak spoustu věcí neřešíme u nás dospělých, ale u dětí je pitváme do semenešího detailu na každodenní bázi,” zamýšlí se na svém Instagramu spanekmiminek Anna Růžičková. „Někdy máme sami večer problém usnout, protože nám v hlavě lítá spousta myšlenek. Někdy jsme tak unavení, že usneme, ani nevíme jak a přijde nám, že jsme se za celou noc neprobudili. Někdy se v noci vzbudíme a musíme jít na záchod, nebo se napít. A někdy se ráno vzbudíme s tak špatnou náladou, že víme, že celý den bude na nic.”

Možná nám všem rodičům pomůže „nepitvat” dětský spánek a jeho okolnosti na prvočinitele a nepočítat s tím, že když včera usnulo za pět minut, bude to tak dnes znovu. Praktické tipy, jak si být zrovna spánkem jisti, se ale určitě hodí.

Témata: Miminko, Kojenec, Dítě je na světě, Praktické rady, Spánek, Instagram, Zpívání, Anna Růžičková, Vít, Postýlka, Dlouhý úsek, Trik, Čaj, Tip, Pláč, Osvědčený trik