Maminka.czZdraví

Víte, jak se správně starat o pokožku vašeho miminka?

Reklama 17.  10.  2019
Každý den slyšíme, jak správně pečovat o naši pleť, jak zastavit stárnutí a jak bojovat proti vráskám. Neměli bychom se ale starat jen o sebe. Zvláštní přístup v péči o pokožku vyžadují i ti nejmenší. Víte, na co si dát pozor?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jemná pokožka novorozence

Každá maminka jistě ví, že o pokožku svého miminka by měla pečovat těmi nejjemnějšími prostředky a nezatěžovat ji velkým množstvím chemických látek. Ale proč? Naši nejmenší nemají stejnou pokožku jako my. Kůže novorozenců a kojenců není tak odolná vůči vnějším vlivům a nepříznivým podmínkám jako pokožka u starších dětí a dospělých. Proto je nutné ji více chránit a pečlivě vybírat všechny prostředky, které přicházejí s pokožkou miminka do styku.

Správné mytí vašeho miminka

Děti milují koupel v příjemně hřejivé vodě. Relaxační teplo jim připomíná doby, kdy byly ještě chráněné v děloze a mohly plavat v plodové vodě. Pokud však vaše maličké nemá koupání v lásce, nabízíme několik tipů, jak mu koupel zpříjemnit.

  • V podstatě nezáleží, v jaké části dne dítě koupete. Proč tedy nepočkat do večera, aby se mohl do koupacího rituálu zapojit i tatínek? Jedinou podmínkou je, nikdy nekoupat dítě ihned po jídle.
  • První koupel vašeho miminka je nesmírně důležitá, proto buďte opatrní. Pokud bude jeho zkušenost z prvního koupání nepříjemná, bude trvat dlouho, než si koupání opět získá jeho důvěru. Ujistěte se, aby měla voda tu správnou teplotu, a aby se nedostala miminku do očí. Pokud vidíte, že je miminko napjaté a jeho tělíčko je celé ztuhlé, mluvte na něj jemně, abyste ho ujistili, že je všechno v pořádku.
  • Z hygienických důvodů myjte dítě vždy od hlavy a poté postupujte níže.
  • I malé děti potřebují pravidelně mýt hlavičku a vlásky. V prvních týdnech a měsících bude nutné jemně omývat hlavičku pouze vodou. Nezapomínejte i na velice opatrné omývání fontanely, jinak se na ní začnou objevovat hnědé skvrny. Jedná se o kožní šupinky a také maz, který je odstraňován právě mytím. V momentě, kdy začnou vlásky vašeho dítěte houstnout, začněte k mytí používat dětský šampon.

Co je vlastně PH?

Pro správnou funkci pokožky je důležitý především pot a maz, neboť se jedná o důležitou součást hydrolipidního filmu a kyselého ochranného pláště pokožky. Hydrolipidní film hraje hlavní úlohu v pružnosti pokožky a pokud dojde k jeho poškození, pokožka je velmi suchá a také náchylná k podráždění, které může vést k infekcím a ekzémům.

Zdravá pokožka má již od dětství mírně kyselé pH, proto hovoříme o kyselém ochranném plášti pokožky. Pokud dojde k narušení pláště, například používáním nevhodných mycích prostředků nebo příliš častým mytím, pH pokožky se začne přibližovat k neutrálnímu, které je však ideálním prostředím právě pro nežádoucí organismy. Pokud dojde k narušení kyselého pláště pokožky používáním klasického mýdla obsahujícího alkalické složky (hodnota pH u běžného mýdla je zhruba 12), trvá obnova na hodnotu pH 5,5 u zdravého jedince zhruba tři hodiny, u dětí a starších lidí je tato doba ještě delší.

Klepněte pro větší obrázek

Jak se liší pH pokožky u dospělých a u dětí?

Samozřejmě i u těch nejmenších tvoří pokožka štít, který je chrání před škodlivými vnějšími vlivy. Od kůže dospělých se však značně liší, jelikož je tenčí, nemá plně vyvinutý ochranný kyselý plášť ani hydrolipidový film, tím pádem je velmi náchylná k útokům bakterií, plísní a jiným nežádoucích prvků. Při narození je pH dětské pokožky 6,5, ale během prvních týdnů se sníží na hodnotu zdravé pokožky u dospělého jedince, tj. pH 5,5. V prvních týdnech života se proto doporučuje děťátko omývat pouze vlažnou vodou, pokud situace vyžaduje mycí prostředek, volte syndet s pH 5,5 nebo dětský olejíček. Vhodná mýdla obsahují tukovou a hydratační složku, přínosné jsou také ošetřující přísady jako vitamin E či panthenol.

Nejjemnější péče od prvního dne

V životě sotva existuje důležitější doba, kdy volíme vhodné dětské produkty, kterým můžeme opravdu věřit, než první měsíce života. Baby sebamed si tuto důvěru získal díky svým dermatologicky testovaným nedráždivým vlastnostem a zklidňujícím protizánětlivým efektům. Všechny naše výrobky jsou pro dětskou pokožku více než vhodné. Není skvělé vědět, že Baby sebamed toho dělá tolik pro vás i pro váš poklad již od prvního dne? Věnujte spoustu času péči o dětskou pokožku v těchto prvních dnech, s láskou a jemností a s výrobky Baby sebamed.

Produkty z Mycí řady:

  • Mycí emulze extra jemná: vhodná pro každodenní mytí dětské pokožky, chrání ji před vysoušením a zklidňuje ji. Součástí složení je změkčující skvalen, který dodává dětské pleti potřebné lipidy. DPC: 169,90 Kč.
  • Mycí pěna na tělo a obličej: neobsahuje mýdlo, je přizpůsobena přirozenému pH pokožky a chrání citlivou dětskou pokožku před vysušením, alergeny a patogeny. Obsahuje panthenol, který stimuluje regeneraci pleti a zklidňující heřmánek. DPC: 299,90 Kč.
  • Pěnová koupel: dětem zajistí vanu plnou pěny a díky svému pH 5,5 podporuje vývoj a obnovu přirozeného ochranného pláště. Obsahuje extrakty z léčivých rostlin, které pleť zklidňují, hydratují a ochraňují před podrážděním a zanícením. Dostupná ve variantě 200 & 500 ml. DPC: 169,90 Kč & 299,90 Kč.
  • Syndet: je 100% bez mýdla a alkalických složek, pro jemné mytí citlivé a jemné dětské pokožky, navíc minimalizuje riziko vysušení a podráždění. Obsahuje panthenol, který stimuluje regeneraci pleti a zklidňující heřmánek. DPC: 89,90 Kč.
  • Šampon: ideální pro péči o jemné vlasy a pokožku hlavy kojenců a dětí, podporuje zdravý vývoj pokožky hlavy a růst zdravých vlasů. Usnadňuje rozčesávání a zanechává vlasy hedvábné a voňavé. Obsahuje speciální formuli, která nedráždí oči. DPC: 169,90 Kč.

Všechny produkty jsou k dostání v dm drogerii.

Témata: Zdraví, Zdraví na Heureka.cz