Maminka.czKam s dětmi

Víte, jak si čte noviny nevidomý?

Iva Endrychová 1.  10.  2014
O životě postižených spoluobčanů toho příliš nevíme. Šanci do jejich života nahlédnout nabízí výstava Naše cesta, která začíná dnes na pražském výstavišti v Holešovicích. Potrvá až do 30. listopadu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Křižíkův pavilon B na pražském výstavišti v Holešovicích se v době konání výstavy promění například ve speciálně upravený byt s kuchyní pro slabozrakého nebo koupelnou pro vozíčkáře, nebude chybět ani náměstí s hotelem nebo zastávkou autobusu.

Klepněte pro větší obrázek
Florbal na vozíčku
 

Pod vedením průvodců, z nichž mnozí sami se sluchovým, tělesným nebo zrakovým postižením žijí, si tu děti i dospělí budou moci vyzkoušet množství situací z běžného života – například manipulaci s ortopedickým vozíkem v reálném prostředí nádraží, orientaci v prostoru a rozeznávání předmětů bez kontroly zrakem v temném tunelu nebo komunikaci s neslyšícím.

„Nejúčinnější cestou, jak odbourat nejistotu, kterou lidé při setkání s lidmi se zdravotním postižením stále pociťují, je vlastní zážitek a osobní setkání,“ říká Slávka Hocká, manažerka projektu chodicilide.cz. „Proto na NAŠÍ CESTĚ návštěvníci sami vstoupí do světa, kde lidé se zdravotním postižením nejsou ničím zvláštním. Zbaví se tak mnoha předsudků a strachu ze vzájemného kontaktu,“ dodává.

Klepněte pro větší obrázek 
Náměstíčko výstavy

Na výstavě děti uvidí, jak lidé s různým postižením mohou ovládat a využívat moderní technologie, jako je třeba mobilní telefon nebo tablet. Pobaví se u množství motorických a paměťových her nebo vyzkouší své dovednosti na lezecké stěně, při basketbalu, florbalu a dalších speciálních sportech.

Vstup na výstavu je opět zdarma a výstava je otevřena v pracovních dnech od 9:00 do 17:00 hodin a o víkendech od 10:00 do 18:00 hodin. Novinkou budou zážitkové odborné semináře pro různé zájmové skupiny, jako jsou učitelé, úředníci, manažeři nebo třeba studenti univerzit.

Více informací naleznete na internetových stránkách www.vystavanasecesta.cz. Pro školy a skupiny je na  této adrese připraven rezervační systém.

Výstava Naše cesta proběhla už letos v květnu a červnu v Brně. Za dva měsíce přilákala 17 857 návštěvníků. Výstava je jednou z aktivit projektu chodicilide.cz, který už od roku 2011 usiluje o změnu postoje veřejnosti k lidem se zdravotním postižením. Více informací na www.chodicilide.czwww.facebook.com/chodicilide.cz.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, Vozíčkář, Slávka, Osobní setkání, Moderní technologie, Křižík, Pavilon, Neslyšící, Vít, Jak