Maminka.czPotraviny

Víte, jak správně skladovat potraviny? Dodržujete těchto 9 zásad!

Kamila Balogová 29.  12.  2021
Víte, jak správně skladovat potraviny? Dodržujete těchto 9 zásad!
Při nákupu potravin si dáváme záležet na tom, abychom vybrali to nejlepší zboží v co největší kvalitě. Důležité je ale i jejich uchovávání doma. Víte, jak na to? Připomeňte si základní zásady skladování potravin společně s námi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak dlouho a kde můžete potraviny skladovat, záleží na jejich charakteru, teplotě a datu
spotřeby. U některých produktů najdete informace o podmínkách skladování a datu spotřeby snadno na obalu. U některých je to složitější. Pečivo by se mělo spotřebovat do 24 hodin po upečení, ale kam ho dát, aby neztvrdlo?

Chleba dejte do suché bavlněné utěrky a uchovávejte at jej v chlebníku při pokojové teplotě, rohlíky skladujte v igelitovém sáčku. Určitě ale nepatří do lednice. Všechny sypké potraviny jako je například mouka a cukr uchovávejte ve spíži a ideálně je přesypte do uzavíratelné nádoby. Zabráníte tak množení potravinových molů.

Víte, že?

  • Vejce patří do ledničky

Vejce vyndejte z obalu, protože na něm se vyskytuje mnoho bakterií. V chladničce vajíčka nedávejte do dveří, protože při každém otevření dveří, tedy náhlém zvýšení teploty, se vajíčka orosí a rychleji se kazí.

  • Banány a rajčata naopak do lednice nepatří

Banány v chladu rychleji hnědnou, moučnatí a ztrácí chuť a rajčata jsou na tom úplně stejně. Proto je vždy nechávejte ve spíži. 

  • Kvalitní = čerstvé = vyrostlo poblíž

Zatím neexistuje technologie, díky které bychom mohli přemisťovat čerstvé potraviny na dlouhé vzdálenosti. Proto u výběru zohledňujte i zemi původu. V Česku máme v malíku výrobu ve velkém i malém, v živočišné i v rostlinné. 

Pozor na bakterie

Nejčastějším zdrojem nákaz je syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso a ryby, také vejce. Pro krájení masa vyčleňte speciální prkénko, nejlépe z omyvatelného materiálu. Pokud už je povrch prkénka poškrábaný, je na čase jej vyměnit.

Při přípravě pokrmů vždy oddělujte pokrmy syrové a uvařené. Zejména ty nejvíce rizikové potraviny - syrové maso a ryby - přepravujte a uchovávejte odděleně od ostatních potravin (pozor i na šťávu, která z těchto potravin často stéká). Vhodné jsou například omyvatelné uzavíratelné nádoby.

Zmražené potraviny bychom měli nechat postupně rozmrazovat v lednici nebo v mikrovlnné troubě při použití speciálního programu. Pokojová teplota nebo rozmrazování pokrmu namáčením ve vodě jsou zcela nevhodné - v potravině se mohou namnožit nebezpečné mikroorganismy. Jednou rozmrazené potraviny je nutné spotřebovat - a to co nejdříve.

Jak na to?

  • Rozdělte velké kusy zmrzlých ryb, krevet nebo ovoce uvnitř balení před rozmrazováním. Rozmrazte pouze potřebné množství potravin a zbytek nechte zmrazený.

  • Rozmrazte maso, ryby a mořské plody na podnose v lednici, abyste zamezili kontaminaci jiných potravin.

  • Rozmrazte zeleninu a ovoce pod studenou tekoucí vodou, nejlépe v původním balení.

  • Ujistěte se, že máte při manipulaci s potravinami ruce a nádobí čisté, například při dělení větších kusů potravin na menší kousky.

  • Rozmrazené potraviny uchovávejte v původním obalu nebo ve vhodné nádobě, aby nedošlo ke kontaminaci.

  • Potraviny rozmrazujte při nízké teplotě, abyste zabránili množení bakterií.

  • Před konzumací rozmražené jídlo tepelně zpracujte, abyste odstranili bakterie.

  • Po rozmrazení potraviny znovu nezmrazujte. 

  • Vždy dodržujte pokyny výrobce pro skladování, abyste měli jistotu, že potraviny zůstanou bezpečné.

Potraviny a pokrmy je nutné dostatečně tepelně upravit – měli bychom je vařit, dusit či péct tak, aby alespoň po 10 minut teplota v celém objemu pokrmu dosahovala 70°C. Takovou tepelnou úpravu nebezpečné mikroorganismy nedokáží přežít. Pozor - silnější plátky masa, celá drůbež či masové rolády se nemusí prohřívat dostatečně v celém svém objemu – vždy se ujistěte, že jsou dostatečně propečené či uvařené.

Když už je pokrm konečně hotový, neměli bychom jej nechávat při pokojové teplotě déle než 2 hodiny – zejména ty potraviny a pokrmy, které se rychleji kazí, bychom měli včas uložit do ledničky. Ani v lednici bychom je však neměli uchovávat příliš dlouho. Hotové pokrmy je nejlepší co nejdříve spotřebovat – zejména pokud jsou určeny pro nejmenší strávníky.

Pokud si nejste jisti, zda je potravina nebo pokrm zdravotně nezávadný, raději je nekonzumujte a zlikvidujte je. Pokrm nebo potravina může stále ještě vypadat i vonět dobře, nemusí již však být pro konzumaci bezpečný.

Klepněte pro větší obrázek
          Klepněte pro větší obrázek
 
 
Témata: Potraviny, Pokrm, Maso, Objem, Skladování, Pokojová teplota, Teplota, Bakterie, Lednice, Česká republika, Ryba, Potraviny na Heureka.cz
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Dcera Angeliny Jolie a Brada Pitta Shiloh: Na fotce ji nepoznáte! Z "kluka" je šarmantní teenagerka
Mrázková Dita
Děti slavných
Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství
kog
Rodina a vy
Syna porodila, když jí bylo 57. Mít dítě v pozdějším věku je jednodušší, nemáte taková očekávání, říká Barbara
Formánková Simona
Příběhy
Rodiče, těchto 7 věcí přestaňte dělat. Nejlépe hned, přejí si pediatři
Procházková Simona
Děti a nemoci
Zpěvačka Katy Perry: 20 kilo navíc, odhalená prsa a neoholené nohy neřeším. Pro naši Daisy obětujeme s Orlandem všechno na světě!
Mrázková Dita
Slavné maminky
Adoptovala tři děti, aby si splnila sen o velké rodině. Co o nich potom zjistila, je k neuvěření!
Formánková Simona
Příběhy
GALERIE: Princezna Charlotte nebo princ George jako dospělí? Neuvěříte, jak budou vypadat děti královských rodin za pár let
Formánková Simona
Galerie
RETRO: Proč byly děti z osmdesátek odolnější než ty dnešní? Některé fotky současné rodiče přímo vyděsí!
Víchová Tereza
Retro