Maminka.czMiminko

Víte, jak zvednout miminko? Podívejte se na tipy správného držení

redakce 3.  3.  2021
Máte doma čerstvé miminko a obáváte se jakékoliv manipulace s ním? Nejste v tom sama. Připravili jsme pro vás pár tipů doplněné fotografiemi, které se vám můžou v začátcích hodit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Coby čerstvá prvorodička jsem nejistě upozorňovala pediatra, že dcera neotáčí sama hlavičku na pravou stranu. A vůbec že ji má vlevo takovou placatou… Prý že to tak má většina miminek a žádný strach, ona se vám holka srovná. 

Při další návštěvě jsem si stěžovala znovu. Dostalo se mi poučení, že ji musím víc motivovat – přistupovat k ní zprava, dávat hračky na pravou stranu a podobně. No, motivovala jsem jak vzteklá. Nakonec jsem dceru vzala k fyzioterapeutce. Protože jsme přišly trochu pozdě, asymetrie z predilekce hlavičky se posunula do oblasti pánve a čekalo nás téměř půlroční martyrium Vojtovy reflexní lokomoce. 

Čtyřikrát denně jsme „vojtily“ a brečely u toho obě – dcera plačky nadávala a mně to trhalo srdce. Někdy v té době jsem narazila na knihu Něžná náruč rodičů. Ta spousta vykřičníků a velkých křížů ve mně vzbudila pocit, že to já za to můžu! Že jsem dceru špatně držela, nosila, přebalovala. Možná jsem ji i špatně porodila. A ona je z toho všeho teď křivá. Kvůli mně! Přitom těch důvodů mohlo být mnohem víc. Od polohy, ve které se uvelebila v děloze, po fakt, že můj muž si kupuje helmy XXL. A taková poděděná hlava se miminku fakt těžko otáčí. O jejím porození nemluvě. 

Vojtova metoda: Jak cvičení probíhá a opravdu musí u něj děti plakat?

Proč vám to tu ale píšu – protože přesně tyhle pocity viny a nejistoty tímto článkem vzbudit nechci! To bych vážně hrozně nerada. Následující text a fotografie mají být spíše nápovědou pro vyjukané maminky, jako jsem byla já. Mají vás navést, jak s miminkem manipulovat při běžných, každodenních úkonech. Tedy pomoci – nikoli vyděsit. Ostatně vězte, že s druhým (třetím, čtvrtým…) potomkem už to bude automatika levou zadní. 

Handling psů, letadel a dětí 

„Některé publikace dokážou rodiče pořádně znejistět. Maminky pak mají dokonce pocit, že když s miminkem nebudou manipulovat tak, jak radí kniha, asi mu nevratně ublíží a způsobí problémy ve vývoji,“ dává mi za pravdu Vanda Schreierová, instruktorka pohybové výchovy, plavání a handlingu. Na svých kurzech a v knihách proto nepoužívá vykřičníky a slova jako nesmíš, musíš, nejlepší, nejhorší nebo nikdy.

„Pokud je dítě dobře,softwarově‘ vybavené, ani nešetrné zacházení nepoškodí jeho vývoj. Pokud má ale handicap nebo vývojově zaostává mentálně či fyzicky, zbystřete a nechte je překontrolovat lékařem. Ten vás může odkázat na příslušné pracoviště, kde vás zaškolí a bude řešit individuální přístup, terapeutické cvičení či handling.“

8 ZÁSAD HANDLINGU

  1. Komunikujte od hlavy. Než vezmete miminko do náruče, nebo když se s ním chystáte prostě komunikovat, nejprve jen celou dlaní obejměte jeho hlavičku. Tento tzv. iniciální dotek dává dítěti najevo vaši přítomnost. 
  2. Držte dítě na kostních hmotách. Jsou to hlava, hrudník, záda a pánev. Z těchto míst by měla jít hlavní opora. 
  3. Nedržte za meziprostory. Tedy za krční a bederní páteř a kyčelní a ramenní klouby. Narušila byste průběh pohybu a jeho vnímání dítětem. Navrch tím zvyšujete svoji námahu.
  4.  Fixujte hlavičku. A to zhruba do třetího měsíce. Pak už jí nechávejte větší volnost, aby docházelo k posilování potřebného svalstva.
  5. 5. Střídejte pozice. Jasně, dítě si některé oblíbí víc. Přesto je obměňujte, ať se zapojuje víc svalů a vývoj je vyvážený. 
  6. Pohybujte dítětem klidně. Při rychlých nebo trhavých pohybech děti ztrácejí orientaci. Jejich „hmotnost“ létá v prostoru, na což reagují zvýšeným napětím, úzkostí a strachem. 
  7. Respektujte individualitu. Tedy svalový tonus, dráždivost a podobně. 
  8.  Buďte v pohodě. Neexistuje univerzální návod, jak zacházet s miminkem. Tak se netrapte tím, že třeba věci neděláte dokonale. Věřte ve svůj mateřský instinkt

Jestli jste si teď do vyhledávače zadala termín „handling“, asi vám vyjel handling psů nebo handling letadel. Tak ty, prosím pěkně, Vanda Schreierová určitě neučí. Handling v tomto případě znamená jakoukoli manipulaci s dítětem v rámci běžných denních činností. Tedy chování, nošení, kojení, krmení, umývání, přebalování, oblékání a podobně. U dětí nemocných, postižených nebo s vývojovým opožděním je dokonce součástí terapie.

Čtvrtý trimestr je tělo na tělo 
 

Napadlo vás někdy, že se děti vlastně rodí dřív, než jsou na příchod na svět připraveny? Jejich nervová, trávicí a další soustavy se musejí ještě dovyvinout. Jenže už se nám prostě nevejdou do břicha. Prvním třem až pěti měsícům života se proto přezdívá čtvrtý trimestr. A snadno se může stát, že s miminkem nevědomky opakovaně děláme pohyby nebo činnosti, které mohou narušit jeho psychomotorický vývoj. Zasejeme třeba semínko problému, který se neprojeví hned, ale až v pozdějším věku. 

Pozor! 7 věcí, kterými rodiče škodí pohybovému vývoji nejmenších dětí

Opět, stejně jako na začátku, se dušuju – nikdo vás nechce strašit. Spíš dovysvětlit, jak s miminkem zacházet. Přinášíme proto několik správných způsobů držení dítěte v náručí. Pamatujte – nejsou to dogmata, spíš praktické ukázky. 
 

"Léčení je handling a handling je léčení"


To jsou slova německé fyzioterapeutky Berty Bobath, která se svým manželem Karlem Bobathem (původem Čechoslovák) založila v Londýně Bobath centrum. Dnes se jejich neurovývojová terapie používá po celém světě v léčbě dětské mozkové obrny, ale také při neurologických onemocněních v dospělosti. Důležitým prvkem je senzomotorická stimulace na nestabilních plošinách typu gymball, overball, bosu a další. Ale také právě handling, tedy manipulace s dítětem. Tato metoda totiž funguje jako 24hodinový koncept, který propojuje terapii s každodenní péčí a aktivitami. Bobath terapeuty najdete na cadbt.cz 


 

Jak zvedat 

Bokem k podložce - Dítě nejprve otočte na bok a pak přes zadeček ležící zvedejte bříškem na vaší ruce vzhůru. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nepokládejte nikdy miminko jako "prkno"


Držení pod hlavičkou a zadečkem - Vaše ruka je pod hlavou a druhá pod zadečkem miminka. Palec máte v třísle a fixujete jím zadeček. Jako první nadzvednete hlavičku – bradička se dotýká hrudníku. Předloktím fixujete záda/bok dítěte a dítě má záda do tvaru písmene C. Poté zvedáte oběma rukama (hlavu i zadeček) vzhůru. Záda zůstávají ve tvaru C. Při pokládání pak postupujte stejně, jen pozpátku – podložky se dotknou nožičky a zadeček, poté bok či záda a až nakonec hlavička. Prostě nepokládejte miminko rovně jako „prkno“. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jak držet 

Bokem k vám - Miminko leží se zakulacenými zády v náručí jedné ruky a bokem se dotýká vašeho hrudníku. Druhou rukou si můžete miminko přidržovat. 

Klepněte pro větší obrázek


Zády k vám - Miminko si opírá záda a hlavičku o váš hrudník. Držíte je za mírně podsazenou pánev, která zajistí rozvinutí obratlů a zakulacená záda. 

Klepněte pro větší obrázek


Vertikální poloha čelem k vám - vhodná pro odříhnutí nebo pro utišení plačícího miminka. Fixujte hlavičku a záda dítěte tak, aby nešly do záklonu a nedráždily tak nervovou soustavu miminka. Tato poloha miminku nijak neškodí, ale nemělo by v ní trávit moc času, protože nemá rozhled a mohlo by docházet k přetěžování zádových svalů. Vhodnou alternativou je si miminko povystrčit až nad své rameno. 

Klepněte pro větší obrázek


Na pažích -  Pánev miminka se opírá o váš hrudník, záda spočívají na vašich předloktích a hlava miminka je v dlaních. Tato poloha je vhodná k seznamování a povídání si. 

Klepněte pro větší obrázek


Na předloktí - Miminko leží bříškem na předloktí vaší ruky a dlaní fixujete pánev. Druhou rukou jistíte záda a zadeček miminka. Tato poloha je vhodná pro odříhnutí a při bolestech bříška.

Klepněte pro větší obrázek

Handling je vlastně veškerá manipulace s miminkem v rámci denních činností. 
 

Zády či čelem k nám vsedě - Dbejte na podsazený zadeček a poskytujte oporu zádům a hlavičce miminka. Poloha pomáhá odříhnutí a je vhodná také pro děti s refluxem. Jemné natáčení boků miminka do stran pomůže posilovat šikmé břišní svaly. 

Klepněte pro větší obrázek

Přes rameno - Poloha vhodná k odříhnutí či uklidnění plačícího miminka. V této poloze si jen dejte pozor, aby miminko příliš nezaklánělo hlavičku. 

Klepněte pro větší obrázek


Jak přebalovat a oblékat 

Přebalování - Hmotnost pánve by měla zůstat na podložce – nohy nezvedejte nahoru, zvyšovala byste tlak v břiše a v hlavě. Hrozí luxace kyčlí z důvodu nedostatečné kloubní opory a kyčel se může vymknout z pánve. Rozepněte plenku, dítě za pánev otočte na bok. Špinavou plenku vyměňte za čistou a vložte pod zadeček dítěte – pánev pořád spočívá na boku na podložce. Otočte dítě za pánev zpět na záda a vyrovnejte plenku. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek


Oblékání - Miminko si natáčejte na boky a netahejte za ručičky či nožičky nahoru. Můžete je také oblékat přímo na svém klíně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čekáte miminko? Naučte se s ním manipulovat
Celebrity nosí své děti špatně! Podívejte se, co jim provádějí
Témata: Časopis Maminka, Novorozenec, Po porodu, Batole, Miminko, Kojenec, Péče o dítě a jeho výchova, Šestinedělí, Dítě je na světě, dogma, mateřský instinkt, Vanda, ČAD, Lokomoce, Posun, Handling, Hlavička, Hrudník, Vanda Schreierová, Zadeček, Pánev, Záda, Marty, Londýn, Seznamování