Maminka.czZdraví

Víte, kdy který orgán v těle pracuje?

Lucie Stočesová 26.  9.  2014
Proč máme větší šanci dostat infarkt kolem osmé hodiny ráno, nabourat auto po obědě a překonat Olympijský rekord odpoledne? Odpověď na tyto otázky skrývá tajemný svět našich vnitřních hodin.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Součástí lidského těla jsou vnitřní hodiny a každý orgán funguje podle svého harmonogramu. Práce na plný výkon se střídá s časem potřebným na regeneraci a „údržbu“. 

Jako švýcarský strojek 

Jistě jste zaznamenali, že v některou denní hodinu se vám pracuje lépe, dobře se soustředíte a cítíte se plní energie, zatímco jindy jste malátní a unavení. Fungování lidského organismu se řídí tzv. cirkadiánním rytmem – jedním z biorytmů, který úzce souvisí s vnitřními hodinami.

Pojem „vnitřní hodiny“ možná zní jako zajímavá metafora, ale v mozku se skutečně nachází oblast, která má na starosti právě dohled na čas. Vnitřní hodiny tvoří skupinka buněk z unikátních genů. Tyto buňky předávají jednotlivých částem těla informaci o čase a pokyny k tomu, co mají dělat. 


Lékaři se donedávna domnívali, že celý organismus podléhá hlavním hodinám v mozku. Pak ovšem vědci z Harvardovy lékařské fakulty dokázali, že jednotlivé orgány mají své vlastní hodiny, které fungují zcela nezávisle. Také podle tradiční čínské medicíny vedou orgány zcela nezávislý „život“. Například škola Tao považuje lidské tělo za vesmír, v němž přebývají různé druhy života. 

Směnný provoz

Právě z čínské medicíny pocházejí „orgánové hodiny“ se zobrazením fází, kdy pracují jednotlivé orgány. Systém je založený na principu cyklického odlivu a přílivu energie v těle. Během 24 hodin se energie pohybuje mezi orgány v dvouhodinových intervalech. Cyklus končí kolem 3. hodiny v noci, kdy játra dokončila detoxikaci organismu a připravila jej tak na další den. Od 3. hodiny pracují orgány, které mají na starost denní aktivity, trávení a vylučování: plíce, tlusté střevo, žaludek, slinivka, srdce, tenké střevo.

 
Odpoledne a večer přicházejí na řadu orgány pro obnovu a „údržbu“ organismu, jež přesouvají tekutiny a teplo, filtrují a čistí: močový měchýř, ledviny, osrdečník, játra a tři ohřívače (trojité řídicí centrum organismu, které podle tradiční čínské medicíny řídí proudění energie). 

Když jeden orgán pracuje na maximum, pak ten, který je na orgánových hodinách naproti němu (jeho maximum přijde až za 12 hodin), vyvíjí minimální činnost. Například mezi 1. a 3. hodinou pracují játra na očistě těla, zatímco tenké střevo, orgán zodpovědný za vstřebání klíčových živin, odpočívá. Co z toho plyne, je celkem jasné – v této době bychom neměli jíst, protože tělo na to není zařízené. Pokud budeme dlouho po půlnoci sedět u televize a cpát se, tenké střevo ani játra nemohou správně pracovat. 

Dává to smysl podobně jako známá skutečnost, že organismus nejlépe bojuje s infekcí, když je v klidu a energii nevěnuje ničemu jinému. 

Rozvrh práce 

Funkce jednotlivých orgánů v průběhu celého dne se dají zjednodušeně rozepsat po zmíněných dvouhodinových cyklech. Celá série začíná kolem 3. hodiny, kdy svou práci dokončila játra a tělo se chystá na nový den čištěním dýchacích cest, plic a dutin (3.–5. hodina). Proto kuřáci, astmatici a lidé nemocní na průdušky touto dobou špatně spí. Od 5. do 7. hodiny pracuje tlusté střevo, proto je ideální chodit na stolici po probuzení (předtím určitě neuškodí sklenka vody). 

Po 7. hodině je na řadě žaludek, a tedy nejlepší čas celého dne na trávení. Nebojte se proto vydatné snídaně, ideálně s proteiny a vitaminy. Zhruba od 9. hodiny pracují naplno slinivka břišní a slezina, lékaři doporučují vyhýbat se alkoholu, konzumovat ovoce, a pokud máte chuť na sladké, nyní ho tělo nejlépe stráví. Kolem poledního je aktivní srdce, snažte se vyhýbat stresovým situacím, cvičení a vedru. Často přichází mírná únava a tělo by se nemělo zatěžovat větším množství jídla. 

Asi od 13. do 15. hodiny pracuje tenké střevo, které tráví oběd. Pokud trpíte zažívacími potížemi, nejspíš se objevují právě touto dobou. Po 15. hodině kulminuje práce močového měchýře, je proto vhodné vydatně pít (ideálně čaje). Organismus je aktivní, zrychlil se krevní oběh a nastal čas na sporty, případně saunu. 

Od 17. do 19. hodiny pracují na maximum ledviny, vyhněte se tedy všemu, co jim škodí: alkohol, káva, cukr, tuky a také stres a zima. Potom je v činnosti osrdečník a zároveň přichází intelektuální vrchol dne – dobře vnímáme a pamatujeme si, je to ideální doba pro učení, náročnou četbu, koncerty, divadla, případně diskuse s přáteli. 

Po 21. hodině pracují tři ohřívače a pomalu přichází útlum organismu. Nekuřte a moc nejezte, tělo se připravuje na spánek. Od 23. do 1. hodiny je aktivní žlučník. Pokud vás zlobí, pak se touto dobou nejspíš budíte. Žlučníkové záchvaty se často odehrávají právě po půlnoci. Kolem 1. hodiny znovu „nastupují do práce“ játra, tělo funguje v útlumovém režimu. 

Naslouchejte svým hodinám 

Čím více toho víte o svém těle, tím lépe porozumíte tomu, jak funguje, a dokážete se starat o své zdraví. Věnujte proto pozornost maličkým tikajícím hodinám svých orgánů. 

Naučte se naslouchat jim a řídit se jejich tempem, protože na správném fungování orgánů závisí celková kvalita našeho života. 

Kdy orgány pracují a odpočívají 

3.–5. hod: Pracují plíce, odpočívá močový měchýř. 
5.–7. hod: Pracuje tlusté střevo, odpočívají ledviny. 
7.–9. hod: Pracuje žaludek, odpočívají cévy. 
9.–11. hod: Pracuje slezina a slinivka břišní, odpočívají tři ohřívače. 
11.–13. hod: Pracuje srdce, odpočívá žlučník. 
13.–15. hod: Pracuje tenké střevo, odpočívají játra. 
15.–17. hod: Pracuje močový měchýř, odpočívají plíce. 
17.–19. hod: Pracují ledviny, odpočívá tlusté střevo. 
19.–21. hod: Pracuje osrdečník a cévy, odpočívá žaludek. 
21.–23. hod: Pracují tři ohřívače, odpočívá slinivka a slezina. 
23.–1. hod: Pracuje žlučník, odpočívá srdce. 
1.–3. hod: Pracují játra, odpočívá tenké střevo. 

Tři ohřívače 

(trojitý ohřívač nebo také tři zářiče) je řídicí centrum organismu, které se podle tradiční čínské medicíny stará o proudění energie (nejde o konkrétní orgány ve smyslu „západní“ medicíny). Tvoří jakýsi obvod navzájem spojených orgánů hrudníku, břicha a urogenitálního (močového a pohlavního) systému. Dále se dělí na tři části – horní, střední a spodní.

Horní ohřívač je uložený v hrudním koši mezi klíčovou a hrudní kostí. Má na starost regulaci dýchání. Střední ohřívač je v okolí žaludku, čerpá energii z potravy a získané suroviny využívá k budování tělesných tkání. Spodní ohřívač, který leží v oblasti tenkého střeva a močového měchýře, kontroluje vylučování. 

Témata: Zdraví, Časopis Moje zdraví, Správné fungování, Směnný provoz, Celá série, Známá skutečnost, Slinivka, Slezina, Slinivka břišní, Tenké střevo, Nejlepší čas, Orgán, Harvard, Vít, Tlusté střevo, Zdraví na Heureka.cz