Víte, že krev vašeho dítěte je archivována?

Vzpomínáte si, že jste po porodu podepsala souhlas s odběrem krve z patičky svého miminka? A víte, co se s touto krví stalo? Je v archivu a i po mnoha letech z ní lze mnohé vyčíst. Je to dobře, nebo špatně?
Víte, že krev vašeho dítěte je archivována?

V roce 1965 byl díky profesoru Robertu Guthriemu z Buffala zaveden celoplošně tzv. novorozenecký screening, který slouží k vyhledávání chorob v jejich časném stadiu tak, aby se diagnostikovaly a léčily dříve, než se stačí projevit a způsobit novorozenci nevratné poškození zdraví. Provádí se rozborem kapky krve z patičky dítěte na tzv. novorozenecké screeningové kartičce. Tyto vzorky se odebírají celoplošně všem dětem narozeným na území České republiky a poté putují do screeningových laboratoří, které mají u nás čtyři nemocnice (FN Královské Vinohrady, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, FN Brno a Všeobecná fakultní nemonice a FN Olomouc).

Co se děje se vzorky po screeningu

Každý rodič musí s provedením screeningu souhlasit a měl by být také informován o tom, co se s tímto vzorkem po rozboru stane. V praxi ovšem bohužel maminky čerstvě narozených dětí podepíšou souhlas se screeningem, ale o tom, co se děje se screeningovými kartičkami, jim nikdo nic neřekne. Po provedení vyšetření musejí být kartičky podle pokynu Ministerstva zdravotnictví archivovány minimálně po dobu pěti let. V praxi ovšem jsou údaje uchovávány podle interních pravidel nemocnic až po dobu sto let, respektive nedošlo zatím k jejich Klepněte pro větší obrázeklikvidaci. Nejstarší vzorky v ČR pocházejí nyní z roku 1985 a jsou uchovány ve Fakultní nemocnici na Královských Vinohradech.

Nechat, nebo zlikvidovat

V současnosti je tak uchováváno více než tři miliony krevních vzorků bez jasně daného účelu. Občanské sdružení Iuridicum Remedium, které na toto upozornilo, považuje shromažďování krevních vzorků za zbytečné a rizikové. Z krve lze i desítky let po odebrání zjišťovat genetické údaje vážící se k zdravotnímu stavu, etnicitě nebo různým osobnostním predispozicím. „Nemáme nic proti samotnému novorozeneckému screeningu, který považujeme za prospěšný, problém je právě až to, co se s krevními vzorky děje poté," říká Jan Vobořil, výkonný ředitel sdružení Iuridicum Remedium (www.iure.org – nevládní nezisková organizace na ochranu lidských práv). „S rozvojem genetiky se totiž možnosti zneužití takového archivu budou v budoucnu dále rozšiřovat," varuje. IuRe proto podalo podnět na Úřad pro ochranu osobních údajů, který by měl věc prověřit. Zároveň vyzvalo všechny, pokud nechtějí, aby krevní vzorky jejich nebo jejich dětí byly archivovány, aby se obrátili na příslušné porodnice, v nichž byl screening prováděn, aby zajistily likvidaci vzorků. Pokud tomuto požadavku nebude vyhověno, má každý právo se rovněž obrátit na Úřad pro ochranu osobních údajů a žádat prověření postupu porodnice.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články