Maminka.czRecepty

Vláčná jablečná bábovka: Zužitkujte spadaná jablka ve skvělém moučníku

redakce 1.  10.  2022
Přemýšlíte, co s jablky, která jste našli spadaná na zahradě? Bábovka by možná nebyla tím prvním receptem, který by vás napadl, ale rozhodně se ji nebojte vyzkoušet. Nastrouhaná jablka dodají těstu neuvěřitelnou vláčnost, a po skvělém moučníku se tak jenom zapráší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud si představíte jablka v moučníku, pak se vám jistě jako první vybaví štrúdl. Málokdo ví, že jablka skvěle chutnají zpracovaná i do jiné české klasiky – tedy do bábovky. Kdo má rád něco navíc, může do těsta přidat hrst nasekaných ořechů nebo rozinek předem namočených v rumu. Na tomto moučníku si zaručeně pochutnáte.

Suroviny:

  • 200 g jablek – oloupaných a nahrubo nastrouhaných
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • 6 lžic oleje
  • 150 g cukru krupice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk a mouka na vysypání formy

Postup:

Nastrouhaná jablka smícháme se žloutky, cukrem, skořicí, citronovou kůrou, olejem a šlehačkou. Pak přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme i sníh z bílků. Těsto nalijeme do připravené bábovkové formy a dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů dorůžova.

Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po vyklopení necháme úplně zchladnout, před podáváním můžeme bábovku pocukrovat moučkovým cukrem.

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Cukr, Vaření pro rodinu, suroviny, Podzim, vůně, bábovka, Zahrada, Citronová kůra, Jablka, Skořice, Moučník, Spád, Těsto, Mouka, Recept, Zahrada na Heureka.cz