Maminka.czTipy na výlet

Vlakem na výlet: 5 tipů na hrady a zámky, kam pohodlně dojedete po kolejích

redakce 28.  7.  2022
Prázdniny jsou v plném proudu a vy si lámete hlavu, kam s dětmi vyrazit? Máme pro vás pět tipů na české hrady a zámky, ke kterým se dostanete pohodlně po kolejích. Výlet vlakem bude vaše potomky bavit, a ještě si užijete to správné letní dobrodružství.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ve Velkých Losinách objevíte perlu moravské renesance

Losinský zámek patří k nejkrásnějším ukázkám moravské renesanční architektury a jeho bohatě zařízené interiéry určitě stojí za prohlídku. Vedle něj stojí za vidění i nedaleké ruční papírny s muzeem. Parádní výlet můžete zakončit vodními radovánkami a relaxací v termálním parku. Losinské lázně patří k nejstarším na Moravě a kromě lázeňských budov je jejich součástí i unikátní termální park s vodním světem.

Devět venkovních a vnitřních bazénů je napájeno z přírodních minerálních zdrojů. Nechybějí ani vodní atrakce včetně dvou tobogánů, takže radost vašich ratolestí je zaručena. Pokud se chystáte do Velkých Losin hlavně na prohlídku bývalého šlechtického sídla, vystupte z vlaku na zastávce Velké Losiny Zámek (pozor, vlak zastavuje jen na znamení nebo požádání). Od ní vás k zámku dovede modrá turistická značka.

Jak se žilo na hradě Šternberk?

Vypravte se na Šternberk, kde vás přesvědčí, že i hrad mohl být pohodlným šlechtickým sídlem. Svou současnou podobu získal jeden z nejstarších moravských hradů za panování Lichtenštejnů, kteří ho vlastnili od konce 17. století až do roku 1945. Hrad přestavěli v luxusní rezidenci a vybavili technickými vymoženostmi i cennými uměleckými sbírkami. Nechybí secesní osobní výtah, horkovzdušné vytápění nebo komfortní toaleta. Výlet je nenáročný a zvládnete ho i s menšími dětmi. Značená cesta z nádraží k hradu vám zabere asi 25 minut.

VIDEO: Tipy na srpnové výlety

Do Frýdlantu za pokladem Šťastné země

Terra felix neboli Šťastná země – tak se říkalo Frýdlantsku za třicetileté války. Tento kraj na severu Čech zdobí jeden z našich nejrozsáhlejších památkových objektů – hrad a zámek Frýdlant. Mimo jiné tady najdete sbírku vycpaných zvířecích zrůd jako například dvojhlavé tele nebo kůzle, kterou nasbíralo frýdlantské panstvo, aby mohlo ohromovat své hosty. Klasická prohlídka je poměrně náročná, ale v nabídce mají i speciální prohlídky pro rodiny s malými dětmi. Od rozcestí u nádraží vás k hradu a zámku dovede zelené nebo žluté turistické značení.

Tip redakce:

Až do konce srpna můžete za jízdu vlakem ušetřit s Letní skupinovou jízdenkou od Českých drah. Cestovat s ní může až pětičlenná rodina (dva dospělí a až tři děti do 15 let) a platí každý den na jakýkoliv vlak, od lokálky po pendolino.

Zámek Litomyšl – renesanční kráska na východě Čech

Zajeďte si prohlédnout sgrafity bohatě zdobený zámek v Litomyšli, který je až neobvykle zachovalým příkladem tzv. moravské renesance. Pro svou nádheru byl už v 16. století srovnáván s nejkrásnějšími florentskými paláci. K zajímavým zámeckým exponátům patří například kulečníkový stůl, který věnoval Alexandr I. Josefu Jiřímu Valdštejnovi, nebo obrovský lustr v jednom ze sálů vyrobený původně pro Formanův film Amadeus a posléze věnovaný litomyšlskému zámku. Cesta od vlaku k zámku vám pěšky potrvá asi 20 minut. Od nádraží se dejte vpravo, na "kulaťáku" jděte stále rovně, přejděte říčku Loučnou a hned se vydejte vpravo po chodníku podél říčky.

Do Ratibořic na návštěvu zámku „paní kněžny“

Ratibořice možná neoslní honosností, ale jistě očarují svým příběhem. Zámek proslavila především Božena Němcová ve své knize Babička, takže máte zábavu i poučení v jednom. O letních prázdninách nabízejí na zámku i kostýmované prohlídky pro děti – s komtesou Hortensií. A jak se k němu dostanete? Vlakem se svezte do České Skalice, odkud vás do Ratibořic dovedou turistické značky – nejprve žlutá a od rozcestí Česká Skalice-okraj pak červená značka, která kopíruje trasu Naučné stezky Babiččino údolí. Pokud jste navíc i milovníci cyklistiky, využijte možnost si půjčit na nádraží kolo a okruh absolvujte na něm.

Témata: Děti, Dovolená s dětmi, Cestování, Zajímavosti, Tipy na výlet, Za zábavou, Výlety, Tipy redakce, vodní svět, Vlak, zámek, toaleta, Hrady, Zámky, Dobrodružství, Letní prázdniny, Amadeus, Česká Skalice, Ricky, Šťastná země, Hrad Šternberk, Hortenzie, Šternberk, Tip, Morava