Maminka.czJen pro maminku

Vnitřní vesmír

Jana Marxtová 28.  5.  2010
Vnitřní vesmír
V našem těle se skrývá celý lékařský tým, který pečuje o naše zdraví. Aktivovat ho však musíme sami - napadlo by vás, že to jde i bubnováním, malováním nebo pomocí homeopatik?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jedna rýma za druhou, chronické bolesti hlavy nebo strnulá šíje? Někdy nám naše tělo dává důrazně najevo, že cosi není v pořádku. Pak můžeme buď užívat léky na zmírnění symptomů, nebo zmobilizovat své sebeléčebné schopnosti, abychom ve svém organismu zase nastolili harmonii.

Studie totiž dokazují, že každý člověk je schopný posílit svůj imunitní systém i zlepšit celkový zdravotní stav určitým způsobem chování a svým postojem.

Především prvky čínské medicíny, přírodní léčitelství a antroposofie pomáhají šetrným způsobem upevnit naši obranyschopnost. Proč nezkusit jednu (nebo i více) z těchto mnohoslibných metod?

Využití vlastní kreativity

Migrénu si můžeme představit jako bouřku se šlehajícími blesky a silné bolesti zad nám připomínají třeba praskající větve. Přesně tak se fantazie využívá v umělecké terapii: tvůrčím vyjádřením bolesti, stresu nebo jiných negativních emocí se dají vnitřní stavy převést do vnější formy - a tím lépe překonat. Ať už se jedná o malování, keramiku, vyřezávání ze dřeva nebo vytváření sádrových odlitků, každý si může najít svou vlastní formu projevu, která nejlépe odpovídá jeho potřebám.

Efekt je vždycky stejný; když něco vytváříme, nejsme už pasivní, čerpáme ze svých fyzických i psychických rezerv a cítíme příliv nové energie. Antroposoficky vzdělaní umělečtí terapeuti postupují při tomto procesu samozřejmě pomalu a schematicky, pronikají společně s pacientem kousek po kousku do jeho podvědomí.

Kreativita je ale také šetrnou léčebnou metodou, kterou lze aplikovat doma.
Experimentování s barvami, materiály, tvary a stylistickými prostředky -všechno, co bez konkrétního zadání úkolu a omezení vytvoříme, prozrazuje hodně o našem momentálním stavu. Právě při psychosomatických obtížích je pak možné s odstupem posoudit hotový obraz či výrobek a rozpoznat tak vzory jednání nebo způsoby myšlení, které nás negativně ovlivňují… a zvolit zdravější alternativy.

Odbourávání stresu spiritualitou

Jak velkou roli hraje víra v uzdravení, dokazuje bezpočet studií. V Centru pro spiritualitu, teologii a zdraví v Severní Karolíně například zjistili, že lidé, kteří provozují tzv. náboženské zvládání stresu - tedy pravidelně se modlí k vyšší moci a provádějí určité rituály - mají nižší krevní tlak a lepší obranyschopnost. Dobrá zpráva pro všechny, kterým klasické náboženství příliš neříká: není přitom rozhodující, zda věříme v Boha, tvůrčí energii, sílu přírody či sami v sebe.

Jakmile obrátíme svou pozornost do svého nitra, ať už jde o modlitbu, meditaci nebo vizualizaci, potlačíme stres a načerpáme nové síly. Pro rituály, které vám dodají energii, se rozhodněte zcela podle své nátury: můžete začít chodit do kostela či na jógu, cvičit ráno v parku tai-či, každý večer zapálit svíčku a v duchu si vypočítat, za co jste ten den vděční nebo co se vám povedlo…

Léčba tělesným kontaktem

Děláme to instinktivně: třeme si holeň, když se do ní udeříme, nebo lehce masírujeme partnerovi šíji, když ho trápí bolest hlavy. Dotek je léčebný prostředek, který využíváme každý den. A výzkumy už dávno dokázaly, že má skutečně tišící efekt. Americká specialistka Tiffany Field z Touch Research Institute univerzity v Miami vypracovala více než sto studií, které dokazují vliv tělesného kontaktu na posílení imunity i zmírnění bolesti.

Především klasickou masáží se podstatně zvyšuje počet obranných buněk v krvi a klesá hladina stresových hormonů. Stále více příznivců získávají také asijské léčebné metody jako shiatsu, reiki nebo jin shin jyutsu, při kterých terapeut odstraňuje tlakem prstů a jemnými pohyby rukou blokády v těle, aby mohla energie volně protékat.

Lidé rovněž podvědomě využívají léčebného efektu doteku při kontaktu se svým milovaným domácím zvířetem. Švédští vědci naměřili u majitelů zvířat, kteří často hladili svého psa či kočku, výrazně zvýšenou míru vyplavování hormonu oxytocinu. Tato substance je považována za hormon lásky i důvěry a přispívá k celkové vyrovnanosti. Ideální frekvence hlazení pro dosažení maximální hladiny oxytocinu je prý 40 doteků za minutu, tak se mazlete a tulte ke svým blízkým, nebo aspoň k domácím chlupáčkům.

Síla zvuku

Už jste si všimli, že některé zvuky, rytmy a melodie vás znervózňují, zatímco jiné mají uklidňující efekt? Američtí výzkumní pracovníci zjistili, jak pozitivně působí na naše tělo i psychiku pravidelné rytmy bubnů, které připomínají klidný tep. Bylo prokázáno, že při bubnování mozek vysílá vlny alfa a dostává se tak do stavu hlubokého uvolnění, jakého se dosáhne také při meditaci.

Přitom tělo vyplavuje zvýšené množství (endogenních) opioidů, které zmírňují bolesti a zlepšují náladu. Zároveň se tomuto rytmu automaticky přizpůsobuje náš dech - prohlubuje se a zlepšuje tak zásobení každé jednotlivé buňky kyslíkem.

Kromě toho se přenáší chvění membrány bubnu na celé naše tělo a svaly od hlavy až k patě se tím uvolňují. A s každým úderem se odbourává agrese, což dlouhodobě snižuje krevní tlak. Komu se zdá bubnování příliš jednotvárné, může ke zlepšení svého zdravotního stavu využít vlastní hlas. Z průzkumu ve spolupráci se členy pěveckého sboru vyplynulo, že pravidelný zpěv prohlubuje dech a přispívá ke zvýšené produkci obranné látky imunoglobulinu A.

Kdo nemá obavy z neobvyklé intenzivní zkušenosti, může vyzkoušet indickou zvukovou masáž. Stačí si lehnout na dva metry dlouhý dřevěný strunový nástroj, na který zespoda hraje terapeut. Vibrace působí harmonicky na celé tělo a zlepšují vnitřní vyrovnanost.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu My Life.

Témata: Jen pro maminku, Vesmír, Veš, Miami, Léčitelství, Léčebný prostředek, Domácí zvíře, Jemný pohyb, Hluboké uvolnění, Tiffany, Vyřezávání, Šetrný způsob