Maminka.czHry pro děti

Vodní hrátky rozvíjí inteligenci, paměť i kreativitu! Máme zábavné tipy

Simona Procházková 23.  5.  2020
Hry ve vodě či s vodou nejsou jen výbornou zábavou, jde zároveň o skvělý způsob, jak podporovat fyzický vývoj dítěte a zlepšovat pozornost, smyslové vnímání i kritické myšlení. Potřebujete ještě další důvody, proč se zapojit a nepovažovat čas strávený stříkáním, poléváním, přeléváním a bryndáním vody za ztracený?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Malé děti vodu milují. Přelévat kyblíčky, stříkat po sobě, přeskakovat puštěnou zahradní hadici, plnit vodní bomby, zkoušet, co vydrží nafukovací kačenka nebo bazének… Rodičům někdy praskají napjaté nervy, potomek je přešťastný a od hlavy k patě promáchaný. Nádhera! Hry s vodou jsou z pohledu psychologů velmi důležitou součástí zdravého fyzického i duševního rozvoje dítěte. Pomáhají při vývoji kognitivních neboli poznávacích funkcí, mimo jiné tedy logického uvažování a úsudku, paměti, vnímání, představivosti a fantazie. Podporujte je i za cenu vyplavené koupelny, polovylitého bazénu a blátivých cestiček po celé zahradě.

Naučí se spolupracovat a říct, co chtějí

Je úžasné sledovat, do jaké míry může úplně obyčejná koupel, odpoledne strávené v bazénku na zahradě nebo třeba jen velký kastrol naplněný vodou inspirovat dítě k učení a poznání. „Malé děti voda až magicky přitahuje, takže proč ji nevyužít, je tak snadné proměnit koupání nejen ve spoustu zábavy, ale rovněž důležité objevování a získávání nových dovedností. Mimo jiné například schopnost kooperace. Musí se dorozumět, spolupracovat s rodiči nebo vrstevníky, chtějí se s nimi podělit o vše, co zrovna dělají,“ uvádí Dr. Allison Wilson, specialistka na vzdělávání předškolních dětí a ředitelka odboru inovačních procesů na Stratford School v americké Pasadeně.

Nejde jen o zábavu, hra připraví dítě do života! Podporujte ji!

Učení hrou jde samo

Vodní hry jsou vynikající smyslově-pohybovou aktivitou, jde o činnost, která děti takřka bez výjimky baví a zcela přirozenou cestou si díky ní osvojují životně důležité schopnosti a dovednosti. „Zejména batolata a předškoláci si tak užívají spoustu zábavy a legrace, současně se ale vzdělávají, zdokonalují v hrubé i jemné motorice, matematice i tvůrčím vyjadřování. Hra ve vodě a s vodou dokáže též podpořit komunikaci a sociálně-emoční vývoj malých dětí. Zásadní je podpora a pomoc ze strany rodičů, stačí se třeba zeptat: „To by mě zajímalo, co všechno se dá dělat s tím kartáčkem“ nebo „Schválně, co se asi stane, když ponoříme tu houbu do vany,“ říká Lee Scott, předsedkyně Poradního výboru pro vzdělávání na Goddard School. Tady máte malou inspiraci, jak si můžete se svými batolaty a předškoláčky užívat vodní radovánky. Tyhle jednoduché aktivity pobaví i poučí.

  • Přenášení vody

Přemísťujte odměřené množství vody z jedné nádoby do jiné za pomoci naběraček, lžic, lopatek, kbelíčků, houbiček nebo plastových kelímků. Můžete také spočítat, kolik lžic nebo nacucaných houbiček potřebujete k přenesení veškerého množství vody, které máte k dispozici. Takto jednoduše získají ratolesti povědomí o počítání a měření objemu, můžou trénovat svůj odhad, například kolik houbiček bude potřeba.

  • Plovoucí experiment

Zahrajte si hru „plave, nebo půjde ke dnu?“ Stačí dřez, umývadlo, kbelík nebo lavor naplněný vodou a nejrůznější drobné předměty, které vás zrovna napadnou – gumové hračky, plastová autíčka, lžičky, kamínky, mince, větvičky, listy, kaštany, knoflíky, plastová víčka, klíče a tak dále. Děti je mohou postupně pokládat na hladinu a sledovat, co se s nimi stane. Klesnou, nebo zůstanou nahoře a budou plavat? Díky takovým pokusům se naučí mnohé o hustotě a vztlaku (jen objekty, které mají nižší hustotu než voda, se budou vznášet na hladině). Díky rozdílné textuře a materiálům jednotlivých předmětů se rovněž podporuje smyslové vnímání.

Bezpečnost u bazénu: Víc dospělých v okolí? Domluvte se, kdo dítě hlídá!
  • Malování vodou

Zní vám to poněkud podivně? Ale má to svůj smysl. Udělejte z potomka agenta s teplou vodou. Na dvorku, terase nebo chodníku před domem mu dejte kbelík plný vody a malířský štětec. Pobídněte ho, ať něco nakreslí na zem (povrch by měl být betonový, dlažba, asfaltová cesta apod.). Brzy zjistí, že jeho výtvor na sluníčku rychle vyschne a zmizí. Naučíte ho tak, aby lépe pochopil, jak funguje odpařování vody vlivem tepla. A jako bonus si dítko procvičí kreativitu a jemnou motoriku při malování obrázku.

  • Vana plná překvapení

Tuto hru můžete praktikovat ve venkovním bazénku i během večerní koupele. Do vany nanoste dětem nejrůznější předměty, jako jsou naběračky a lžíce, cedníček, plastovou lahvičku, různé odměrky, stříkačku, nasákavou houbičku, brčko, kartáček, pár kostek ze stavebnice, malý balonek… Nezáleží na tom, co s nimi podniknou, budou si všímat, které se potopí a které nikoli, zapojí fantazii při vymýšlení her, co se se všemi těmi věcičkami dá ve vodě dělat, během manipulace trénují motorické dovednosti, procvičují hbitost prstíků (mačkání, tlačení, stlačování, drhnutí…). Pro ještě větší zábavu přidejte do vany pěnu s bublinkami.

  • Filtrování vody

Tento experiment bude zajímat hlavně zvědavé předškoláky. Začněte tím, že v několika skleničkách nebo miskách smícháte vodu s různými jinými látkami – bahnem, pískem, namletou kávou, sušenými květy nebo drobnými oblázky. A potom za pomoci kávového filtru nebo plátýnka přefiltrujete „znečištěnou“ vodu do jiné nádoby. Pro jistotu je dobré provádět tuto činnost venku nebo v koupelně nad umývadlem či vanou, nepořádku se nejspíš nevyhnete. Potomek se dozví, že látky s většími částicemi se odstřeďují lépe, odfiltrovaná voda je pak mnohem čistší než v případě látek z menšími částicemi (káva, bláto). Ty zanechají ve vodě více zbytků a odpadu, protože se s ní snadněji smísí.

  • Barevné víření

Jak vtipně vysvětlit, co je to hustota kapalin a jak funguje? Třeba takhle. Smíchejte několik polévkových lžic rostlinného oleje s potravinářským barvivem a nalijte směs do sklenice s vodou. Děti tak krásně názorně uvidí, že olej zůstává nahoře u hladiny, protože má menší hustotu než voda, zatímco potravinářské barvivo spadne dolů pod něj, je totiž hustší než olej. Výsledkem je krásně mramorový efekt.

Dát dítěti na plavání rukávky? Pokus o zabití, říká vodní záchranář
Témata: Děti, Předškolák, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina, Výchova, Hry pro děti, Lžíce, Dlažba, Miska, Štětec, Mince, Žába, Odhad, Malíř, Bazének, Houbička, Wilson, Váňa, Radovánky, Vnímání, Věcička, Voda, Vodní hrátky, Vana