Maminka.czVojtova metoda

Vojtova metoda: Jak cvičení probíhá a opravdu musí u něj děti plakat?

Michaela Láchová 15.  7.  2019
Musíte cvičit, zazní z úst vašeho pediatra a záhy držíte v ruce žádanku na fyzioterapii. Hlavou vám proběhne každodenní dril a srdceryvný pláč miminka. Musí to tak být? Vezměte to za správný konec a půjde to bez slziček. I těch vašich.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak a co cvičit a hlavně s kým? To jsou tři nejdůležitější otázky, které byste si se zmiňovanou žádankou v ruce měla položit. Ať už vás k fyzioterapeutovi vede těžká porucha hybnosti vašeho dítěte nebo jen lehká odchylka od normálního vývoje, pro kterou často lékaři cvičení doporučují.

„Všimla jste si, že se váš chlapeček prohýbá do luku?“ zeptal se mě lékař na jedné z preventivních prohlídek. A už jsme si to šinuli na rehabilitaci. Když mi pak na prvním cvičení fyzioterapeutka představila Vojtovu metodu v praxi, při které ten můj sotva dvouměsíční uzlíček plakal tak usilovně, až promodrával, propukla jsem v pláč i já. Má tohle trápení vůbec význam? Ptala jsem se sama sebe. Dnes už vím, že má. A velký. A hlavně – trápením se cvičení vůbec nemusí stát.

Kdy s rehabilitací začít

Důvodem k zahájení rehabilitace jsou často i drobné asymetrie, které však mohou mít negativní vliv na zdárný vývoj dítěte. Pravidelným cvičením se rychle upraví. Odchylkami od normálního „tabulkového“ vývoje může být např. případ, kdy miminko nechce zvedat hlavičku, preferuje jednu stranu, nechce se otáčet na bříško nebo později nechce lézt po čtyřech apod.

„Dítěti se ordinuje cvičení po diagnostickém vyšetření motorických dovedností. Důvodem pro fyzioterapii je nejčastěji asymetrie, tonusová odchylka ve smyslu hypertonie nebo hypotonie, nestabilita či opoždění psychomotorického vývoje.

Stanovení závažnosti centrální koordinační poruchy vychází z posouzení polohy, vzpřimování, aktivity, symetrie, standardního neurologického vyšetření a polohových testů dle Vojty,“ vysvětluje Mgr. Dagmar Mirovská z Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN v Praze.

Doporučí-li vám lékař rehabilitovat s miminkem nebo batoletem, pravděpodobně si po konzultaci s fyzioterapeutem budete vybírat ze dvou přístupů. Krom známější Vojtovy metody existuje i metoda (rovněž nesoucí název po svých objevitelích) zvaná Bobath koncept. Jaký je tedy rozdíl mezi těmito dvěma moderními přístupy a který zvolit?

Vojtova metoda versus Bobath koncept. Pro koho je které cvičení vhodné?

Vojtova metoda, Bobath, nebo oba?

Obě metody patří mezi novější rehabilitační přístupy a obě slaví úspěchy nejen v dětské rehabilitaci. Pracují na rozdílném principu a je na terapeutovi i na vás, který pro vás a pro vaši ratolest bude příjemnější. „Obě metody musí být vhodně zvoleny na základě individuálních potřeb každého dítěte,“ doplňuje Dagmar Mirovská.

Další možností je oba přístupy nebo některé jejich prvky kombinovat. Obecně platí, že je důležité dítě před terapií důkladně vyšetřit a stanovit hlavní cíl. Součástí obou postupů je také edukace rodičů, aby mohli rehabilitaci provádět s dítětem doma.

Častěji využívaná „Vojtovka“ vychází především z poznatků o optimálním vývoji dítěte do 1 roku života. Terapeut se snaží nastavením dítěte do předem daných poloh a stimulací určitých bodů na těle, tzv. spoušťových zón, vyvolat ideální pohybové vzory, které jsou u dítěte narušeny nebo zcela chybí. Někdy se označuje jako metoda reflexní lokomoce. „Vojtovu metodu je možné provádět v podstatě od narození,“ podotýká Dagmar Mirovská. Čím dříve však začneme, tím je šance na úspěch větší.

Koncept manželů Bobathových naopak využívá vlastní aktivity dítěte, kterou terapeut pouze modifikuje. „Dítě získává co nejsprávnější senzomotorickou zkušenost v rámci konkrétní situace. Využívá tzv. handling, což je způsob manipulace, polohování a stimulace v rámci celodenní péče,“ říká Dagmar Mirovská. Terapeut tedy neučí dítě pohybům, ale činí všechno pro to, aby dítěti umožnil provést pohyb co nejsprávněji a nejsnadněji.

Zázračná metoda doktora Vojty

Cvičit musíte i doma

S dítětem se musí handling provádět samozřejmě i po příchodu domů. Zjednodušeně lze říci, že je to vlastně způsob, jak si s dítětem hrát a pečovat o něj.

V rámci Bobath konceptu se hojně využívají pomůcky, např. válce, lavičky, klíny, míče, speciální sedačky, ale i speciální boty, vložky nebo končetinové a trupové ortézy. Stejně jako u Vojtovy metody není horní věková hranice omezená, pro novorozence a kojence byl vytvořen nadstavbový model – Baby Bobath.

Pokud vybíráte fyzioterapeuta, který bude s vaší ratolestí cvičit, ověřte si, jestli má pro danou metodu či koncept certifikát. Jen tak budete mít jistotu, že ví, co dělá, a splnil přísná kritéria závěrečné zkoušky, čímž zaručuje určitou kvalitu péče. Terapeut naučí rodiče v ordinaci základní polohy, zóny, vše vysvětlí a maminka nebo tatínek pak cvičí doma.

Psychomotorický vývoj - Vojtova metoda

Bolí cvičení Vojtovy metody?

Maminky mají často pocit, že svému dítěti ubližují, že musí být za tu „zlou“. Vojtova metoda není bolestivá. To je třeba si uvědomit. Přesvědčit se můžete sama – nechte se v ordinaci „zvojtit“ fyzioterapeutem, ke kterému dochází vaše dítě, abyste se ujistila „na vlastní kůži“. Dobrý terapeut cvičí s dítětem jemně a naučí to i vás. Jediné, co vašemu miminku při cvičení vadí, je nepřirozená poloha, do které ho nutí cizí člověk.

„Děti mají fixovaný vzor a nejsou spokojené, pokud ho chceme měnit, svou nevoli projevují pláčem. I když dítě může během cvičení plakat, nejedná se o skutečnou bolest, záleží i na emoční výbavě dítěte,“ potvrzuje Dagmar Mirovská, podle níž mohou děti plakat u obou metod, protože se snažíme vstoupit do jejich nesprávných pohybových vzorů.

Lamaze Hudební housenka Lamaze Hudební housenka
nabízí 22 obchodů za ceny od 299 Kč
POROVNAT CENY

Miminko velice dobře vnímá vaše emoce, proto je nejdůležitější to, jak celou situaci vnímáte vy. Nalaďte se pozitivně, usmívejte se na svého drobečka, povídejte mu něco nebo mu zazpívejte. Zpravidla po krátké přivykací době už není pláč tak intenzivní a v přestávkách při cvičení a po terapii se kojenci rychle uklidní. „Pravidelnost a jistota jsou pro dítě uklidňující,“ říká Dagmar Mirovská.

Domnělé negativní psychické účinky Vojtovy terapie na senzomotorický vývoj a na komunikační a sociální chování kojenců řešila již řada výzkumů. Přitom se soustředily zejména na srovnání dětí bez terapie nebo dětí léčených jinou metodou a také na dopad těchto metod na vztah matky a dítěte. Tyto studie však prokázaly, že z psychologického hlediska nemá Vojtova terapie žádné negativní účinky.

Vojtova metoda může rozplakat dítě i maminku

Nenechte se odradit

Rady laické veřejnosti a nevrlé komentáře o tom, že své miminko trápíte, si rozhodně neberte k srdci. Jde o zdraví toho nejcennějšího, co máte, a vy se pro něj naopak snažíte udělat maximum. A kdy byste cvičit opravdu neměli? Při akutních horečnatých, zánětlivých onemocněních, po očkováních živými vakcínami podle určení lékaře (zpravidla 10 dní po očkování) nebo při určitých onemocněních (osteogeneze, onemocnění srdce) po konzultaci s lékařem.

Psychomotorický vývoj - Vojtova metoda

Tipy pro úspěšné cvičení:

  • Nalaďte se na pozitivní vlnu. Svému miminku neubližujete, naopak mu chcete pomoct. Děti vnímají vaše emoce. Když budete v pohodě, bude v pohodě i váš poklad.
  • Zpívejte nebo vyprávějte během cvičení, rozptýlí vás to oba.
  • Nechte se „zvojtit“, abyste se na vlastní kůži přesvědčila, že to opravdu vašeho drobečka nebolí.
  • Nedejte na okolí, které vás od cvičení odrazuje. Věty typu „My jsme s vámi taky necvičili a přežili jste to“ druhým uchem vypusťte. Kdyby totiž naši rodiče byli informovaní tak jako my dnes, možná by naši generaci po třicítce tolik nebolela záda.

VIDEO: „Vojtova metoda pomáhá tisícům dětí i dospělých po celém světě,“ říkají syn a dcera doktora Václava Vojty. Oba se stali terapeuty

 
Jak dlouho potrvá rehabilitace a jaký bude mít vliv na další vývoj?
Témata: Zdraví, Video, Časopis Maminka, Miminko, Cvičení, Psychomotorický vývoj, Vojtova metoda, Individuální potřeba, Určitý bod, Handl, Bobath koncept, Mírov, Rehabilitace, Hybnost, Metoda, Manipulace, Fyzioterapeut, Srdceryvný pláč, Psychologické hledisko, Děti, Preventivní prohlídka, Správný konec, Hlavní cíl, Kolaps, Nepřirozená poloha, Zdraví na Heureka.cz