Voskovec a Werich: Emigrace před válkou vyšla na poslední chvíli!

Simona Procházková 14.  1.  2021
Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall TV pod taktovkou Pavla Zuny a na jehož tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny, vás bude bavit. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? Dnešní díl přibližuje životy nerozlučné dvojice komiků Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podívejte se na video o spletitých životních osudech slavné herecké dvojice, legendárních protagonistů Osvobozeného divadla, Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

Jan Werich, syn úředníka, a Jiří Voskovec, vlastním jménem Wachsmann, jehož otec byl hudebník působící mimo jiné jako kapelník vojenských orchestrů v carském Rusku, se seznámili na pražském gymnáziu. Voskovec pak studoval na lyceu ve Francii a po jeho návratu pracovali společně s Werichem v časopisu Přerod.

Distanční výuka: Rodiče, buďme v klidu. Povinnosti nemáme téměř žádné!

V roce 1926 se stali členy Osvobozeného divadla – avantgardního souboru, který chtěl dělat moderní divadlo, jiné než tradiční scény. V roce 1927 přicházejí se svou první hrou –Vest Pocket Revue, tedy „Revue z kapsičky od vesty“ a původně se má hrát jen jednou. Měla však takový úspěch, že se odehrálo více než 200 repríz. Voskovec a Werich tady vystupují jako dvojice klaunů v maskách, po vzoru francouzských bratrů Fratellini, jejichž vystoupení znal Voskovec z doby studií ve Francii.

Právě v této hře také došlo k události, která tvorbu Voskovce s Werichem zásadně ovlivnila. Zhroutila se kulisa a je vystrčili na předscénu, aby diváky zabavili, než se všechno opraví. Tato improvizace se ukázala jako nejzábavnější část celé hry a stala se základem pro vznik tzv. forbín – tedy předscén – i v jejich dalších hrách.

Božena Němcová: Slavná spisovatelka střídala milence a málem skončila na ulici!

V roce 1929 začínají spolupracovat s Jaroslavem Ježkem, nadaným hudebníkem a skladatelem. Ježek se stane výhradním autorem hudby pro jejich představení a řada jeho písní je tak úspěšná, že časem zlidoví.

Hry Voskovce a Wericha původně neměly ambice stát se politickou satirou, jak se ale v Evropě začal vzmáhat fašismus a zejména poté, co se v Německu dostal k moci Hitler, se tento postoj mění. Začínají nejdříve nepřímo, ale pak už otevřeně kritizovat a zesměšňovat nacismus.

A protože jejich hry slaví fenomenální úspěchy, nemůže to uniknout pozornosti. Tak třeba hra Osel a stín je jednou velkou karikaturou nacismu, a to až do té míry, že osel zde promlouvá autentickým Hitlerovým hlasem. Následují další hry: Kat a blázen, Balada z hadrů, Těžká Barbora, Rub a líc. A také pak už stále se opakující problémy s cenzurou, útoky v tisku a dokonce demonstrace.

Osvobozené divadlo bylo fenoménem své doby. Na podzim 1938, v pomnichovské republice ovlivňované Německem, je mu ale odňata koncese. Voskovec odlétá do emigrace, Werich a Ježek zůstávají. Na konci téhož roku však dostává Werich echo, že mu úřady chtějí 9. ledna odebrat pas. Od Nového roku se tak s Ježkem chystají k odletu, ale ten se pro špatné počasí neustále odsouvá. Vyjde to až na poslední chvíli – onoho 9. ledna před obědem.

Válku stráví ve Spojených státech. Jaroslav Ježek zde na Nový rok 1942, v pouhých 35 letech, podlehne onemocnění ledvin, Voskovec s Werichem se po válce vrátí do Československa a na dva roky své Osvobozené divadlo obnoví. V okamžiku, kdy je jasné, že přichází nová totalita, tentokrát komunistická, rozhodne se Voskovec znovu emigrovat. Werich zůstane v Praze. Jejich přátelství trvá dál, umělecky spolupracovat už ale nikdy nebudou.

Pořad Životy slavných uvádí internetová televize Mall.tv.

  

Ludvík XIV: Fascinující, zhýralý i nenáviděný Král Slunce vládl 72 let

Ona si na mě zasedla, mami! Co s tím, když dítě tvrdí, že ho učitelka nesnáší?
10 chyb v legendárním filmu Pelíšky, na které jste zatím nepřišli
Témata: Video, Životy slavných, Historie, Škola on line, Spisovatelka, Distanční výuka, Dějepis, Demonstrace, Pavel Zuna, Hrách, Jan Werich, Praha, Německo, Mall TV, Rub a líc, Francie, Nerozlučná dvojice, Hitler, Orchestr, Československo, Přerod, Evropa, Životní osud, Ježek, Hudebník

Video