Maminka.czZdraví

Vraťte vlasům po zimě kondici

Jana Knaislová 24.  3.  2014
Letošní zima byla mírná a vlasová pokožka tedy nebyla dlouhodobě vystavena velkým teplotním rozdílům, přesto je potřeba vlasy řádně zregenerovat. Aby si vlasy udržely zdravý vzhled, vyžadují pravidelnou péči. Vždy ji však přizpůsobte svému typu vlasů. Máme tu pro vás několik dobrých rad pro jaro.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Téměř půl roku halily naše vlasy čepice. To bylo sice správné, protože tak jste vlasy chránily před velkými teplotními výkyvy, ale mnoho krásy jim to nepřidalo. Připočtěte k tomu omezený přístup slunečního záření, nízká hydratace i nižší přísun vitamínů a minerálů ze zeleniny a ovoce a je jasné, že vlasy po zimě potřebují pořádnou kúru aby se znovu dostaly do kondice.

Správné rozčesání vlasy posílí

Správná péče začíná ještě před mytím vlasů. Nejprve je důkladně rozčešte. Použijte hřeben se širšími zuby, jestliže máte dlouhé nebo hodně husté vlasy, hodí se pro vás spíše plochý kartáč, nejlépe s kulatě zakončenými zuby.

Pokud máte velmi suché, případně silné a husté vlasy, dopřejte jim výživu ještě před zásahem vody. Naneste na ně několik kapek vlasového oleje, dobře rozetřete po celé délce vlasů, nechte chvilku působit a teprve pak vlasy umyjte. Obdobně můžete postupovat také v případě poškozených vlasů, jen vyměňte olej za přípravek určený právě k regeneraci poškozených a narušených vlasů.

Mytí má svá pravidla

Na mytí si nechte dostatek času. Na vlasy nikdy zbytečně nepouštějte příliš horkou vodu, protože by je nadměrně vysušovala. Volba šamponu je individuální podle typu vlasů. Trochu šamponu naneste nejprve do dlaně a teprve poté dobře rozetřete do mokrých vlasů. Vlasy myjte především u kořínků a poté je důkladně opláchněte proudem vody. Pokud to vysloveně není nutné, není potřeba proceduru opakovat.

Na závěr oplachu snižte teplotu vody a několikrát vlasy protáhněte studenou vodou. Získají větší lesk a budou mnohem pružnější. Pokud jste v časové tísni a nestíháte si umýt hlavu klasickým způsobem, rychlou volbou je v tomto případě použití suchého šamponu.

Jak správně používat suchý šampon je ukázáno v tomto videu:

Kondicionér není zbytečný

Následně vlasy ošetřete kondicionérem, případně regenerační péčí. Používání kondicionéru řada žen zbytečně podceňuje, přitom ten uhladí povrch vlasů, dokáže zmírnit projevy statické elektřiny a samozřejmě také usnadňuje rozčesávání umytých vlasů. Nenanáší se však ke kořínkům, aby nezatěžoval pokožku hlavy. Při jeho volbě platí stejné kritérium jako u šamponu – kondicionér volte podle typu svých vlasů. Na výběr jsou obvykle kondicionéry oplachové (působí sice jen kratší dobu, intenzivněji) a bezoplachové (mívají lehčí texturu, aplikují se pomocí rozprašovače a nejčastěji slouží k hydrataci a výživě vlasů).

Pro intenzivní regeneraci vlasů jsou ideální masky. Aplikují se jako doplňková péče obvykle jednou až dvakrát do měsíce. Vlasům prospějí i masky vyrobené ze snadno dostupných domácích zásob. Olivový olej, med nebo banán nejvíce prospívají suchým, poškozeným a lámavým vlasům. Unavené a oslabené vlasy naopak oživí maska z kiwi a citronu.

Nechat přirozeně uschnout nebo fénovat?

Vlasy máme umyté a ošetřené. Teď přichází na řadu vysoušení. Tady musíme opatrně. Mokré vlasy jsou totiž mnohem křehčí než suché, proto je po umytí nikdy hrubě netřete ručníkem ani je nestahujte do culíku. Raději je opatrně zabalte do většího ručníku a stiskem vymačkejte přebytečnou vodu. Rozčešte je hřebenem se širokými zuby, a pokud používáte tužidlo, vetřete ho do vlhkých vlasů, nebo aplikujte pár kapek vlasového oleje pro větší lesk.

"Voda má kyselé pH a pokožku hlavy dehydratuje. Není vhodně vlasy "denně pálit žehličkami či fénem na plný výkon z dvoucentimetrové vzdálenosti, ale uměřené fénování nevadí. Fénujte tak aby to bylo příjemné, zbytečně nespěchejte a vlasy nepřesoušejte. vysvětlil kadeřník Lukáš Rossbach. K vysoušení jsou vhodné především ionizační fény.

Hydratace, hydratace a zase hydratace

I pro kvalitu vlasů a jejich hydrataci je jedním z nejdůležitějších faktů kvalitní pitný režim. "TVhodná je hlavně čistá, neperlivá voda. Nedoporučuje se velké množství zelených nebo detoxikačních čajů. Mají tendenci odvádět vodu z těla, tím nás dehydratují a pokožka ztrácí svou elasticitu," upozornil kadeřník, který se věnuje i takzvané trichologii, tedy diagnostice vlasů. Vždy se řiďte tím, že čistá, hydratovaná pokožka, se správnou elasticitou bude produkovat krásné a zdravé vlasy.

Inspirujte se naším výběrem vlasové péče:

(Při zpracování článků byl využit článek z časopisu Maminka 3/2014)

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Neperlivá voda, Mokrý vlas, Mytí vlasů, Správná péče, Kritérium, Rozprašovač, Zdraví na Heureka.cz